[AKTUALIZACJA 2024] – Mamo, wiesz, czasem tęsknię za smakiem glutenowego chleba – przyznaje raz po raz nasza córeczka Zosia. – Wiem kochanie – odpowiadam i mocno, mocno ją przytulam.
Dzieci na diecie bezglutenowej często mają kłopot z akceptacją smaku chleba bezglutenowego, bułek, produktów mącznych.
Jest na to rada: daj dziecku czas na oswojenie się z nowymi smakami, bo chleb bezglutenowy faktycznie smakuje nieco inaczej. Inaczej pachnie, ma inną teksturę - zwłaszcza chleby marketowe, te najtańsze.
Najczęściej dzieciom smakuje świeży chleb bezglutenowy, upieczony w domu lub kupiony w piekarniach stacjonarnych lub internetowych (Dr żurek bez glutenu, Putka Bez Glutenu, Sweet-fit, Balviten itd.).
Ale są też chleby marketowe, o długim terminie ważności, które są mięciutkie i dzieci je lubią (obserwuję to na koloniach bezglutenowych).
Jeśli jednak nic nie działa, zazwyczaj sprawdza się toster lub opiekacz. Chrupiąca kromeczka zawsze jest pyszna :)
Pamiętajcie też że każdy producent wypieka zazwyczaj kilkanaście lub kilkadziesiąt rodzajów chleba bezglutenowego. To, że jeden chleb danej marki nie zasmakuje dziecku, nie oznacza, że inne pieczywo tej firmy nie zdobędzie serca dziecka. Po prostu próbujcie :)
Zerknijcie poniżej na przegląd chlebów bezglutenowych, które najczęściej smakują dzieciom, bywa to miłość od pierwszego wejrzenia.
Najczęściej cena ma znaczenie: tańsze chleby mają zazwyczaj mniej wartości odżywczych i mniej atrakcyjny smak; wyjątek: chleb bezglutenowy w Lidlu.
Chleby bezglutenowe dzielą się na:
Dzieci najbardziej lubią biały, miękki chleb bezglutenowy. Nieliczne zaakceptują razowe ciemne pieczywo bezglutenowe, które ma najwięcej wartości odżywczych i jest najzdrowsze. Dlatego skupiam się tutaj na ulubionych smakach dzieci.
Od wielu lat obserwuję na moich koloniach i warsztatach, że ponad 90% dzieci uwielbia chleb bezglutenowy Maestro Schär (są trzy wersje: biały, z dodatkiem ziaren, ciemny z ziarnami). To mercedesy w kategorii pieczywa bezglutenowego nie tylko w Polsce, ale też w Europie. Cena: około 12-13 zł za 350 g.
Włoska marka Schär to największy europejski producent bezglutenowy. W jakimkolwiek kraju będziecie, kupicie ich chleb bezglutenowy, ciastka, słodycze, makarony, przekąski, mrożonki.
Poznajcie kolejny chleb, który zasługuje na miano mercedesa: to świeży chleb bezglutenowy na owsiance, nowość marki Balviten z marca 2024 r. Jest sprzedawany w całości, ma kilka dni przydatności. Niestety, nie znajdziecie go w marketach, a jedynie w sklepie internetowym producenta i na zamówienie w sklepikach ze zdrową żywnością. Cena: 13 zł za 350 g.
Oto jego zalety:
Piekarnia bezglutenowa Balviten ma najbogatszy w Polsce wybór chleba bezglutenowego długoterminowego i świeżego, a także bułki, bagietki, słodycze, przekąski, mąki, makarony.
Kolejne chleby bezglutenowe, które uwielbiają dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej, to rustykalny i słonecznikowy marki Putka Bez Glutenu.
Bochenek (niekrojony) o wadze 200 g kosztuje około 10-11 zł. Chleby można kupić w piekarnach stacjonarnych Putki w Warszawie i Łodzi, a także w sklepie internetowym.
Oto zalety tych chlebów:
Wśród bogactwa chlebów bezglutenowych marki INCOLA, dostępnych stacjonarnie głównie w marketach Carrefour (czasem w Rossmannie) na uwagę zasługuje długoterminowy chleb bezglutenowy z maczkiem. Kosztuje około 12 zł za 200 g.
Oto jego zalety:
Hitem wśród dzieci są bułki kajzerki bezglutenowe i bajgle bezglutenowe tej marki. Piekarnia Incola ma też w ofercie wiele bułek, chlebów i przekąsek.
Na koloniach obserwuję również, że bardzo dużym powodzeniem wśród dzieci cieszy się bezglutenowy Chleb Mistrza z piekarni rzemieślniczej Dr Żurek bez glutenu. Lubiany jest zarówno chleb w wersji jasnej, jak i ciemnej. oto jego zalety:
Naturalne, świeże chleby bezglutenowe (a także bułki, chałki itd.) wypieka również piekarnia rzemieślnicza Sweet-Fit z Białegostoku.
Powstała niedawno, a rok temu uruchomiła sklep internetowy, dzięki czemu cała Polska może cieszyć się ich wyśmienitym pieczywem. Wybór jest naprawdę ogromny, a dzieciom najbardziej przypadnie do gustu chleb biały (600 g za 18 zł) i chleb tostowy (450 g za 18 zł).
Chleb biały nie zawiera mąki ani skrobi kukurydzianej, ma za to dodatek mąki owsianej (bezglutenowej oczywiście). Z kolei chleb tostowy zawiera już kukurydzę, ale również jajka. Oba są jasne i miękkie w środku.
Zalety wszystkich chlebów z piekarni Sweet-Fit jest 100% naturalny skład. Tu nie ma hydroksypropylometylocelulozy, gumy guar ani gumy ksantan (wszystkie są zamiennikami glutenu). Osoby szukające ciemnego pieczywa, bogatego w błonnik również znajdą wiele propozycji w Sweet-Fit.
Nasza Zosia przeszła na dietę bezglutenową, gdy miała 3,5 roku. Ona bardzo naturalnie przeszła na bezglutenowe pieczywo. Od urodzenia widziała je codziennie na moim talerzu (na diecie bezglutenowej jestem od 1979 r.).
Gdy w wieku trzech lat zaczęła czuć się źle, instynktownie sięgała po moje kromki, jadła je z apetytem. Równie chętnie jadła chleb bezglutenowy, który sama piekłam, zarówno ciemny, biały, jak i z warzywami. Obecnie, jako nastolatka, lubi tylko białe pieczywo bezglutenowe :)
KOMENTARZE