Wydawało mi się, że bezglutenowe naleśniki z ciecierzycy nie zdobędą w moim domu smakoszy, ale się myliłam. Jako pierwsza rzuciła się na nie  (dosłownie!) nasza Fiszka, czyli szczenię, które niedawno powiększyło naszą bezglutenową rodzinę. No dobra, ona jest wnuczką labradorki, więc genetycznie ma program, by zjadać wszystko, co zobaczy, ale…  Bezglutenowe naleśniki z ciecierzycy zjadła z apetytem również Zosieńka i glutenowy Daniel, a to już COŚ :). Zosia spałaszowała naleśniki z ciecierzycy z miodem, Daniel zajadał je z nadzieniem mięsnym. A skąd wzięły się moje obawy? Otóż mąka z ciecierzycy ma specyficzny posmak zielonego groszku, który albo się  lubi, albo nie. Ale … jeśli nie powie się przed obiadem, że to naleśniki z ciecierzycy, to jest szansa, że nikt się nie zorientuje. A takie naleśniki są zdecydowanie zdrowsze niż bezglutenowe naleśniki z mixów czy pełne skrobi. Mąka z ciecierzycy jest bogata w białko i nie wywołuje alergii. Dlatego zachęcam Was do przygotowania właśnie naleśników z ciecierzycy lub z innych zdrowych mąk. W Polsce bezglutenową mąkę z ciecierzycy produkuje Incola. Gdzie jej szukać? M. in. w Kuchniach Świata czy w sklepie patronackim Friendly Food.

Składniki na naleśniki z ciecierzycy bezglutenowe   (4 szt)

  • 45 g mąki z ciecierzycy
    bezglutenowej
  • 10 g bezglutenowej mąki z tapioki
    lub ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 170 g jogurtu naturalnego
    bez mleka w proszku
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    bez glutenu
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta na naleśniki z ciecierzycy bezglutenowe

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. 
  4. Odstaw na 15 minut.
  5. Smaż naleśniki z ciecierzycy bezglutenowe z obu stron  – na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
  6. Podawaj z dowolnymi dodatkami.
  7. Naleśniki bezglutenowe z ciecierzycy możesz przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryte folią. 
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2020-03-17T13:54:21+00:0016 listopada 2018|