Żur, biała kiełbasa z musztardą, pasztet, jaja z majonezem, wieprzowy galat, babka z rodzynkami – brrr, już sobie wyobrażam, jak dzieci zajadają ze smakiem takie rarytasy na wielkanocnym stole bezglutenowym. Dobra, są zapewne wyjątki, ale mam wiele sygnałów, że nasze dzieci – niejadki z celiakią, są mało zainteresowane świątecznymi potrawami. Dlatego przygotowałam kilka pomysłów na atrakcyjne dania dla dziecka na Wielkanoc bez glutenu. Zerknijcie i spróbujcie urozmaicić świąteczny stół.
Czasem bywa tak, że dziecko z celiakią to niejadek – ale są sposoby, by temu zaradzić podczas Wielkanocy bez glutenu. Jeden z moich pomysłów opiera się na zasadzie, że dzieci lubią wszystko, co malutkie. Chętnie zjedzą to, co ma atrakcyjny kształt i jest miniaturowe. Mogą to być:
Zamiast piec blachy ciast, mazurków i bab, dla dziecka z celiakią lepiej przygotować ciasteczka w urokliwych kształtach. Najlepiej upiec je razem z dzieckiem, bo to często działa jak dodatkowy magnes na niejadka z celiakią. Na blogu mam wiele przepisów na bezglutenowe ciasteczka, zerknijcie TUTAJ. Ciasteczka mają tę dodatkową zaletę, że można je upiec nawet miesiąc przed świętami i przechowywać w słoiku lub w metalowej puszce.
Na szczęście potrzeby dzieci dostrzegają też producenci. Wiedzą, że trudno stworzyć menu wielkanocne dla dzieci na diecie bezglutenowej. Jednym z tegorocznych pomysłów jest Zajączek – bezglutenowa drożdżówka z morelą z piekarni Putka, którego można zamawiać internetowo lub kupować stacjonarnie w Warszawie i Łodzi w sklepach firmowych. Wiem, że Zajączek od razu stal się hitem tegorocznej Wielkanocy bezglutenowej, co tylko potwierdza, że właśnie w ten sposób dociera się do brzuszków niejadków z celiakią.
Przy okazji: pamiętajcie, by nie zmuszać ani przesadnie mocno nie zachęcać dzieci do jedzenia wielkanocnych potraw. Niejadki pewnie na co dzień muszą znosić takie zachęty, lepiej w święta dać im … święty spokój 😁
KOMENTARZE