Nie święci garnki lepią i nie sami piekarze pieką chleb bezglutenowy na zakwasie w kształcie bochenka.
Zaufajcie sobie i podejmijcie wyzwanie: z przepisami Bezglutenowej Mamy odkryjecie nowe talenty i będziecie się cieszyć smakiem doskonałego chleba. Chrupiąca skórka, elastyczny miękisz, delikatnie beżowy kolor, wygląd, zapach i smak jak z najlepszej piekarni - to nie opis chleba pszennego, lecz bezglutenowego bochenka na zakwasie.
Bezglutenowa Mama jako pierwsza influencerka bezglutenowa zaczęła w 2012 r. tworzyć zakwasy i przepisy na chleby bez drożdży. Wieloletni trud zaowocował sprawdzonymi przepisami, dopasowanymi do różnych gustów i potrzeb. W moim portalu oraz w książce kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy" znajdziecie przepisy na zdrowy chleb bezglutenowy na zakwasie zarówno z mąk jednorodnych, jak i z mixów lub z dodatkiem mixów. Dzięki temu można znaleźć taki smak, zapach, konsystencję, wygląd chleba, który zasmakuje całej rodzinie.
Tęsknicie za chlebem pszennym? Moja odpowiedź: chleby bezglutenowe na zakwasie to TEN smak!
Najwięcej chlebów bezglutenowych na zakwasie upiekłam półtora roku przed wydaniem swojej książki kucharskiej. Piekarnik nie nadążał z wypiekami, a my - z jedzeniem :) Dzięki temu powstały naprawdę genialne przepisy na zdrowe chleby bezglutenowe na zakwasie.
Ale po wydaniu książki musiałam odpocząć, przestałam piec, a zakwas się zmarnował ... Minęły prawie dwa lata, nim znalazłam motywację, zebrałam siły, wyhodowałam nowy zakwas na chleb bezglutenowy i zaczęłam piec. Efekt? Nie mogę przestać, bo mój glutenowy mąż zakochał się w moich chlebach bezglutenowych na zakwasie! Teraz przynajmniej raz w tygodniu robię zaczyn i piekę chleb. I jestem z siebie taka dumna!
A co to za powód do dumy? Otóż podając mojej rodzinie zdrowy chleb bezglutenowy na zakwasie, przekazuję im swoją miłość, ale także witaminy, składniki mineralne, białko, pożyteczne bakterie, no i niezapomniany smak i zapach.... Bo chleb bezglutenowy na zakwasie ma same zalety i żadnych wad!
Wystarczy zacząć, przetrwać pierwsze nieudane próby i zmarnowane 4 kilo mąki :) Wyhodować zakwas, potem o niego dbać, a jak się zepsuje, szybko przygotować nowy :)
Największe kompendium wiedzy o chlebach bezglutenowych na zakwasie oraz przepisy na chleby i bułki znajdziecie w mojej książce kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy".
KOMENTARZE