Przedwczoraj upiekłam bezglutenowy tort truskawkowy bez mąki. Pyszny! Ten tort bezglutenowy powstaje z bułki tartej i mielonych migdałów (w młynku do kawy). Zawiera wyłącznie naturalne składniki, co jest bardzo ważne w diecie dzieci i dorosłych z celiakią. Mimo upływu dwóch dni nadal ma miękkie i lekko wilgotny spód. Smakuje wyśmienicie, co podkreśla siedzący naprzeciw mnie glutenowy Daniel, bardzo wybredny w kwestii bezglutenowych wypieków. Aromat skórki cytrynowej i truskawek, piankowy krem, świeże owoce…. To się nazywa prawdziwy tort bezglutenowy! Nic nie wyschło, nie stało się zbite. Można jeść bez popijania  😍Rewelacja. Od dziś każdy tort bezglutenowy będę piekła na tym spodzie z bułki tartej.

Składniki na tort bezglutenowy z bułki tartej (tortownica około 20-25 cm)

Ciasto:

  • 8 żółtek
  • 180 g cukru pudru
  • 20 g posiekanych migdałów bez śladowych ilości glutenu
  • 4 łyżki bezglutenowej bułki tartej 
    najlepiej domowej produkcji, z czerstwego chleba bezglutenowego
  • 4 białka ubite na sztywną pianę
  • skórka otarta z cytryny

 

Krem:

  • serek mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 300 g mrożonych lub świeżych truskawek lub malin

Wykonanie bezglutenowego biszkoptu z bułki tartej

  • Wyparz cytrynę i zetrzyj skórkę na tarce, na małych oczkach
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
  • Żółtka utrzyj do białości z cukrem pudrem
  • Dodaj bułkę tartą, zmielone migdały i skórkę cytrynową – wymieszaj mikserem
  • Ubij pianę z białek i dodawaj ją stopniowo do ciasta, delikatnie mieszając łyżką
  • Ciasto na tort bezglutenowy z bułki tartej przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika na około 40 minut
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, wyjmij tortownicę i zrzuć ją na podłogę
  • Odstaw do wystudzenia w pokojowej temperaturze
  • Spód bezglutenowy z bułki tartej możesz przykryć bawełnianą ściereczką – możesz go przełożyć tego samego dnia lub nazajutrz

Przygotowanie kremu do bezglutenowego tortu truskawkowego

  • Spód tortowy przetnij na dwie części
  • Oba spody lekko nasącz kawą lub herbatą (niekoniecznie)
  • Zblenduj truskawki lub maliny i zmieszaj je z serkiem mascarpone
  • W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno
  • Śmietankę porcjami dodawaj do masy owocowej i mieszaj delikatnie łyżką
  • Na spód nałóż część kremu i przykryj drugim spodem
  • Kremem posmaruj boki i wierzch, wyrównując powierzchnię 
  • Bezglutenowy tort truskawkowy możesz udekorować świeżymi owocami i płatkami migdałów
  • Tort wstaw do lodówki na kilka godzin

To bezglutenowy tort z bułki tartej – na każdą okazję

Pamiętam, gdy pierwszy raz upiekłam tort bezglutenowy z bułki tartej, bodajże na urodziny naszej Zosi. Gdy odstał swoje w lodówce, rozkoszowaliśmy się świeżym ciastem bezglutenowym, upieczonym z naturalnych składników. Tort bezglutenowy bez mąki, na bułce tartej i migdałach. Miód malina! Fenomenem jest to, że następnego i jeszcze następnego dnia tort truskawkowy bezglutenowy nadal jest wilgotny, miękki i pyszny. Nie to co w przypadku biszkoptowych tortów, które szybko stają się suche i wymagają popijania :).

Aha, podczas kupowania bezglutenowej bułki tartej sprawdźcie jej skład. Bywa, że niektóre bułki mają w sobie tablice Mendelejewa. Najlepiej sprawdzi się domowa bułka tarta z własnego pieczywa. Można ją wykonać z czerstwego chleba bezglutenowego o dobrym składzie. Niedawno poznałam naturalny chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek bez glutenu KLIK – w składzie zero chemii, dodatków czy zagęstników. I właśnie z tego chleba mielę w thermomixie domową bułkę tartą. Wtedy wiem, że mój tort bezglutenowy powstaje w 100% z naturalnych składników. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!