11/09/2017
11/09/2017
W naszej bezglutenowej kuchni zupa pomidorowa z kluseczkami bezglutenowymi pojawiła się całkiem niedawno. W ogóle wszyscy uwielbiamy pomidorówkę: czy to z ryżem, czy z makaronem czy z kaszą gryczaną. Ale zupa pomidorowa z kluseczkami bezglutenowymi szybko zyskała miano najpyszniejszej odmiany pomidorówki. Zerknijcie na przepis Bezglutenowej Mamy na kluseczki z mąk naturalnych. To kluseczki bezglutenowe idealne do rosołu i pomidorówki.
Rozmieszaj w miseczce jajka z solą, dodaj wodę i obie mąki. Energicznie wymieszaj ciasto na lane kluseczki bezglutenowe – powinno być lejące, ale gęste jak budyń. Do wrzącej zupy, gotujące się na małym ogniu, wlewaj ciasto lub nakładaj małe porcje łyżeczką. Gotuj przez 3-4 minuty, raz po raz mieszając zupę. Gotowe! Zupa pomidorowa z lanymi kluskami bezglutenowymi może wędrować na stół.
Jeśli chcesz przygotować lane kluseczki bezglutenowe z wyprzedzeniem, np. rano przed wyjściem do pracy, ugotuj je we wrzącej wodzie z 3-4 łyżkami tłuszczu, a następnie przelej zimną wodą, lekko posmaruj masłem lub olejem i wstaw do lodówki. Przed obiadem dodaj lane kluseczki bezglutenowe do gorącej pomidorówki, posyp natką pietruszki i podawaj domownikom na stół.
Zapisz się
KOMENTARZE