Uprzedzam, że to dość nietypowy przepis na domową, bezglutenową pizzę bez drożdży. Myślę, że zagustują w nim dorośli, poszukiwacze smaków i koneserzy, ale tradycjonaliści i dzieci pozostaną sceptyczni. Bo ta bezglutenowa pizza bez drożdży nie zawiera grama mąki, a jej spód tworzy…. kalafior. Jedno jest pewne: na pierwszy rzut oka nikt nie dostrzeże różnicy. Mimo wszystko zachęcam do przygotowania bezglutenowej pizzy bez drożdży. Bo jednego nie można jej odmówić: jest zdrowa i zaskakująca.
Piekarnik nastaw na 250 stopni C. Różyczki kalafiora pokrusz i zblenduj. Podsmaż przez kilka minut na patelni – kalafior ma być gorący, ale nie może się przyrumienić. Przełóż masę kalafiorową na bawełnianą ściereczkę i mocno odciśnij. Sok wylej, a kalafiora zmieszaj z jajkiem, startą mozarellą i przyprawami. Wyłóż masę na płaską blachę z papierem do pieczenia, uformuj koło o grubości około 0,5 cm. Blachę wstaw do piekarnika na około 15 minut – uważaj, by spód się nie przyrumienił zbytnio. Przygotuj prosty sos do pizzy bezglutenowej bez drożdży. Zmieszaj koncentrat z olejem i przyprawami. Zetrzyj ser na tarce. Upieczony spód posmaruj sosem, posyp mozarellą i obłóż dodatkami. Piecz przez około 7 minut. Serwuj tak, jak tradycyjną pizzę – krojoną w trójkąty.
Przepis na tę nietuzinkową pizzę bez glutenu i bez drożdży dostałam od przyjaciół z Poznania. Oni również eksperymentalnie upiekli takie cudo. Dostałam zdjęcia – i wcale nie domyśliłam się, że to pizza na spodzie z kalafiora.
Gdy upiekłam ją w domu – nie spotkała się z aplauzem, choć ani słowem nie zdradziłam, że to pizza na spodzie z kalafiora. Dzieci spróbowały, bo danie wyglądało jak domowa pizza bezglutenowa, którą pieczemy 2-3 razy w miesiącu. Ale na próbie się skończyło. Glutenowy Daniel również nie zachwycił się tym daniem. A Bezglutenowa Mama zjadła całkiem sporą porcję – okazałam się najwytrwalszym poszukiwaczem nowych smaków :).
Powtórzę zatem: tę nietypową bezglutenową pizzę bez drożdży serwujcie tylko wówczas, gdy znacie upodobania gości :).