Odkąd w sprzedaży pojawiły się bezglutenowe kluski i pyzy mrożone Jawo, życie z celiakią stało się łatwiejsze. W drodze z pracy do domu wpadasz do sklepu, kupujesz bezglutenowe kluski śląskie z mięsem i obiad gotowy. Dla wzbogacenia smaku i wartości odżywczych warto je połączyć z porządną porcją warzyw. U nas przyjęła się zupa szpinakowa z bezglutenowymi kluskami śląskimi z mięsem. Pyszna i pożywna, idealna na każdą porę roku. Jeśli wątpisz, że Twoje dziecko zje warzywną zupę z „zielonym czymś”, zblenduj ją na kremówkę i dopiero wtedy dorzuć bezglutenowe kluchy z mięsem. Nam takie zestawienie podoba się i bardzo smakuje, dlatego zastanawiam się, czy wprowadzić je do menu na koloniach z dietą bezglutenową 2019 :). A gdzie kupić bezglutenowe mrożonki Jawo? Szukajcie ich m. in. w sieci Lewiatan, Auchan, Carrefour, Intermarche i wielu innych.
Obierz wszystkie warzywa. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij je w garnku na maśle lub oliwie. Pokrój drobno lub zetrzyj na tarce pozostałe warzywa. Dorzuć je do zeszklonej cebuli i zalej bulionem lub wodą. Dodaj sól i pieprz wg uznania, a także po 1/3 łyżeczki pozostałych przypraw. Gotuj przez około 15 minut i dorzuć zamrożone kostki szpinaku. Gotuj pod przykryciem jeszcze około 10 minut. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Bezglutenowa zupa szpinakowa jest gotowa, ale jeśli wolisz, możesz ją zblendować na krem.
W osobnym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Do posolonego wrzątku wrzuć zamrożone kluski bezglutenowe z mięsem. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj je 8 minut na wolnym ogniu. Wyjmij kluski łyżką cedzakową i podaj wraz z porcją zupy.
KOMENTARZE