24/05/2018
24/05/2018
Uczestnicy sobotniego pikniku bezglutenowego w Lesznie będą mogli skosztować świeżych warzyw bez chemii, uprawianych na co dzień w szkolnym gospodarstwie. Będą mogli również kupić m. in. kalarepę, sałatę czy truskawki. Bowiem jednym z celów pikniku bezglutenowego jest zachęcenie dzieci i dorosłych do jedzenia zdrowych i lokalnych produktów. Dietetycy i lekarze są przecież zgodni: warzywa w diecie bezglutenowej są niezbędnym składnikiem. Należy je jeść codziennie, pięć razy dziennie :).
Warzywa w diecie bezglutenowej są niezbędne. Uzupełniają bowiem witaminy i składniki mineralne, dostarczają także bezcenny w diecie bezglutenowej błonnik.
Sobotni piknik bezglutenowy, czyli II. Wielkopolski Dzień Diety Bezglutenowej w Lesznie, będzie doskonałą okazją do degustacji warzyw i owoców. Będą one serwowane m. in. na stoisku Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie, który jest partnerem wydarzenia. Produkty te są na co dzień uprawiane w szkolnym gospodarstwie, właśnie przy ul. Osieckiej 8. Tam również od poniedziałku do soboty działa sklepik, w którym można w dobrej cenie kupić zarówno warzywa, jak i owoce. Co ważne: są one uprawiane jak najbardziej ekologiczne, z minimalną ilością środków ochrony roślin.
Zapisz się
KOMENTARZE