Blog

2

Wielkanocna babka bezglutenowa z migdałami - nie może jej zabraknąć na świątecznym stole!

21/03/2024

Wielkanocna babka bezglutenowa z migdałami - nie może jej zabraknąć na świątecznym stole!

21/03/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 10 osób
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Raczej tanie

Wielkanocna babka bezglutenowa symbolizuje dobrobyt

Babka wielkanocna, ze swoim bogatym składem, jest symbolem obfitości i dostatku. Dlatego nie może jej zabraknąć również na Wielkanocy bez glutenu - poznajcie mój najnowszy przepis. 

To prosta w wykonaniu i długo świeża bezglutenowa babka wielkanocna, bogata w posiekane migdały i w suszone owoce (ja wybrałam suszone czereśnie, ale mogę być też rodzynki i inne owoce).

Puszystość i lekką wilgotność babka zawdzięcza polskiej mieszance o bardzo dobrym składzie - to Multi Mix marki Bezgluten.

Jak wiecie, moje przepisy bezglutenowe na Wielkanoc są sprawdzone i w większości proste nawet dla początkujących cukierników domowych :) 

Poznaj najlepsze przepisy bezglutenowe na wielkanoc
przepis na bezglutenowa babke wielkanocna

Potrzebna będzie tradycyjna, duża forma na babkę z kominem lub duża keksówka.

Składniki

  • 300 g mixu bezglutenowego do słodkich wypieków Multi Mix Bezgluten
  • 6 dużych jaj (rozmiar L)
  • 250 g drobnego cukru
  • 120 g oleju
  • 120 g posiekanych drobno migdałów
  • 120 g suszonej czereśni, żurawiny lub rodzynek
  • 12 g bezglutenowego proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego bez glutenu (opcjonalnie)
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bezglutenowa bułka tarta do obsypania formy
najlepsza babka bezglutenowa na wielkanoc przepis

Wykonanie

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  • Dużą formę na babkę posmaruj masłem i obsyp bułka tartą
  • W dużej misce jajka ubij z cukrem na puch. Jaja muszą osiągnąć ten stan, inaczej wyjdzie zakalec.
  • Ciągle ubijając dodaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat.
  • Na końcu wsyp migdały i owoce.
  • Wymieszaj składniki drewnianą łyżką.
  • Przełóż do niej ciasto i wstaw formę do piekarnika na około 50 minut.
  • Bezglutenową babkę piecz do suchego patyczka.
  • Wyjmij formę z piekarnika, a po 10 minut obróć ją do góry dnem i delikatnie wysuń babkę na drewnianą deseczkę.
  • Ostudź i udekoruj cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.
  • Przechowuj w temperaturze pokojowej, pod bawełnianą ściereczką lub w specjalnym pudełku do ciast.
babka bezglutenowa na wielkanoc multi mix bezgluten

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                         👇👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE (2)

Magda 25/03/2024 09:55
Upiekłam to ciasto już przed świętami. Chciałam zobaczyć jak mi wyjdzie. Coś poszło źle. Moja babka w smaku przypomina biszkopt i jest za sucha.
lxbfYeaa 09/07/2024 15:28
1
lxbfYeaa 09/07/2024 15:28
555
lxbfYeaa 09/07/2024 15:12
1
lxbfYeaa 09/07/2024 15:12
1
lxbfYeaa 09/07/2024 15:12
1
Bezglutenowa Mama 25/03/2024 16:11
Możliwe, że przyczyna tkwi w mniejszych jajkach, których użyłaś i to sprawiło, że ciasto było bardziej gęste; spróbuj następnym razem dać troszeczkę mniej mąki lub zastosuj duże jajka; niestety ze wszystkimi mieszankami bezglutenowymi jest tak, że nawet ta sama mieszanka w tym samym przepisie za każdym razem wchłonie inną porcję płynów .... Trzymam kciuki za udany wypiek :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się