Blog

2

Wiosenna pizza bezglutenowa z pesto i zielonymi szparagami. Takiej nie jedliście!

11/05/2023

Wiosenna pizza bezglutenowa z pesto i zielonymi szparagami. Takiej nie jedliście!

11/05/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 2 osoby
Czas 60 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Dla oczu i podniebienia: wiosenna pizza bezglutenowa z pesto i zielonymi szparagami

Na pizzę można nałożyć wszystko, ale ten przepis jest genialny. Takiej pizzy nie jedliście!

Oto wiosenna pizza bezglutenowa z pesto i zielonymi szparagami, pyszna, na cienkim spodzie i chrupiąca! 

Zamiast klasycznego sosu pomidorowego używamy zielonego pesto ze słoiczka, ważnym składnikiem są zielone szparagi, a pozostałe dodatki to już totalna dowolność. 

Teraz zielone szparagi w marketach można kupić w promocji, kosztują wtedy około 7-10 zł za duży pęczek, a to już wystarczy na trzy porządne pizze.

Tym razem przepis na bezglutenową pizzę z pesto i zielonymi szparagami dotyczy jednej porządnej porcji, dla singla lub dla dziecka z celiakią. Jeśli chcecie jednorazowo nakarmić więcej osób, trzeba podwoić lub potroić składniki na ciasto i dekorację.

Mikser w ręce i do dzieła!

bezglutenowa pizza z pesto i zielonymi szparagami najlepsza

Składniki

  • 150 g mieszanki bezglutenowej mix B - Bread Mix Dr. Schär (jest w Rossmannie, Carrefour, w sklepach internetowych)
  • 4 g suszonych drożdży (lub 13 g świeżych)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • około 120-150 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 4-5 łyżek zielonego pesto bez glutenu
  • kilka zielonych szparagów (7-10 sztuk)
  • 5 łyżek sera mozarella
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej bez glutenu (jest w Lidlu)
  • opcjonalnie żółta papryka, pomidorki koktajlowe
Poznaj skład i inne zastosowania mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Dr. Schär

Wykonanie ciasta

  • Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól. Wymieszaj.
  • Porcjami wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut.
  • Pod koniec dodaj oliwę.
  • Oprósz ciasto mąką, miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 40 minut.

Przygotowanie dodatków

  • Szparagi umyj, każdą łodygę przetnij na pół.
  • Dolne części obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  • Całość włóż do garnka, zalej niewielką ilością wrzątku, dodaj szczyptę soli i cukru.
  • Gotuj szparagi około 3 minuty.
  • Odcedź je i zanurz w misce z zimna wodą, następnie znowu odsącz na sicie, a potem na ręczniku papierowym.
  • Jeśli chcesz dodać do pizzy pomidorki koktajlowe, podpiecz je w naczyniu żaroodpornym, a następnie odsącz.
  • Pokrój pozostałe ulubione dodatki: paprykę, cebulę. oliwki, szynkę itp.

Pieczenie i dekorowanie

  • Blachę oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć, a następnie uformuj kulę.
  • Oprósz ją mąką i suchymi dłońmi rozklep na cienkie ciasto (zobacz to na filmiku poniżej).
  • Jeśli chcesz, na brzegach rozłóż trochę wiórków mozarelli, zawiń ciasto (zobacz to na filmiku) , a powstałe wałeczki posmaruj oliwą. Zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nastaw na 250 stopni C, grzałka góra-dół.
  • Piecz około 10 minut na środkowej półce piekarnika.
  • Na gorącej, podpieczonej pizzy rozsmaruj pesto i nałóż dodatki. Możesz ponownie posmarować brzegi oliwą.
  • Wstaw udekorowaną pizzę do piekarnika i piecz kilka minut, do rozpuszczenia sera i zrumienienia brzegów.
wiosenna pizza bezglutenowa z zielonymi szparagami

Pizza bezglutenowa własnej roboty - pyszna!

Oczywiście ten przepis na wiosenną pizzę bezglutenową z zielonymi szparagami i pesto możecie dowolnie zmodyfikować. Nie lubicie zielonego pesto? OK, posmarujcie spód klasycznym sosem pomidorowym.

Wolicie białe szparagi? Też będą OK< tylko trzeba je obrać na całej długości i dłużej gotować (dlatego ja wole zielone, są szybsze i łatwiejsze w obróbce). 

Wegańska pizza bezglutenowa to tez żaden kłopot, po prostu w tym przepisie pomińcie szynkę dojrzewającą.

Co prawda we Włoszech są standardy, tam na przykład nikt nie jada pizzy z ananasem czy z kukurydzą, ale czy ktoś nam broni urozmaicać to znakomite danie?

Dlatego zachęcam Was do własnych eksperymentów, choćby nawet do upieczenia pizzy bezglutenowej na mące razowej (np. Mix It Dunkel Dr. Schär) albo na bazie mąk jednorodnych z dodatkiem błonnika psylium czy łuski babki jajowatej. Wszystko jest dozwolone, byle było bezglutenowe :) 

Pizza bezglutenowa własnej roboty - pyszna!
Mix B- Bread Mix najtaniej jest w sklepie internetowym Jedzbezglutenu.pl

KOMENTARZE (2)

Brygida 02/08/2023 16:07
Rzeczywiście megawypaśna pizza! Ja zrobiłam bez drugiego wyrastania (nie doczytałam), wyłożyłam na blachę, córka nałożyła dodatki i siup, do piekarnika. Piekłam w 200 st. z termoobiegiem ok. 20-30 minut (bo razem z naszą pszenną). I naprawdę polecam! Lepsza niż pszenna, delikatniejsza i bardziej puszysta.
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:34
Powiedzieć o bezglutenowej pizzy, że jest lepsza niż pszenna, to mega komplement :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się