Blog

10

Bezglutenowa szarlotka ekspresowa

31/05/2016

Bezglutenowa szarlotka ekspresowa

31/05/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Szarlotka bezglutenowa należy do ciast, które mogłabym jadać codziennie. Nawet gdy piszę te słowa, a nasza szarlotka bezglutenowa pozostała już tylko na zdjęciu, moje kubki smakowe już wyrażają tęsknotę za tym niepowtarzalnym smakiem. Zatem do dzieła: przygotuj dużo jabłek, trochę mąki, trochę masła i cukru  – i do dzieła! Pyszna szarlotka bezglutenowa jeszcze dziś pojawi się na twoim stole 😍 Czy masz celiakię, czy jesteś na diecie bezglutenowej z innych względów, pokochasz to ciasto 😎

 

mix CSkładniki:

Na ciasto:

– 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast (Mix C Schaer);

– 100-120 g masła (zawsze prawdziwe, a w przypadku alergii – niech będzie margaryna;

– 4 żółtka;

– 40 g cukru;

– szczypta soli;

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (np. Celiko);

– łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego bez śladowych ilości glutenu;

 

jablkNa nadzienie:

– 8 dużych jabłek (około 1,5 kg) – do obrania i pokrojenia;

– 120 g cukru lub ksylitolu;

– 3-4 łyżki wody;

– łyżka masła;

– łyżeczka cynamonu bez śladowych ilości glutenu (np. Dary Natury);

– ½ łyżeczki suszonego imbiru bez śladowych ilości glutenu (np. Dary Natury);

 

Jabłka obrałam, pokroiłam w średnią kostkę i gotowałam w dużym garnku z woda i odrobiną masła, raz po raz mieszając. Gdy jabłka zmiękły, dodałam cukier i przyprawy i chwile zostawiłam na ogniu, raz po raz mieszając.

Tortownicę (20-24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia, dodałam cukier, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniotłam ciasto (może mieć konsystencje okruszków różnej wielkości).

Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C. Porcją ¾ okruszków wylepiłam spód tortownicy, nakłułam go widelcem i wstawiłam na 10 minut do zamrażarki. Tortownicę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 minut. Wyjęłam tortownicę, a temperaturę zmniejszyłam do 180 stopni C. Na ciasto nałożyłam gorące jabłka i pozostałe okruszki i ponownie wstawiłam tortownicę do piekarnika na około 40 minut.

 

 

Wyobrażacie sobie ten zapach? Kwaskowe jabłka, korzenna nuta cynamonu i imbiru, a w domyśle bita śmietana i lody waniliowe…

lody anita nettoGdy szarlotka bezglutenowa wystygła, wstawiłam ją do lodówki, by stężała, a potem dawała się łatwiej pokroić w regularne kawałki. Po kilku godzinach serwowałam szarlotkę ze świeżo ubitą śmietaną oraz porcją bezglutenowych i bezlaktozowych lodów (do kupienia m. in. w Netto).  By zgodnie z tradycja podać szarotkę bezglutenową na ciepło, można pokrojone porcje ciasta wstawić na chwilę do piekarnika, a potem dekorować dodatkami.

Uwierzcie, ta bezglutenowa szarlotka jest idealna nawet po 3 dniach. A dłużej to nie wiem, bo nie wytrwała :). Znakomicie sprawdzi się jako deser dla bezglutenowego dziecka i dorosłego. Moi goście mówili, że nie widzieli różnicy między glutenową, a moją bezglutenową szarlotką. Dlatego śmiało serwuj to ciasto domownikom i znajomym na diecie bezglutenowej i na zwykłej diecie – zjedzą bez mrugnięcia okiem. Bo celiakia to kulinarna przygoda – i tak traktuj tę cechę organizmu  😎

 

KOMENTARZE (10)

Justyna 21/11/2020 13:05
Skorzystalam z tego przepisu uzywajac mieszanki Doves Farm i dodatek maki bialej sorgo. Polecam wykorzystac bialka i zrobic beze- ja na 4 bialka uzylam 250 gram cukru. Dziekuje za przepis wlasnie jestem w trakcie wykonywania ciasta ponownie( u mnie bez wersji ekspresowej - ciasto mroze przed pieczeniem ) pozdrawiam
Katie 01/05/2020 23:15
Hmmm oby się udało, właśnie wsadziłam do piekarnika co prawda nie szarlotkę, ale testuje przepis na kruche Będzie z borówkami (mogą być i jagody, jak kto woli ) zebranymi latem i bezową pianką Znalazłam tutaj przepis idealny na ciasto do bomba Kruche bezglutenowe nie znoszę robić, bo wszystkie eksperymenty kończą się tym samym (niedobre, sypie się, coś tu dziwnie smakuje itd itp) Mam 2 sprawdzone przepisy z 1000 mąk i 1 nocy:/ ale to mnie zawsze zniechęca że z "głupim" kruchy tyle zachodu :/ Jak to się sprawdzi..... To będzie
Dorota 15/03/2020 12:09
A czy tego zagniecionego ciasta nie wkłada się do lodówki - jak w przypadku zwykłego 'glutenowego"?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/10/2020 11:52
Nie trzeba :)
Bezglutenowa Mama 15/03/2020 19:21
Nie, ono jest właśnie ekspresowe :)
Joanna 14/01/2019 14:52
Przepis jest wspaniały! Ja używam do tej szarlotki jabłka że słoików na zimę. I polecam zrobić pianę z tych pozostałych białek, trzeba ją trochę oslodzic.Dodaje ją 10 minut przed końcem pieczenia i przykrywam papierem. Dziękuję za przepis :) pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 08/02/2019 10:54
Już mam apetyt na szarlotkę z pianką :)
Joanna 17/10/2018 16:45
Próbowała Pani innego mixu? Jakiego możnaby użyć zamiast schara?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/10/2020 11:52
Jasne, możesz nawet sama stworzyć własną mieszankę mąk i skrobi bezglutenowych Powodzenia!
Bezglutenowa Mama 08/02/2019 10:54
Może być np. Mix C Balviten :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się