Blog

25

Staropolski żurek bez glutenu

05/04/2014

Staropolski żurek bez glutenu

05/04/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W dzieciństwie nie jadłam żurku ani na Wielkanoc, ani na co dzień. W latach 80-tych zdobycie bezglutenowych mąk graniczyło z cudem, więc moja mama piekła z nich tylko chleby. Ale teraz nic nie stoi na przeszkodzie, by na wielkanocnym stole pojawił się bezglutenowy żurek na domowym zakwasie. Pod warunkiem, że pomyślimy o tym najpóźniej tydzień przed świętami – przygotowanie domowego zakwasu trwa przynajmniej 4-5 dni. Ale w zanadrzu mam też awaryjny przepis na bezglutenową zupę chlebową KLIK, czyli ekspresowy żurek bez zakwasu. Powstaje w godzinę i jest bardzo tani, bo można go ugotować z czerstwego lub nieudanego chleba bezglutenowego. W sam raz na czas epidemii koronawirusa, czyli na bezglutenową Wielkanoc czasów zarazy…. 

Składniki na tradycyjny żurek bezglutenowy (6 porcji)

  • bezglutenowy zakwas ryżowy (przepis w ramce obok)
  • 6 bezglutenowych kiełbas białych surowych lub parzonych
    bez glutenu
  • wędzony bezglutenowy boczek – około 100 – 200 g
    lub bezglutenowa szynka wędzona 
  • marchew, pietruszka, seler, por, 2 cebule, pół główki czosnku
  • 2 litry wody na wywar
  • około 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • garść suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • przyprawy bezglutenowe: majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy
  • 6 jajek
  • opcjonalnie 3-4 ugotowane ziemniaki

Składniki na domowy zakwas na żurek bezglutenowy

  • 200 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 600 ml ciepłej przegotowanej wody
  • przyprawy bezglutenowe: 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 5 kulek pieprzu, 2 łyżeczki majeranku
  • 5 ząbków czosnku

Jak przygotować zakwas na żurek?

Wszystkie składniki na zakwas umieść w wyparzonym dużym słoiku i dokładnie wymieszaj. Przykryj bawełnianą ściereczką  i odstaw na 3-4 dni pod ciepły kaloryfer (lub w inne ciepłe miejsce w domu). Codziennie mieszaj zakwas, zbierając powstałą pianę z powierzchni. Jeśli nie chcesz od razu użyć zakwasu, trzeba go przelać do czystego słoiczka, zakręcić i schować do lodówki. Wytrzyma nawet 4 tygodnie.

  • Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu
  • Cebulę, warzywa, suszone grzyby zalej zimną wodą. Dodaj czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj  na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut
  • Dodaj białą kiełbasę i boczek wędzony (lub inną wędlinę bezglutenową wędzoną), nadal gotuj wywar – aż zmiękną warzywa
  • Odstaw wywar na kwadrans, a następnie odcedź go z warzyw i wędlin
  • Wywar dopraw do smaku solą , pieprzem i majerankiem
  • Do zupy gotującej się na małym ogniu wlej zakwas i zagotuj, raz po raz mieszając, aż bezglutenowy żurek zgęstnieje 
  • Dodaj szklankę wody z kiszonych ogórków i nadal gotuj
  • Jeśli żurek będzie zbyt gęsty, uzupełnij go wodą; jeśli zbyt rzadki – dodaj kilka łyżek zblendowanych warzyw
  • Kiełbasę pokrój na plasterki i podsmaż na tłuszczu po cebuli
  • Jajka ugotuj i obierz, pokrój w ćwiartki lub w kosteczkę
  • Dopraw majerankiem, sola pieprzem, ewentualnie świeżo wyciśniętym czosnkiem
  • Twój staropolski, tradycyjny żurek bezglutenowy jest gotowy na Wielkanoc
  • Jeśli zabraknie Ci czasu, ugotuj ekspresową bezglutenową zupę chlebową, czyli żurek z chleba bezglutenowego

KOMENTARZE (25)

