Blog

Bezglutenowa Mama u ambasador Finlandii w Polsce

22/05/2018

Bezglutenowa Mama u ambasador Finlandii w Polsce

22/05/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa Mama wzięła dziś udział w przyjęciu w rezydencji ambasador Finlandii w Polsce. Wraz z innymi przedstawicielami środowiska bezglutenowego poznaliśmy mrożone produkty nowej firmy, która w najbliższych miesiącach zamierza dynamicznie wejść na polski rynek. Marka Moilas z Finlandii ma w ofercie przede wszystkim wypieki i pieczywo bezglutenowe: bułki kajzerki, bułki do hamburgerów i hot-dogów, spody do pizzy, pitę, ale również pączki i chleby gryczane na bazie zakwasu bezglutenowego. Przeczytajcie, co wyróżnia te produkty na rynku europejskim.

Bezglutenowe środowisko u ambasador Finlandii

Przyjęcie u ambasador Finlandii w Polsce było związane z promocją nowej marki, która już za kilka miesięcy ma się pojawić na rynku bezglutenowym w Polsce. Na spotkanie zostali zaproszeni przedstawiciele środowiska bezglutenowego: reprezentantki Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz blogerki – Weronika Madejska (natchniona.pl), autorka bezglutenowegobloga.pl i Bezglutenowa Mama. 

  • Dla fińskich firm Polska jest bardzo atrakcyjnym rynkiem, między innymi z uwagi na małą odległość – podkreślała na powitaniu Hanna Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce (na zdjęciu z Bezglutenową Mamą).

Między innymi dlatego rodzinna piekarnia Moilas, posiadająca od 1985 r.  osobną piekarnię bezglutenową, chce zaistnieć w tej grupie klientów. Obecnie są u nas już dostępne produkty glutenowe tej marki, ale mrożone pieczywo gluten-free znajdziemy na półkach na początku 2019 r. 

Co wyróżnia mrożone pieczywo bezglutenowe marki Moilas?

Bezglutenowa Mama w wywiadzie z Suvi Väätäinen (na zdjęciu z mistrzem kuchni Marco Hammarem i Bezglutenową Mamą), głównym technologiem piekarni bezglutenowej Moilas w Finlandii dowiedziała się, co wyróżnia te produkty na rynku europejskim. Cały wywiad ukaże się jutro na blogu, teraz podam w skrócie:

  • surowiec do wypieku pieczywa (ziarna i mąka) jest pozyskiwany wyłącznie z upraw fińskich
  • w zakładzie nie jest używana skrobia pszenna bezglutenowa ani orzechy
  • pieczywo bezglutenowe Moilas zawiera dużo błonnika
  • pieczywo tuż po wypieku jest studzone i głęboko mrożone, co zapobiega utracie wartości odżywczych oraz pozwala na rezygnację z konserwantów
  • do klienta trafia świeżo upieczone pieczywo
  • w sprzedaży jest dostępne mrożone pieczywo bezglutenowe, niektóre europejskie markety odpiekają je w jednorazowych szczelnych woreczkach
  • produkty bezglutenowe Moilas nie zawierają zanieczyszczeń krzyżowych: mleka, soi, jaj

Finlandia – kraj równości

Jak podkreślano na spotkaniu, misją działania firmy Moilas jak i cechą charakterystyczną Finlandii jest równe traktowanie ludzi. Dlatego Moilas stworzył bezglutenowe odpowiedniki glutenowego pieczywa. Wkrótce będziemy mogli spróbować ich w Polsce.

Co smakowało Bezglutenowej Mamie na przyjęciu u ambasador Finlandii w Polsce? Najlepiej oceniam chleb gryczany na bazie zakwasu bezglutenowego, waniliowe bułeczki ze słodkim nadzieniem i kardamonem oraz bułka pita. Szczegóły w kolejnym wpisie.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się