Blog

4

Trzynaście rzeczy, które musisz wziąć do jedzenia na wakacje bez glutenu

31/05/2023

Trzynaście rzeczy, które musisz wziąć do jedzenia na wakacje bez glutenu

31/05/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Trzynaście produktów. To trzeba wziąć do jedzenia na wakacje bez glutenu

Wakacje bez glutenu to coraz mniejszy problem, ale nawet jak jedziesz do Włoch czy do Hiszpanii, zawsze pamiętaj o żelaznym prowiancie w walizce. O takim na przeżycie 1-2 dni.

Nie daj się zaskoczyć w hotelu czy w restauracji, a takie sytuacje zdarzają się celiakom na całej kuli ziemskiej, nawet w bezglutenowych rajach. Nie ufaj zapewnieniom, polegaj na sobie. 

Dlatego dziś pokażę 13 podstawowych rzeczy, które trzeba wziąć do jedzeni na wakacje bez glutenu. Oczywiście jeśli wybierasz się do egzotycznych lub mniej cywilizowanych krajów, prowiantu trzeba wziąć więcej. tedy też warto postawić na inne produkty, np. na liofilizowaną żywność, która jest lekka i zajmuje niewiele miejsca w bagażu. 

Teraz jednak opowiem o wyjeździe na wakacje bez glutenu do miejsca, gdzie teoretycznie obiecano Ci jedzenie gluten-free. 

Mem o celiakii i wakacjach bez glutenu

Obecnie wakacje bez glutenu to nie kłopot, naprawdę nikt nie powinien umrzeć z głodu, ale dla bezpieczeństwa lepiej wziąć trochę prowiantu.

Dlatego przygotowałam powyższy poradnik: Trzynaście rzeczy, które musisz wziąć do jedzenia na wakacje bez glutenu.

Jeśli masz swoje sprawdzone produkty, które warto dopisać do tej listy, podziel się informacjami w komentarzu pod artykułem. 

A jeśli już ogarniesz prowiant, baw się dobrze i bezstresowo i wykorzystaj każdy dzień na wypoczynek i relaks. Pamiętaj, że nawet na końcu świata można zjeść ryż z warzywami albo pieczoną rybę, jajka czy kawałek mięsa.

Bądź czujny, ale nie stresuj się każdym posiłkiem. Nie pozwól, żeby celiakia i dieta bezglutenowa odebrały Ci upragnione wakacje. 

Mem o celiakii i wakacjach bez glutenu

Co musisz zabrać?

  • chleb bezglutenowy odporny na zgniecenia w walizce (małe opakowanie)
  • chleb chrupki
  • owsianka/kaszka błyskawiczna w jednorazowej saszetce
  • gorący kubek
  • gotowy obiad do podgrzania
  • kabanosy
  • makaron
  • sos do makaronu
  • coś słodkiego, np. mini-brownie, muffinki
  • suszone owoce
  • ciasteczka
  • baton
  • probiotyk, który nie wymaga lodówki

Gdy umawiasz się z hotelem na dietę bezglutenową, miej to na piśmie, w e-mailu. To będzie podstawa ewentualnych roszczeń finansowych, jeśli obiekt nie zapewni jedzenia bezglutenowego.

wakacje bez glutenu jedzenie do walizki

Co jeść na śniadanie w hotelu?

Na śniadanie w hotelu na wszelki wypadek idź ze swoim chlebem, owsianką, batonem. Bądź czujny, staraj się nie korzystać z bufetu szwedzkiego i poproś o wydzielone porcje przyniesione z kuchni. Gdy otrzymasz pieczywo, poproś o pokazanie opakowania.

Jeśli personel nie jest przyjazny, sięgaj po produkty najmniej przetworzone: jajka, jajecznicę, sery, warzywa, owoce, masło, oliwę, kawę i herbatę. Uważaj na parówki i wędliny, mogą zawierać gluten. Nie korzystaj z płatków śniadaniowych, past, słoików z kremem czekoladowym, dressingów itp. 

Uważaj na mączne dania bezglutenowe, które otrzymasz: upewnij się, że powstały z mąki opisanej na etykiecie jako BEZGLUTENOWA. 

Co jeść na śniadanie w hotelu?

