Blog

Ty też możesz upiec tak zdrowy i pyszny bochen chleba bezglutenowego na zakwasie!

21/11/2022

Ty też możesz upiec tak zdrowy i pyszny bochen chleba bezglutenowego na zakwasie!

21/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bochen chleba bezglutenowego na zakwasie - dla całej rodziny

Nie święci garnki lepią i nie sami piekarze pieką chleb bezglutenowy na zakwasie w kształcie bochenka.

Zaufajcie sobie i podejmijcie wyzwanie: z przepisami Bezglutenowej Mamy odkryjecie nowe talenty i będziecie się cieszyć smakiem doskonałego chleba. Chrupiąca skórka, elastyczny miękisz, delikatnie beżowy kolor, wygląd, zapach i smak jak z najlepszej piekarni - to nie opis chleba pszennego, lecz bezglutenowego bochenka na zakwasie. 

Bezglutenowa Mama jako pierwsza influencerka bezglutenowa zaczęła w 2012 r. tworzyć zakwasy i przepisy na chleby bez drożdży. Wieloletni trud zaowocował sprawdzonymi przepisami, dopasowanymi do różnych gustów i potrzeb. W moim portalu oraz w książce kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy" znajdziecie przepisy na zdrowy chleb bezglutenowy na zakwasie zarówno z mąk jednorodnych, jak i z mixów lub z dodatkiem mixów. Dzięki temu można znaleźć taki smak, zapach, konsystencję, wygląd chleba, który zasmakuje całej rodzinie.  

Tęsknicie za chlebem pszennym? Moja odpowiedź: chleby bezglutenowe na zakwasie to TEN smak!

Podróż na tysiące mil zaczyna się od pierwszego kroku...

Najwięcej chlebów bezglutenowych na zakwasie upiekłam półtora roku przed wydaniem swojej książki kucharskiej. Piekarnik nie nadążał z wypiekami, a my  - z jedzeniem :) Dzięki temu powstały naprawdę genialne przepisy na zdrowe chleby bezglutenowe na zakwasie. 

Ale po wydaniu książki musiałam odpocząć, przestałam piec, a zakwas się zmarnował ... Minęły prawie dwa lata, nim znalazłam motywację, zebrałam siły, wyhodowałam nowy zakwas na chleb bezglutenowy i zaczęłam piec. Efekt? Nie mogę przestać, bo mój glutenowy mąż zakochał się w moich chlebach bezglutenowych na zakwasie! Teraz przynajmniej raz w tygodniu robię zaczyn i piekę chleb. I jestem z siebie taka dumna!

Podróż na tysiące mil zaczyna się od pierwszego kroku...
Twój pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie - wskazówki i przepisy

A co to za powód do dumy? Otóż podając mojej rodzinie zdrowy chleb bezglutenowy na zakwasie, przekazuję im swoją miłość, ale także witaminy, składniki mineralne, białko, pożyteczne bakterie, no i niezapomniany smak i zapach.... Bo chleb bezglutenowy na zakwasie ma same zalety i żadnych wad!

Wystarczy zacząć, przetrwać pierwsze nieudane próby i zmarnowane 4 kilo mąki :) Wyhodować zakwas, potem o niego dbać, a jak się zepsuje, szybko przygotować nowy :) 

Największe kompendium wiedzy o chlebach bezglutenowych na zakwasie oraz przepisy na chleby i bułki znajdziecie w mojej książce kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy"

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się