Bezglutenowa chałka bez mleka i jajek, z chrupiącą kruszonką, puszysta i lekka, z każdym kęsem coraz pyszniejsza …. Przepis na wegańską chałkę bezglutenową, z kruszonką właśnie, stworzyłam kilka dni temu, potem go dopracowałam i wrzucam, za free oczywiście 😋 Nie jestem fanem wegańskiej diety bezglutenowej, ale rozumiem, że wiele osób na diecie bezglutenowej musi wykluczyć z menu również jajka czy mleko. A to już oznacza vegan i gluten – free, niełatwa sprawa, sama przez to przechodziłam, gdy mój syn Antoś był malutkim chłopcem.
Chwilowo pracuję i przebywam w Tatrach. Na warsztatach kulinarnych dla rodzin z celiakią i alergią na gluten padło pytanie o przepis na wegańską chałkę bezglutenową z chrupiącą kruszonką. Proszę bardzo, oto on. Chałka powstaje z polskiej mieszanki do wypieków drożdżowych, a dla urozmaicenia dodaję do niej suszone maliny lub jogurt kokosowy o smaku truskawkowym. No, przyznam, że te dodatki robią dobrą robotę …
Niestety, dodatek jogurtu wegańskiego, a brak mleka sprawiają, że wegańska chałka bezglutenowa na drugi dzień po wypieku jest nieco czerstwa. Dlatego najlepiej zamrozić część ciasta po ostudzeniu i pokrojeniu w kawałki. Podsuszoną chałkę łatwo odświeżyć w piekarniku z parą albo na sitku (jak pyzy), a trzeci sposób to skropienie jej wodą i wstawienie do piekarnika: 150 stopni C, opcja góra – dół, około 5-7 minut. Będzie jak świeżo upieczona, mięciutka i pulchna. Pyszna. Przekonasz się, że życie na diecie bezglutenowej, nawet bez mleka i jajek, jest kolorowe, smaczne i różnorodne.