Właśnie tak smakuje niebo .... Kruche ciasto, aksamitne jabłka i chrupiące płatki migdałowe - oto moja szarlotka bezglutenowa najlepsza, jaką jadłam!
Tak dopieściłam otrzymany od koleżanki przepis, że mogłabym sprzedawać tę szarlotkę bezglutenową za duże pieniądze ;)
Już zapomniałam, że tak może smakować ciasto bezglutenowe, naprawdę!
Szarlotka bezglutenowa w kratkę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Dla początkujących jedyną trudnością może być rozwałkowanie kruchego ciasta i włożenie go do formy - ale mam dla Was poradę, znajdziecie ją poniżej, w przepisie. Uda Wam się, zobaczycie!
I ta radość, gdy wejdziecie do przyjaciół z blachą tak genialnego ciasta jesiennego.... Mhm...
Chodźcie, upieczemy razem szarlotkę bezglutenową w kratkę!
Użyłam kwadratowej formy z wyjmowanym dnem, o wymiarach 20x20 cm, może być też duża tortownica 26 cm.
Potrzebne będą jeszcze: 1/2 łyżeczki masła, 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej, 1 żółtko, 5 łyżek płatków migdałowych.
Wyłącz piekarnik, po 10 minutach wyjmij ciasto bezglutenowe z pieca, ostudź. Dopiero po całkowitym ostudzeniu zdejmij boki formy i krój. Szarlotka bezglutenowa jego gotowa!
KOMENTARZE