Nowość. Polska marka Incola wypuściła na rynek mieszankę na chleb bezglutenowy – Bread Mix na bazie kukurydzy i ryżu, z dodatkiem zakwasu i mielonego kminku. Upiekłam bochenek i już wiem, że ten mix zagości w naszym domu na stałe. Ma prosty skład, a zamienniki glutenu zapewniają pieczywu puszystość i lekkość. Wszyscy zjadacze chleba na pewno docenią, że ten chleb bezglutenowy nie kruszy się przy smarowaniu masłem – u nas okazuje się to sporym atutem, gdyż dzieci często same przygotowują sobie kanapki.

Poniżej podaję przepis na chleb bezglutenowy z mixu Incoli, ale oczywiście znajdziesz go na opakowaniu mąki. Opakowanie 500 g kosztuje około 9 zł w sklepach internetowych. Z tej porcji powstaje chleb o wadze 1 kg. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowy chleb z mieszanki Mix Bread Incoli

  • 500 g chlebowej mieszanki bezglutenowej
    Bread Mix Incola KLIK
  • 500 ml letniej wody
  • 12 g (1,5 opakowania) suszonych drożdży bez glutenu)
    lub 28 g świeżych drożdży
  • 50 g (5 łyżek) oleju
    lub oliwy z oliwek
  • opcjonalnie białko jaja
    do posmarowania wierzchu chleba
  • opcjonalnie dodatki
    np.: mak, czarnuszka, sezam, słonecznik

Chleb bezglutenowy z nowej mieszanki Incoli – wykonanie