Blog

10

Lane kluseczki bezglutenowe

13/09/2015

Lane kluseczki bezglutenowe

13/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na specjalne zamówienie Zosi przygotowałam na obiad bezglutenowe lane kluseczki. Ułożone w misce i posypane natką pietruszki prezentowały się bardzo smakowicie. I były takie puszyste! Nic dziwnego, że zniknęły w mig, utopione  w gulaszu wołowym z warzywami.  Zosia i glutenowy Daniel co rusz dokładali sobie kolejne porcje, a Antek zjadł lanych kluseczek … siedem. To osiągnięcie, bo dotąd nie jadał ich wcale. To potwierdza wyjątkowość dzisiejszego dania :). Moje lane kluseczki wpisują się do zbioru przepisów bezglutenowej kuchni kryzysowej. Bo są tanie i powstają z powszechnie dostępnych składników. 

Składniki na lane kluseczki bezglutenowe (dla 4 osób)

  • 2 jaja lub aquafaba
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1/5 łyżeczki suszonej kurkumy bez glutenu

Jak przygotować lane kluseczki bezglutenowe?

  • jajka umyj i wbij do kubeczka, wymieszaj energicznie widelcem
  • wsyp przesiane mąki z solą i nadal energicznie mieszaj
  • jeśli ciasto nie będzie swobodne spływać z widelca, dodaj 1/2 łyżeczkę dowolnej mąki
  • jeśli jest zbyt gęste – dodaj odrobinę jajka 
  • do gotującego się rosołu wlewaj widelcem porcje ciasta
  • gotuj chwilę na małym ogniu
  • bezglutenowe lane kluseczki pasują do rosołu, zupy pomidorowej i każdej innej zupy
  • jeśli przygotujesz nieco gęstsze ciasto i wlejesz je na wrzącą wodę z solą, powstaną kluseczki półfrancuskie do gulaszu, pieczeni itp. 

A oto relacja z przygotowania moich pierwszych w życiu lanych kluseczek bezglutenowych – w 2015 r.

W garnku zagotowałam wrzątek z olejem i solą. W wysokiej misce wymieszałam jajka z mąką i szczyptą soli ziołowej. Ucierałam składniki widelcem przez niespełna minutę, by pozbyć się grudek. Powstało nieco ciągnące ciasto. Nie było lejące, ani zbite, tylko puszyste i nieco przypominające gęsty kisiel.

  • Raz kozie śmierć, zobaczymy, co z tego wyjdzie – pomyślałam.

Gdy woda zawrzała, stopniowo kładłam kluseczki: nabierałam łyżeczką porcję ciasta i pomagając sobie dłońmi wrzucałam „glutki” na wrzątek. Gotowałam 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gorące kluseczki przecedziłam na sitku, przełożyłam do naczynia wysmarowanego masłem i wstawiłam do gorącego piekarnika – by poczekały parę minut na obiad.

Ku mojemu zaskoczeniu kluseczki wyszły znakomicie. Były puszyste i delikatne, po prostu rozpływały się w ustach.  Eksperyment się więc udał i  lane kluseczki bezglutenowe zostały zjedzone z gulaszem do pustego talerza.

KOMENTARZE (10)

Paula 06/02/2022 11:19
Już drugi raz próbuje i nic z tego nie wychodzi :( Totalna breja, frustrujace to ;/ co robię nie tak?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/02/2022 11:05
Skoro powstaje zbyt płynne ciasto, dosyp jeszcze trochę mąki, aż do uzyskania dobrej konsystencji :)
Natalia 11/10/2021 11:42
Wyszły bardzo fajne. Wrzucałam je na wrzące mleko i dodałam tartej dyni. Wyszła zupa mleczna dyniowa z kluskami lanymi. Doprawiłam i było pycha i zdrowo :) Dziękuję za przepis.
Natalia 18/07/2020 15:00
Wyszły super! Dodałam wody "na oko" żeby ciasto zrobiło sie lejace (jajka miałam male) polecam! Smakują i na słodko i na słono
Bezglutenowa Mama 18/07/2020 23:02
Natalio, bardzo bardzo się cieszę :) I życzę kolejnych udanych eksperymentów kulinarnych :)
KAROLINA 29/04/2020 13:42
A mi nie wyszło :-( Ciasto wciąż było rzadkie, mimo, że dałam prawie trzy razy tyle mąki. Ciasto wodniste i wyszła breja :-(
gosiasit 14/09/2015 20:38
Ciągle chce zrobić lane kluski i jakoś zabrać się nie mogę,może teraz będzie mi łatwej się za nie zabrać.Dziękuję Marto za inspirację ;-) Jutro na śniadanie zupa mleczna z lanymi kluseczkami,już nie mogę się doczekać!
Bezglutenowa Mama 14/09/2015 21:28
O, też fajny pomysł! Nie znałam tego dania, bo w moim dzieciństwie nie było mąk, z których mama mogłaby zrobić kluseczki do mleka :)
gosiasit 15/09/2015 11:32
Oj to polecam,moja babcia taką robiła,ja jadłam na słodko a ona na słono,pychotka!
Bezglutenowa Mama 16/09/2015 10:13
Super, zrobimy w weekend :) Jestem ciekawa reakcji dzieci :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się