Blog

Wegetariańskie kotlety bezglutenowe z fasoli i jarmużu

16/03/2019

Wegetariańskie kotlety bezglutenowe z fasoli i jarmużu

16/03/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kto jest mamą nastolatka z celiakią, ten prędzej czy później zmierzy się z wegetariańską wersją diety bezglutenowej. U nas nadszedł ten moment. Na pierwszy ogień przygotowałam dla Zosi wegetariańskie kotlety bezglutenowe z białej fasoli i jarmużu. Udały się tak pysznie, że nawet glutenowy Daniel mlasnął z uznaniem. Zosia wzięła to za dobrą monetę, spróbowała i od razu nałożyła sobie dwie porcje, bogato okraszone tartym serem grana padano. Uff, pierwsze koty za płoty :). Ćwierć wieku temu, jako zafascynowana Kryszną nastolatka z celiakią, sama przechodziłam przez wegetariańską dietę bezglutenową. lekarka i mama szybko wybiły mi takie fanaberie z głowy. W końcu były wczesne lata 90-te, bezglutenowe regały świeciły pustkami, a co dopiero te wege… Teraz z wegetariańską dietą bezglutenową zmierzę się jako mama, bo Zosia od jakiegoś czasu niechętnie sięga po mięso. Stąd własnie pomysł na wegetariańskie kotlety bezglutenowe z soczewicy i jarmużu. Od razu doprecyzuję – z racjonalnego punktu widzenia wegetarianizm i dieta bezglutenowa u dziecka z celiakią to nie jest dobre połączenie. Dlatego serwuję Zosi zamiennie i mięso i nowe dania wegetariańskie. Tak naprawdę piekę dwie pieczenie: spełniam kulinarne życzenia Zosi, a jednocześnie przemycam do jej diety fasolę, niezmiernie ważną w diecie osób z celiakią. Prawda jest też taka, że kilka dni temu kupiłam w Czechach białą fasolę bezglutenową i postanowiłam coś z niej zrobić. Ale dość ględzenia: zerknijcie na mój przepis na bezglutenowe kotlety z fasoli.

Składniki na 8 wegetariańskich kotletów bezglutenowych z fasoli

  • 130 g suchej białej fasoli
    bez glutenu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g masła lub oleju
  • 1/2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej bezglutenowej
  • kilka oliwek np. czarnych
  • 2 łyżki posiekanego jarmużu
    lub natki pietruszki, koperku, lubczyku, czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz i ewentualnie kurkuma
    bez glutenu
  • opcjonalnie – 4 łyżki tartego sera grana padano lub żółtego
  • 5 łyżek bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia kotletów

Przygotowane bezglutenowych kotletów z fasoli

  • Dzień wcześniej umyj i namocz fasolę z dodatkiem majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego
  • Po około 12 godzinach ugotuj fasolę do miękkości i ostudź
  • Cebulę i czosnek posiekaj, podduś na tłuszczu
  • Dodaje je do fasoli i zblenduj
  • Dodaj 1/2 rozkłóconego jajka, jarmuż, pokrojone oliwki i około 2 łyżki bułki tartej
  • Opcjonalnie dodaj 4 łyżki startego sera grana padano lub żółtego
  • Dopraw solą, pieprzem i kurkumą
  • Formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C
  • Przesmaż kotlety chwilę z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem
  • Bezglutenowe kotlety wegetariańskie z fasoli przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 15 minut
  • Podawaj z surówką z kiszonej kapusty
  • Te kotleciki świetnie smakują również posypane startym serem grana padano

Po co fasola w diecie bezglutenowej?

Fasola strączkowa, niezależnie od odmiany, to jeden z najbardziej wartościowych pokarmów. Choć jest warzywem, na talerzu lepiej traktować ją jako źródło białka i węglowodanów. Fasola zawiera wapń, potas, fosfor, cynk. Sporo w niej również błonnika, który pomaga w walce ze zły cholesterolem. Co ważne dla osób z celiakią – w fasoli jest mnóstwo bezcennych witamin z grupy B, których brakuje w diecie bezglutenowej

Jak przygotować fasolę, by nie powodowała powstawania gazów i wzdęć? Mam na to prosty sposób: zawsze moczę fasole w wodzie z dodatkiem przypraw takich jak majeranek, tymianek, kminek, ziele angielskie i liść laurowy. Są dwie szkoły gotowania fasoli: jedna mówi by wodę po namaczaniu wylać, inna – by ją wykorzystać do gotowania, bo sporo w niej cennych substancji. Osobiście stosuję ten drugi sposób. Czy działa? Zaraz się przekonam, bo wsunęłam 2 spore wegetariańskie kotlety bezglutenowe z fasoli i jarmużu. Mniam….

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się