Gdy kilka lat temu marka Balviten uruchomiła produkcję świeżych bagietek bezglutenowych z tzw. nocnego wypieku, to był prawdziwy hit. Bułka o wadze 250 g naprawdę robiła wrażenie, a podczas degustacji na kulinarnych warsztatach Bezglutenowej Mamy wszyscy podkreślali, że wygląda, pachnie i smakuje jak pszenna.
Bagietka jest pieczona na bazie mąk i skrobi ryżowych raz kukurydzianych, ma dodatek białka sojowego, otrębów ryżowych i inuliny. Specjalne dodatki funkcjonalne, zastępujące gluten, sprawiają że bagietka jest puszysta i mięciutka, tak jak lubią dzieci i dorośli. Dlatego dzieciom ze świeżo zdiagnozowaną celiakią, które mają kłopot z akceptacją nowych smaków pieczywa bezglutenowego, doradzam zakup świeżej bagietki.
Świeża bagietka bezglutenowa Balvitenu jest gotowa do jedzenia od razu po otwarciu opakowania, a na 100% zdobędzie serce dzieci, gdy zostanie podpieczona w piekarniku przez 7 minut w około 170 stopniach C.
Bagietkę jemy na rożne sposoby, zarówno w domu, jak i na koloniach bezglutenowych. Kroję bułkę w kromki, smarują masłem czosnkowym i zapiekam kilka minut w piekarniku. Szykuję z niej kanapki do szkoły lub na podróż. Hitem są zawsze zapiekanki bezglutenowe na tej bagietce. Dzieci są zachwycone, że w takiej zapiekance tak miło zatopić zęby, bo jest taka puszysta w środku :) Bagietka jest tez pyszna "bez niczego", chrupana jak jej francuska imienniczka.
Świeża bagietka bezglutenowa Balvitenu waży 250 g i kosztuje 8,23 zł. To cena z grudnia 2022 r.
KOMENTARZE