Trudno obecnie znaleźć kulinarne warsztaty bezglutenowe, ale można na nie liczyć wszędzie tam, gdzie jest Bezglutenowa Mama.
Niedawno warsztaty pieczenia bez glutenu odbyły się na 10-tych urodzinach mojego portalu!
W polsko-czeskiej ekipie upiekliśmy mini - strucle bezglutenowe z Mix for Bread Schär - każdy uczestnik przygotował swój makowiec! To przepis idealny przed świętami.
Warsztaty pieczenia bez glutenu prowadziła w imieniu Bezglutenowej mamy Justyna z cukierni Vaniliowa spod Poznania, ekspertka słodkich wypieków.
Zobaczcie, co tam się działo!
Przepis bezglutenowy na struclę opracowała Justyna (na zdjęciu po prawej), twórczyni Cukierni Vaniliowej pod Poznaniem, ona też zgodziła się poprowadzić warsztaty w imieniu Bezglutenowej Mamy.
Miałam wyjątkową przyjemność być uczestnikiem, takie warsztaty pieczenia bez glutenu to ja rozumiem :).
Warsztaty bezglutenowe odbyły się w ramach 10-tych urodzin Bezglutenowej Mamy, były jednym z ważniejszych punktów programu. Zainteresowanie było tak ogromne, że musiały się odbyć aż dwie tury zajęć, a brali w nim udział zarówno Polacy, jak i honorowi goście z czeskiego stowarzyszenia bezglutenowego.
Uczestnicy warsztatów otrzymali tajną recepturę na struclę, opracowaną na cenionej mieszance Mix B Bread Mix włoskiej marki Schär.
Jednym z tajników jest pieczenie bezglutenowego makowca w papierze do pieczenia (zobacz na zdjęciu obok), co zapobiega wysychaniu ciasta w trakcie wypieku. Przyznam, że nie znałam tego cudownego patentu!
Jak widzicie na zdjęciu obok i powyżej, każdy uczestnik upiekł własną struclę, by nauczyć się przepisu krok po kroku.
Choć każdy uczestnik warsztatów bezglutenowych przygotował swoje ciasto, to nikt - zgodnie z założeniem - nie zabrał go do domu :)
Wszystkie makowce bezglutenowe trafiły na słodki stół przy śniadaniu i to była przedświąteczna uczta! Strucla makowa była puszysta, mięciutka, a makowe nadzienie pełne orzechów dopełniało całości.
Degustacja, jak i warsztaty bezglutenowe, były niezwykłą okazją do integracji, rozmów o przepisach bezglutenowych na święta, o wypiekach i sprawdzonych składnikach.
KOMENTARZE