Jeśli już macie w ręku mój e-book "Bezglutenowa Wielkanoc na każdą kieszeń" i czytacie przepis na bezglutenową pizzę z ziemniaków, to pewnie zastanawiacie się, jak to ma wyglądać.
Tak naprawdę przepis i wykonanie są bajecznie proste, ale żeby zobrazować Wam poszczególne etapy, zamieszczam tu zdjęcia. Na pewno ułatwią przygotowanie tego dania na Wielkanoc bez glutenu.
Gdy już przygotujesz masę według przepisu w e-booku, przełóż ją do formy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. W czasie pieczenia masa troszeczkę urośnie, ale naprawdę minimalnie. Po wyjęciu z piekarnika tak powinno wyglądać ciasto.
Ostudź je porządnie najpierw w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce lub na balkonie (o ile jest tam zimno) i dopiero przejdź do kolejnego etapu. To bardzo ważne, bo dzięki temu spód po wyjęciu z formy zachowa kształt i będzie dekoracyjny.
Bezglutenowa pizza z ziemniaków to danie pyszne, ale też ekologiczne i ekonomiczne. To przepis na obecne trudne czasy!
Na zdjęciu obok wyraźnie widać, że w tym przepisie najlepiej sprawdzi się forma do tarty, na której spodzie, przy brzegach, jest wgłębienie.
By nie uszkodzić upieczonego spodu, nakryj wierzch formy drewnianą deseczką, następnie zgrabnym ruchem obróć całość do góry nogami. Delikatnie zdejmuj formę, to najważniejszy etap w całym przepisie :) Po zdjęciu formy powinien zostać taki spód, jak na zdjęciu: z wgłębieniem i równymi brzegami.
Czas na ostatni etap: ułożenie dodatków wskazanych w przepisie lub ich zamienników znalezionych w lodówce. Pamiętajcie, że ten przepis zakłada użycie tanich składników lub wykorzystanie resztek wędlin, serów, a nawet parówek. Po upieczeniu zamienią się w pomysłowe i wykwintne danie!
Przyznam się, że w mojej bezglutenowej pizzy z ziemniaków znalazła się nawet parówką, którą dzień wcześniej Antek ugotował, ale nie zjadł. Przechowałam ją w lodówce i wkroiłam do pizzy. Pysznie i ekologicznie i oszczędnie :)
W wielkanocnym e-booku znajdziecie 12 przepisów bezglutenowych na Wielkanoc. Zadbałam, aby zamieścić tam przepisy bezglutenowe zgodne z ideą "zero waste", na bazie tańszych składników, z wykorzystaniem tego, co się znajdzie w lodówce.
Oto spis potraw, jest ich dwanaście, jak na Wigilię ;)
KOMENTARZE