Na pizzę można nałożyć wszystko, ale ten przepis jest genialny. Takiej pizzy nie jedliście!
Oto wiosenna pizza bezglutenowa z pesto i zielonymi szparagami, pyszna, na cienkim spodzie i chrupiąca!
Zamiast klasycznego sosu pomidorowego używamy zielonego pesto ze słoiczka, ważnym składnikiem są zielone szparagi, a pozostałe dodatki to już totalna dowolność.
Teraz zielone szparagi w marketach można kupić w promocji, kosztują wtedy około 7-10 zł za duży pęczek, a to już wystarczy na trzy porządne pizze.
Tym razem przepis na bezglutenową pizzę z pesto i zielonymi szparagami dotyczy jednej porządnej porcji, dla singla lub dla dziecka z celiakią. Jeśli chcecie jednorazowo nakarmić więcej osób, trzeba podwoić lub potroić składniki na ciasto i dekorację.
Mikser w ręce i do dzieła!
Oczywiście ten przepis na wiosenną pizzę bezglutenową z zielonymi szparagami i pesto możecie dowolnie zmodyfikować. Nie lubicie zielonego pesto? OK, posmarujcie spód klasycznym sosem pomidorowym.
Wolicie białe szparagi? Też będą OK< tylko trzeba je obrać na całej długości i dłużej gotować (dlatego ja wole zielone, są szybsze i łatwiejsze w obróbce).
Wegańska pizza bezglutenowa to tez żaden kłopot, po prostu w tym przepisie pomińcie szynkę dojrzewającą.
Co prawda we Włoszech są standardy, tam na przykład nikt nie jada pizzy z ananasem czy z kukurydzą, ale czy ktoś nam broni urozmaicać to znakomite danie?
Dlatego zachęcam Was do własnych eksperymentów, choćby nawet do upieczenia pizzy bezglutenowej na mące razowej (np. Mix It Dunkel Dr. Schär) albo na bazie mąk jednorodnych z dodatkiem błonnika psylium czy łuski babki jajowatej. Wszystko jest dozwolone, byle było bezglutenowe :)