Kiedy, jak nie teraz najeść się bezglutenowych naleśników z owocami? Lato w pełni, więc korzystajmy z jego skarbów: truskawki, jagody, maliny, borówki, porzeczki … Bezglutenowe naleśniki z owocami można podać na podwieczorek, ale również na słodki obiad. Jeśli nie mam czasu na mieszanie jednorodnych mąk, sięgam po mixy. Tym razem wypróbowałam ryżowy Mix Free Universal Balvitenu – bez mąki kukurydzianej i skrobi kukurydzianej. To zupełnie nowy produkt na rynku gluten free. Te bezglutenowe naleśniki ryżowe udały się wybornie: były puszyste i lekkie, a jednocześnie bardzo elastyczne i subtelne w smaku. Tak przy okazji – wiecie, dlaczego nie udadzą się naleśniki z samej mąki ryżowej?
Jajka z solą ubij mikserem na pianę (1-2 minuty). Powoli dodawaj mąkę, a następnie, ciągle miksując, wlewaj powoli wodę. Na końcu dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj. Patelnię rozgrzej i wlej na nią łyżkę oleju. Zamieszaj ciasto i porcję ciasta wlej na patelnię. Najlepiej, by naleśniki były cieniutkie. Smaż na średnim ogniu. Po około minucie przełóż na drugą stronę. Nie smaż zbyt długo, bo naleśniki staną się sztywne i trudne do nadziewania farszem. Te bezglutenowe naleśniki ryżowe są delikatne w smaku i niezwykle elastyczne. Świetnie pasują do wszelkich dodatków: słodkich, słonych, wytrawnych.
Lato w pełni – więc od kilku dni objadamy się bezglutenowymi naleśnikami ryżowymi z owocami. Dekorowaniem zajmuje się Zosia. Smaruje naleśniki miodem lub syropem klonowym i dodaje pokrojone owoce (takie, które akurat znajdzie w lodówce), następnie zwija je w kopertę lub rulon. Czasem dodaje bitą śmietanę i startą czekoladę bezglutenową. Serwuje takie przysmaki rodzinie, ale również glutenożernym przyjaciołom :). Nie muszę dodawać, że zawsze zostają puste talerze?
A teraz rada: aby usmażyć naleśniki z samej mąki ryżowej, trzeba dodać trochę skrobi z tapioki lub ziemniaczanej. Przepis na ryżowe naleśniki bezglutenowe – TUTAJ.
KOMENTARZE