Blog

Szarlotka bezglutenowa w kratkę, takiej jeszcze nie jedliście! Najlepsza!

27/09/2024

Szarlotka bezglutenowa w kratkę, takiej jeszcze nie jedliście! Najlepsza!

27/09/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Czas 240 minut
Poziom Średnio trudne
Budżet Dość tanie

Szarlotka bezglutenowa w kratkę - przepis dla tęskniących za glutenem....

Właśnie tak smakuje niebo .... Kruche ciasto, aksamitne jabłka i chrupiące płatki migdałowe - oto moja szarlotka bezglutenowa najlepsza, jaką jadłam!

Tak dopieściłam otrzymany od koleżanki przepis, że mogłabym sprzedawać tę szarlotkę bezglutenową za duże pieniądze ;)

Już zapomniałam, że tak może smakować ciasto bezglutenowe, naprawdę! 

Szarlotka bezglutenowa w kratkę nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Dla początkujących jedyną trudnością może być rozwałkowanie kruchego ciasta i włożenie go do formy - ale mam dla Was poradę, znajdziecie ją poniżej, w przepisie. Uda Wam się, zobaczycie!

I ta radość, gdy wejdziecie do przyjaciół z blachą tak genialnego ciasta jesiennego.... Mhm...

Chodźcie, upieczemy razem szarlotkę bezglutenową w kratkę!

szarlotka bezglutenowa najlepsza przepis

Użyłam kwadratowej formy z wyjmowanym dnem, o wymiarach 20x20 cm, może być też duża tortownica 26 cm.

Składniki kruchego ciasta

  • 160 g mąki bezglutenowej Schär mix C Patisserie + odrobina do podsypania stolnicy
  • 80 g mąki migdałowej (można zmielić migdały w młynku do kawy)
  • 40 g budynku waniliowego bezglutenowego
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • skórka starta z wyparzonej cytryny
  • jajko duże
  • 90 g masła lub margaryny
najlepsza szarlotka bezglutenowa

Składniki nadzienia

  • 7 dużych jabłek ze skórką, pokrojonych w dużą kostkę (około 3-4 cm)
  • 70 g cukru
  • 40 g budyniu bezglutenowego
  • około 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Potrzebne będą jeszcze: 1/2 łyżeczki masła, 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej, 1 żółtko, 5 łyżek płatków migdałowych.

szarlotka bezglutenowa jak pszenna

Wykonanie

  • Wszystkie składniki ciasta włóż do miski, posiekaj nożem, a następnie energicznie zagnieć
  • Uformuj płaski placek lub koło, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny
  • W tym czasie przygotuj nadzienie ⬇️
  • W dużym rondlu zagotuj 100 ml wody, wrzuć pokrojone jabłka
  • Dodaj cukier i cynamon
  • Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, aż jabłka zmiękną; wyłącz ogień
  • Chochelką nabierz płyn i ostudź go (jeśli go nie ma, weź po prostu 50 ml zimnej wody z kranu), rozrób w nim budyń
  • Włącz płomień pod garnkiem, podgrzej jabłka i wlej budyń, energicznie mieszając
  • Po 30 sekundach zdejmij garnek z ognia i ostudź jabłka
jak upiec szarlotke bezglutenowa

Formowanie i pieczenie

  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą
  • Z zimnego ciasta odłóż około 100 g, owiń folią i zostaw w lodówce
  • Dużą porcję ciasta rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (kształt koła lub kwadratu, w zależności od formy)
  • Przełóż je zwinnym ruchem do formy, uklep na dnie i wyłóż nim boki, nożem wyrównaj górne brzegi; spód nakłuj widelcem w wielu miejscach
  • Wstaw formę do lodówki na 15 minut
  • Piekarnik nastaw na 190 st C, góra-dół, piecz spód przez około 15 - 25 minut, do zrumienienia brzegów, ostudź
  • Nadzienie przełóż do formy z wystudzonym ciastem, wyrównaj powierzchnię
  • Z małej porcji ciasta uformuj 6-8 wałeczków i rozłóż je na cieście
  • Całość posmaruj żółtkiem i obsyp płatkami migdałowymi
  • Piecz około 40 minut, pod koniec możesz na chwilę włączyć termoobieg, by lekko przyrumienić płatki

Wyłącz piekarnik, po 10 minutach wyjmij ciasto bezglutenowe z pieca, ostudź. Dopiero po całkowitym ostudzeniu zdejmij boki formy i krój. Szarlotka bezglutenowa jego gotowa!

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się