W hiszpańskich hotelach można spotkać wydzielone i oznaczone, bezglutenowe stoiska z jedzeniem bezpiecznym dla osób z celiakią (zdjęcie poniżej).

wakacje bez glutenu co jesc w hotelu na sniadanie
Dowiedz się więcej, jak zaplanować wakacje bez glutenu w Polsce i za granicą

Obiad na wakacjach

W restauracji pokaż kelnerowi kartę celiaka w danym języku (wydrukuj i zalaminuj, link poniżej) albo przy pomocy aparatu w Google przetłumacz sobie menu i wybierz najmniej ryzykowne potrawy. Sprawdzą się: ryby i mięso z grilla, grillowane warzywa, ziemniaki, frytki i ryż.

Unikaj wszelkich sosów, panierek, dań mącznych, panierowanych. Nie zamawiaj jedzenia w pierogarniach, pizzeriach i mało sterylnych budkach. 

Jeśli hotelowa restauracja nie ma produktów bezglutenowych, zanieś kucharzowi swój makaron i sos (opakowania muszą być fabrycznie zamknięte). Poproś o ugotowanie.

Szybszą opcją będą gotowe dania bezglutenowe (najwięcej tych dań ma sklep Jedzbezglutenu.pl, zerknij też do FriendlyFoodShop.pl), które wystarczy zalać wrzątkiem lub podgrzać w mikrofalówce. 

Obiad na wakacjach

Przekąski do walizki

W hotelowych restauracjach rzadko podaje się na śniadanie bezglutenowe ciastka czy słodkości do kawy, nawet jeśli zamówisz opcję gluten-free i dopłacasz do diety. Z doświadczenia wiem, że kuchnia o tym zapomina, ale i tak  - dla zasady - warto się upomnieć. Raz w czeskim hotelu spytałam kelnera o ciasto do kawy i po 5 minutach otrzymałam odpieczone cynamonowe bułeczki, szczelnie ofoliowane i oznaczone przekreślonym kłosem.

Warto więc pytać, ale lepiej mieć też przy sobie coś słodkiego, zwłaszcza gdy jedziesz z dziećmi na diecie bezglutenowej. Ja zazwyczaj wrzucam do walizki gorzką czekoladę, muffinki lub mini-brownie Incoli, precelki Schär, ciasteczka, suszone owoce czy batoniki Zmiany. 

Przekąski do walizki
Tu za darmo pobierzesz kartę celiaka w różnych językach

Przekąski na nagły głód

Na wakacje bez glutenu warto też wziąć pożywne przekąski na nagły głód. Mam na myśli jedzenie bezglutenowe, które nie psuje się, ma długi termin przydatności i nie wymaga przechowywania w lodówce. Sprawdzą się małe opakowania, które nie zajmą dużo miejsca w torebce czy w plecaku.

Osobiście nie przepadam za kabanosami, ale zawsze pakuję je do walizki - "na czarną godzinę". Wrzucam też bezglutenowy chlebek chrupki, wafle ryżowe, gotowe sandwicze Abonett (na zdjęciu obok), mus owocowy w tubce albo wegański hummus w tubce (kupuję go w Czechach). 

Przekąski na nagły głód
Narty z dietą bezglutenową 2022 - jaki prowiant spakować do walizki?
mem o celiakii mem o diecie bezglutenowej

Przeczytaj poniżej komentarze z profilu Bezglutenowej Mamy na facebooku - na temat wakacji bez glutenu i prowiantu. 

KOMENTARZE (4)

Bezglutenowa 02/06/2023 16:19
Licencjonowany znak przekreślonego kłosa , na allegro opisany jest ten produkt jako że może być zanieczyszczony pszenicą ze względu na jej obecność na hali . Pytam bo sama szukam gotowych dań na wyjazd :)
Bezglutenowa Mama 05/06/2023 09:20
Ów certyfikat to tylko płatny znak handlowy, nie ma mocy prawnej, nie jest wymagany przez żadne przepisy unijne; niestety zdarza się, że produkty oznaczone tym płatnym "certyfikatem" też mają gluten, było już w tym roku kilka afer.... Sprawdzałam u importera i te dania są OK.
Bezglutenowa 02/06/2023 09:16
Witam, czy nie boi się Pani możliwego zanieczyszczenia glutenem w produkcie gotowym Paneer Makhani? W zakładzie przetwarzają również pszenicę i danie nie posiada certyfikatu , pytam bo jestem niedawno zdiagnozowana i zwracam na wszystko uwagę, może trochę przesadnie czasami , z góry dziękuję za odpowiedź.
Bezglutenowa Mama 02/06/2023 15:35
Produkt jest przebadany przez importera i opisany na etykiecie jako bezglutenowy. A o jaki certyfikat pytasz?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się