Ola 05/04/2021 13:27
Ten Żurek w smaku jest jak tradycyjny zurek glutenowy. Jedyną różnicaą jest gęstość, bo jest bardzo gesty ale w smaku... No cóż... Jest przepyszny i pachnie tak samo. Dziękuję i polecam kazdemu Twój przepis na zakwas i zurek.
Bezglutenowa Mama 05/04/2021 22:22
Najważniejsze, że gęstość samej zupy można regulować wodą , bulionem lub sokiem z kiszonych ogórków :)
Mikołaj 11/04/2020 17:23
Na taką porcyjkę ile mniej więcej ilości boczku?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 15/04/2020 12:31
Mikołaj, już dopisałam w przepisie :); proponuję 100 - 200 g - ma dać posmaczek wędzonki :)
Bezglutenowa Mama 27/08/2018 08:36
Tak - trzeba czytać etykiety :)
Atena 23/08/2018 17:29
Bezglutenowa mamo mam pytanie co do przypraw. Ponieważ wcześniej pisałaś że przyprawy kamis i kotan są bezpieczne. Nie wiem czy sie z tym zgodzę bo w klinice rozmawialam z dietetykiem i Pani powiedziała że absolutnie nie można tych przypraw używać gdyż mają dopisek mogą zawierać śladowe ilości glutenu.Jak to rozumieć. Osobiście korzystam tylko z Darów Natury.
Bezglutenowa Mama 27/08/2018 08:34
Ateno - zgadza się, dzięki za sygnał, muszę zmienić ten komentarz. W 2016 r. stowarzyszenie zezwalało na używanie tych przypraw jednorodnych, ale obecnie dysponujemy danymi, które nie dają gwarancji czystości tych przypraw. Obecnie korzystam z przypraw firmy Magros i dary Natury - tych oznaczonych jako bezglutenowe.
Halinka 15/06/2018 14:43
Aż naszedł mnie smaczek na żurek :) Ja z reguły w sklepie Krukam, zamawiam żurek bezglutenowy w słoiczku, troszkę oszczędzam czasu na jego samodzielne zrobienie ale wychodzi przepyszny także polecam :)
Anna 15/05/2018 13:42
Co wy tu wypisujecie, gdzie boczek wędzony i biała kiełbasa ma gluten, gluten jest w mące a nie w mięsie.
Atena 23/08/2018 17:21
Moja droga w wyrobach miesnych typu kielbasa tez jest gluten.w miesie gotowym mielonym również wyraźnie mówią etykiety. Dlatego ważne jest co sie kupuje i nalezy zachować ostrozność
Bezglutenowa Mama 27/08/2018 08:36
Tak - trzeba czytać etykiety :)
Ania 31/03/2018 08:26
A moje pytanie - co z boczkiem? :D jest u góry na liście a w przepisie nie widzę :(
Bezglutenowa Mama 31/03/2018 09:19
Chyba mi umknął :) Ja dodaję go do gotowania wywaru, a potem kroję na drobną kosteczkę i dodaję do gotowej zupy.
Miro 30/03/2018 20:35
Ratunku robię to pierwszy raz... wyszedł mi za rzadki jak zagęścić?!
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 31/03/2018 09:34
Miro, spokojnie, uratujesz go :) Dodaj do zupy pokruszony chleb bezglutenowy i gotuj, aż się rozgotuje. Uwaga: jeśli żurek ma jeść osoba na diecie bezglutenowej i bez drożdży, to musisz dodać chleba, który jest tylko na zakwasie.
Kasia 25/03/2018 16:51
Czy zakwas można zrobić z maki ryżowej z białego ryżu?
Bezglutenowa Mama 25/03/2018 18:32
Tak, może być zarówno zakwas z białej jak i brązowej mąki ryżowej. Z białej będzie delikatniejszy w smaku, co z pewnością docenią dzieci.
Karolina 25/03/2017 19:02
Droga, Bezglutenowa Mamo, czy mogłabyś mi powiedzieć ile przygotować tego zakwasu dla jednej osoby? Zostałam całkiem niedawno zdiagnozowana, mieszkam sama. Rodzina przyjeżdża na Święta, ale już zapowiedzieli, że oni "na moje diety przechodzić nie będą i bym sama dla siebie przygotowała co chcę jeść". Nie mogę jajek, mleka, glutenu, pszenicy, jęczmienia, żyta i drożdży. Mogłabyś doradzić? Bo szczerze mówiąc jestem przerażona szykowaniem świąt, nawet jeśli tylko dla mnie samej. Póki co, ledwo sobie radzę z codziennym menu do pracy, a co dopiero z jakąś okazją.. :(
Bezglutenowa Mama 26/03/2017 13:35
Karolino, dla jednej osoby przygotuj zakwas z 1/3 porcji. Na Wielkanoc możesz przygotować chleb Davisa bez drożdży, ciasto bananowe wegańskie, pasztet bez jajek. Wszystkie przepisy znajdziesz na blogu, wpisując nazwy w wyszukiwarkę. Głowa do góry: z każdym dniem poznasz coraz więcej produktów i dieta stanie się o wiele łatwiejsza. Jak wiesz, początki są zawsze trudne. Powodzenia!
Gomek 18/12/2016 21:07
A jakiej firmy kupuje Pani bezglutenowe przyprawy - majeranek, ziele ag, liść laurowy itp ? Zwłaszcza 2 ostatnie zawsze mają śladowe ilości glutenu...
Bezglutenowa Mama 19/12/2016 09:50
Zawsze pewne są Magros i Dary Natury, które mają oznaczenie BEZ GLUTENU. Do niedawna jednorodne przyprawy typu liść, ziele, majeranek itp. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej zezwalało na używanie ich w restauracjach należących do programu Menu bez Glutenu. Obecnie, o sprawdzeniu zasad produkcji - już nie ma takiej zgody. Używam najczęściej przypraw firmy Magros.
Kinga 29/03/2016 10:03
Nie spodziewałam się, że bezglutenowy żurek może być taki pyszny! Dziękuję za przepis :-)
Gosia 09/03/2016 13:52
Wykorzystać cały zakwas na jeden raz?
admin 11/03/2016 23:45
Tak, cały.
Małgosia 18/01/2016 20:40
Witam, Ma Pani jakiś sprawdzony wędzony boczek? Jeśli tak to jakiej firmy?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się