Blog

2

Uda Ci się! Bagietki bezglutenowe z oliwkami - puszyste jak pszenne!

01/01/2024

Uda Ci się! Bagietki bezglutenowe z oliwkami - puszyste jak pszenne!

01/01/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 6 osób
Czas 80 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Niezbyt drogie

Uda Ci się! Bagietki bezglutenowe z oliwkami - puszyste jak pszenne!

Jestem bardzo dumna z tego przepisu, ale ma to swoje minusy, bo tak zasmakowały całej rodzinie, że musiałam je piec już cztery razy!

Przepis na bagietki bezglutenowe z oliwkami - puszyste jak pszenne - wymyśliłam przed Sylwestrem i to był strzał w dziesiątkę.

Bo nic tak doskonale nie smakuje, jak domowe pieczywo bezglutenowe, kto przetestował, ten wie. 

Dziś zatem podrzucam przepis na bagietki bezglutenowe z oliwkami, które są puszyste jak pszenne! Nigdzie takich nie kupisz.

Składniki

  • 500 g chlebowej mieszanki bezglutenowej użyłam Mix Bread polskiej marki Incola
  • 20 g łuski babki jajowatej bez glutenu
  • 16 g drożdży świeżych lub 8 g suszonych bez glutenu
  • około 650-700 ml letniej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 20 oliwek zielonych lub czarnych, bez pestki
  • opcjonalnie białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  • opcjonalnie do posypania mak lub pestki słonecznika

Przepis na bagietki bezglutenowe z oliwkami powstał na bazie konkretnej mieszanki chlebowej. Jeśli chcesz użyć innej, zmienią się proporcje wody. 

przepis na bagietki bezglutenowe z oliwkami

Wykonanie ciasta

  • W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki
  • Porcjami wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut.
  • Pod koniec dodaj olej.
  • Oprósz ciasto mixem, przykryj miskę folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej na około 40 minut.
  • Stolnicę oprósz mieszanką bezglutenową Mix B.
  • Przełóż ciasto na stolnicę i oprósz mąką. Będzie porowate, jak na zdjęciu obok.
  • Zagnieć.
Poznaj skład i zalety mieszanki bezglutenowej Mix Bread marki Incola
jak upiec bagietki bezglutenowe mix bread incola

Delikatnie podsypuj mąkę, inaczej ciasto będzie zbite, a bułki - twarde.

Formowanie bagietek

  • Wałkiem oprószonym mąką rozwałkuj ciasto, a następnie zawiń je w prostokąt i posypując delikatnie mąką, znów rozwałkuj. Powtórz czynność kilka razy.
  • Z rozwałkowanego ciasta uformuj wałek i podziel go na 6 części.
  • Każdą część rozwałkuj i uformuj bagietkę.
  • Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmaruj rozkłóconym białkiem jaja (lub wodą w razie alergii na jajka), posyp makiem
  • Ostrym, mokrym nożem zrób kilka nacięć, wciśnij po 3 oliwki.
  • Zostaw do wyrośnięcia na 20-30 minut.
bagietki bezglutenowe pyszne jak pszenne

Pieczenie bagietek

  • Nastaw piekarnik na 250 stopni C, opcja termoobieg.
  • Piecz bagietki bezglutenowe przez 10 minut.
  • Następnie zmień ustawienia piekarnika: opcja góra-dół i 230 st C
  • Piecz około 10-15 minut do zrumienienia.
  • Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki
  • Blachę wyjmij dopiero po około 15 minutach.
przepisy na domowe bagietki bezglutenowe

Smacznego!

Bagietki bezglutenowe z oliwkami, zwłaszcza te długorosnące, naprawdę trudno odróżnić od pszennych, potwierdzili to nawet glutenożercy.

Znakomita mieszanka Mix Bread marki Incola w połączeniu z łuską babki jajowatej dają nieziemski efekt.  Zobaczcie na zdjęciu obok, jak puszyste są te bagietki bezglutenowe! 

Mają mięsistą, sprężystą strukturę, świetne smakują z oliwą z oliwek, ale również posmarowane wytrawnymi dodatkami.

Najlepiej je przechowywać w woreczku przez 1-2 dni. Można je też mrozić. 

Smacznego!
najlepsze sprawdzone przepisy bezglutenowe

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                                     👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE (2)

Gabi121 06/01/2024 21:21
Bagietki wyszły świetne, naprawdę polecam. Mam tylko pytanie, piekłam tak jak na filmiku, w 200st. Teraz widzę że w opisie jest potem 250 i redukcja do 230. Jaka ma być ta temperatura? 😜
Bezglutenowa Mama 19/01/2024 08:14
Może niezbyt precyzyjnie to opisałam :) Ale jest tak, jak w opisie: najpierw pieczemy bagietki w bardzo wysokiej temperaturze, a potem ją obniżamy, żeby bagietki za bardzo nie stwardniały i nie spiekły się :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się