Blog

4

Upiekłam chleb bezglutenowy z nowej mieszanki Incoli za 9 zł

15/05/2022

Upiekłam chleb bezglutenowy z nowej mieszanki Incoli za 9 zł

15/05/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nowość. Polska marka Incola wypuściła na rynek mieszankę na chleb bezglutenowy – Bread Mix na bazie kukurydzy i ryżu, z dodatkiem zakwasu i mielonego kminku. Upiekłam bochenek i już wiem, że ten mix zagości w naszym domu na stałe. Ma prosty skład, a zamienniki glutenu zapewniają pieczywu puszystość i lekkość. Wszyscy zjadacze chleba na pewno docenią, że ten chleb bezglutenowy nie kruszy się przy smarowaniu masłem – u nas okazuje się to sporym atutem, gdyż dzieci często same przygotowują sobie kanapki.

Poniżej podaję przepis na chleb bezglutenowy z mixu Incoli, ale oczywiście znajdziesz go na opakowaniu mąki. Opakowanie 500 g kosztuje około 9 zł w sklepach internetowych. Z tej porcji powstaje chleb o wadze 1 kg. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowy chleb z mieszanki Mix Bread Incoli

  • 500 g chlebowej mieszanki bezglutenowej
    Bread Mix Incola KLIK
  • 500 ml letniej wody
  • 12 g (1,5 opakowania) suszonych drożdży bez glutenu)
    lub 28 g świeżych drożdży
  • 50 g (5 łyżek) oleju
    lub oliwy z oliwek
  • opcjonalnie białko jaja
    do posmarowania wierzchu chleba
  • opcjonalnie dodatki
    np.: mak, czarnuszka, sezam, słonecznik

Chleb bezglutenowy z nowej mieszanki Incoli – wykonanie

  • formę o wymiarach około 25×10 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • do miski wsyp mix chlebowy Incoli oraz suszone drożdże, wymieszaj
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w trzech łyżkach wody (odjętych z porcji podanej w przepisie) i wlej do mąki
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • ciasto na chleb bezglutenowy z Bread Mix Incoli jest dość gęste
  • stół lub miskę oprósz bezglutenową mąką, np. ryżową i przełóż tam ciasto, obsyp je lekko łyżką mąki
  • suchymi dłońmi uformuj podłużny wałek i przełóż go do formy, wyrównaj powierzchnię
  • przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 30-50 minut, aż ciasto niemal podwoi objętość (uważaj, by nie wyrosło ponad brzegi formy)
  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, grzałka gór-dół
  • wierzch chleba delikatnie posmaruj wodą lub białkiem jaja; do jajka dobrze przykleją się wszelkie dodatki, np. mak, sezam itp. 
  • formę wstaw do piekarnika i piecz chleb około 50 minut, do tzw. suchego patyczka
  • wyjmij formę z pieca, ale chleb niech jeszcze pozostanie w niej przez około 15 minut
  • po tym czasie przełóż go delikatnie na metalową kratkę i zostaw do całkowitego wystygnięcia 

Jak przechowywać chleb bezglutenowy?

Złota zasada mówi, że chleb bezglutenowy najlepiej przechowywać w lnianym lub bawełnianym worku (lub w ściereczce). Nigdy w lodówce, nigdy w folii. Tak przechowywany chleb bezglutenowy zachowa świeżość nawet przez kilka dni (oczywiście nie każdy, mówimy o chlebach z dodatkiem błonnika lub mąk razowych).

Sprawdziłam chleb z Bread Mix Incoli. Przechowuję go już czwarty dzień i cały czas jest miękki i zwarty, nie kruszy się, znakomicie smaruje się go masłem. Jedną odkrojoną kromkę cały czas trzymam jako „przykrywkę”, dzięki temu chleb nie wysycha. Zapamiętajcie ten patent 😍

Osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej szczególnie doceniają dobry chleb. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych. Nadal większość z nas nie ma dostępu do świeżego chleba z piekarni bezglutenowej, bo takie istnieją w Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, na Kaszubach, Krakowie, Lublinie, w Wieliczce … Dlatego my, mieszkańcy innych miast, zamawiamy go przez internet albo jadamy na co dzień pieczywo paczkowane o długim terminie ważności. Innym sposobem jest pieczenie własnego chleba bezglutenowego z mąk jednorodnych lub z mieszanek. Bread Mix Incoli to jedna z nowości, którą na pewno warto wypróbować. 

Chleb z tej maki jest świetny, a wkrótce spróbuje z niej upiec bagietki, bułki lub focaccię 🥖.

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej + maskotkę Kukusia

KOMENTARZE (4)

Stanley 04/06/2023 10:55
Dlaczego chleb w foremce wyrasta dwukrotnie, a po włożeniu do piekarnika już nie, nawet trochę się kurczy?
Bezglutenowa Mama 05/06/2023 09:16
W temperaturze pokojowej drożdże pracują i chleb rośnie, a po włożeniu do wysokiej temp. zatrzymuje się proces rośnięcia, to naturalne; czy chleb po upieczeniu jest ok?
Oczyszczanie organizmu 26/07/2022 18:22
Będę chciała zrobić jakieś pieczywko też na tej nowej mieszance Incoli tak na próbe, bo cały czas korzystam jednak z Schär Mix bezglutenowego
Bezglutenowa Mama 05/06/2023 09:15
Zachęcam, warto urozmaicać sobie menu :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się