W sklepie SPAR w Lesznie opakowanie "ptasiego" mleczka (nazwa handlowa to Super mleczko) polskiej marki Glutenex kosztuje ponad 42 zł. W sklepie internetowym Glutenexu za ten produkt sam trzeba zapłacić niespełna 35 zł. Teoretycznie SPAR "dorzucił" tylko 7 zł marży, ale... Przecież sieci handlowe kupują towar u producentów w zupełnie innych cenach, niż klienci indywidualni w sklepie internetowym. Zatem SPAR raczej nie kupił Super mleczka za 35 zł, tylko zdecydowanie taniej, a więc i marżę doliczył wyższą, niż wspomniane 7 zł.
Owszem, słodycze bezglutenowe premium nie są artykułem pierwszej potrzeby dla osoby chorej na celiakię. Można się bez nich obyć. Ale tak wysoka cena najzwyczajniej w świecie szokuje.
Chcesz wiedzieć, co o tym sądzą celiacy, co napisali w komentarzach na profilu Bezglutenowej Mamy na fejsbuku? Kliknij w zdjęcie poniżej.
Jak wspomniałam, ptasie mleczko w belgijskiej czekoladzie deserowej to produkt premium, a nie chleb powszedni. Super Mleczko Glutenexu jest wytwarzane w specjalistycznej fabryce, a w zasadzie w rodzinnej firmie rzemieślniczej. Powstaje z drogich składników, w limitowanych seriach. na dodatek jest oznaczone tzw. certyfikatem, czyli płatnym, dobrowolnie kupionym, międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa (nie wymaga go żaden przepis unijny).
To wszystko sprawia, że ten rarytas kosztuje 35 zł. Ale 42 zł to jednak przesada, potwierdza to większość moich czytelników. A Wy jak sądzicie?
Naturalnie bezglutenowe są jajka, ryby, mięso, owoce i warzywa, oleje, orzechy, strączki.
Ale osoby z celiakią chcą też jeść pieczywo, makarony, kasze, dania mączne, przekąski. A właśnie zbożowe produkty bezglutenowe są najdroższe, bo wymagają wytwarzania w specjalnych fabrykach, z wyselekcjonowanych i badanych surowców.
Brytyjczycy obliczyli, że najtańszy bochenek bezglutenowy jest średnio 7 razy droższy od najtańszego pszennego. Brytyjczyk z celiakią rocznie wydaje prawie 900 zł na sam chleb bezglutenowy. gdyby nie był na diecie, chleb pszenny kosztowałby go około 200 zł.
Czy da się obyć bez drogiego pieczywa bezglutenowego i zastąpić chleb ryżem lub ziemniakami? Teoretycznie tak, ale ... ryż i ziemniaki zawierają około 95% niej wapnia i żelaza, niż dobre, razowe pieczywo bezglutenowe. Takie niedobory pokarmowe trudno potem uzupełnić w diecie. Poza tym dziecko z celiakią nie weźmie do szkoły ziemniaków, tylko chce bułeczkę, tak jak jego rówieśnicy. Zatem taka prosta zamiana na tańsze produkty zbożowe nie zawsze jest możliwa.
Zbilansowana dieta bezglutenowa musi zawierać produkty z całej piramidy żywieniowej, pamiętajcie o tym podczas codziennych zakupów i planowania posiłków.
Istnieje kilka powodów, dla których produkty bezglutenowe są często droższe. Oto kilka z nich:
Warto jednak zauważyć, że ceny produktów bezglutenowych różnią się w zależności od regionu i marki. Czasami można znaleźć tańsze alternatywy lub planować posiłki oparte na naturalnie bezglutenowych składnikach, takich jak owoce, warzywa, mięso, ryby i rośliny strączkowe.
KOMENTARZE