Chcesz zaskoczyć domowników smakiem idealnego żurku bezglutenowego? Wielkanocne śniadanie to dobry moment by przekonać niedowiarków, że żurek bezglutenowy niczym nie różni się w smaku od żytniego lub pszennego. Bo to jest naprawdę możliwe! Sprawdź, jak ugotować idealny żurek bezglutenowy, aromatyczny i aksamitny, po prostu pyszny! Oto kilka ważnych zasad, które zadecydują o Twoim sukcesie. Najważniejsza brzmi: uwierz w siebie i podejdź do zadania z optymizmem 😁 Żurek bezglutenowy możesz ugotować na zakwasie domowym lub gotowym, ze sklepu – to nie ma większego znaczenia. Ale poniżej zdradzam sprawdzone na trzech pokoleniach tajniki przygotowania idealnego żurku bez glutenu na wielkanocne śniadanie. Bo w mojej rodzinie zdiagnozowaną celiakię ma tata, moja córka Zosia i ja. A niezdiagnozowaną –  parę innych osób 😉

Esencjonalny bulion na żurek bezglutenowy – podstawa

Zapomnij o kostkach rosołowych, vegetach czy wszelakich kostkach smaku. Bulion na idealny żurek bezglutenowy na Wielkanoc trzeba ugotować na warzywach, wędzonce i białej surowej kiełbasie. Zatem potrzebny będzie przynajmniej 10-litrowy  garnek wypełniony wodą i mnóstwem warzyw: kilka marchewek, pietruszek, cały seler, spory kawałek pora ( najlepiej zielona część), do tego z główka obranego czosnku, ze 2-3 cebule, najlepiej nieco przypalone nad płomieniem. Obrane warzywa można uprzednio skropić olejem i podpiec w piekarniku na blasze (200 stopni C, około 40 minut, mieszać w trakcie pieczenia). Warzyw ma być tak dużo, by zajmowały ponad pół garnka! Pamiętaj też o kilku grzybkach suszonych i gałązkach natki pietruszki.

Niezbędne są przyprawy (tutaj: przyprawy bezglutenowe, które praktycznie nie różnią się niczym, ale są wywarzane i pakowane w miejscach, gdzie nie fruwa mąka pszenna, kasza manna czy bułka tarta pszenna, zatem nie są zanieczyszczone glutenem). Idealny żurek bezglutenowy na Wielkanoc, ten aromatyczny i esencjonalny, musi być ugotowany z dodatkiem: ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, soli, liścia laurowego, tymianku, kurkumy i majeranku. Nie żałuj przypraw, one nadadzą smak i wzniosą twój żurek bezglutenowy na wyżyny. Proporcje przypraw do żurku podane są w przepisach na blogu oraz w mojej bezglutenowej książce kucharskiej KLIK – W kuchni Bezglutenowej Mamy

Surowa biała kiełbasa, mięsa i wędzonka – niezbędne w żurku bezglutenowym

Kolejne niezbędne składniki idealnego żurku bezglutenowego na Wielkanoc to mięsa i wędliny. Zatem po pierwsze: do warzyw dorzuć  kilka gatunków mięsa, średnio pół kilograma na litr wody. Najlepiej użyć zarówno skrzydełka drobiowe, jak i żeberka wieprzowe (najlepiej wędzone) oraz porcję wołowiny z kością. 

Bulion na bazie warzyw, przypraw, suszonych grzybów, mięs i wędzonki gotuj przez 2-3 godziny na wolnym ogniu, aż zmiękną wszystkie składniki. Pod koniec włóż do garnka  – surową (!) – białą kiełbasę bezglutenową. Musi być surowa, bo tylko taka odda zupie swój aromat, a jednocześnie nabierze głębokiego smaku bulionu. Transakcja wiązana 😁 Pamiętaj również, by sprawdzić na etykiecie, czy produkt można uznać jako bezpieczny w diecie bezglutenowej KLIK poradnik. Białą kiełbasę parz przez kilkanaście minut na maleńkim ogniu. zasada głosi, że nie należy jej gotować. 

Ugotowane wszystkie składniki wyłóż na sitko, a bulion na bezglutenowy żur wielkanocny przecedź do osobnego garnka.