Chcesz zaskoczyć domowników smakiem idealnego żurku bezglutenowego? Wielkanocne śniadanie to dobry moment by przekonać niedowiarków, że żurek bezglutenowy niczym nie różni się w smaku od żytniego lub pszennego. Bo to jest naprawdę możliwe! Sprawdź, jak ugotować idealny żurek bezglutenowy, aromatyczny i aksamitny, po prostu pyszny! Oto kilka ważnych zasad, które zadecydują o Twoim sukcesie. Najważniejsza brzmi: uwierz w siebie i podejdź do zadania z optymizmem 😁 Żurek bezglutenowy możesz ugotować na zakwasie domowym lub gotowym, ze sklepu – to nie ma większego znaczenia. Ale poniżej zdradzam sprawdzone na trzech pokoleniach tajniki przygotowania idealnego żurku bez glutenu na wielkanocne śniadanie. Bo w mojej rodzinie zdiagnozowaną celiakię ma tata, moja córka Zosia i ja. A niezdiagnozowaną – parę innych osób 😉
Zapomnij o kostkach rosołowych, vegetach czy wszelakich kostkach smaku. Bulion na idealny żurek bezglutenowy na Wielkanoc trzeba ugotować na warzywach, wędzonce i białej surowej kiełbasie. Zatem potrzebny będzie przynajmniej 10-litrowy garnek wypełniony wodą i mnóstwem warzyw: kilka marchewek, pietruszek, cały seler, spory kawałek pora ( najlepiej zielona część), do tego z główka obranego czosnku, ze 2-3 cebule, najlepiej nieco przypalone nad płomieniem. Obrane warzywa można uprzednio skropić olejem i podpiec w piekarniku na blasze (200 stopni C, około 40 minut, mieszać w trakcie pieczenia). Warzyw ma być tak dużo, by zajmowały ponad pół garnka! Pamiętaj też o kilku grzybkach suszonych i gałązkach natki pietruszki.
Niezbędne są przyprawy (tutaj: przyprawy bezglutenowe, które praktycznie nie różnią się niczym, ale są wywarzane i pakowane w miejscach, gdzie nie fruwa mąka pszenna, kasza manna czy bułka tarta pszenna, zatem nie są zanieczyszczone glutenem). Idealny żurek bezglutenowy na Wielkanoc, ten aromatyczny i esencjonalny, musi być ugotowany z dodatkiem: ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, soli, liścia laurowego, tymianku, kurkumy i majeranku. Nie żałuj przypraw, one nadadzą smak i wzniosą twój żurek bezglutenowy na wyżyny. Proporcje przypraw do żurku podane są w przepisach na blogu oraz w mojej bezglutenowej książce kucharskiej KLIK – W kuchni Bezglutenowej Mamy.
Kolejne niezbędne składniki idealnego żurku bezglutenowego na Wielkanoc to mięsa i wędliny. Zatem po pierwsze: do warzyw dorzuć kilka gatunków mięsa, średnio pół kilograma na litr wody. Najlepiej użyć zarówno skrzydełka drobiowe, jak i żeberka wieprzowe (najlepiej wędzone) oraz porcję wołowiny z kością.
Bulion na bazie warzyw, przypraw, suszonych grzybów, mięs i wędzonki gotuj przez 2-3 godziny na wolnym ogniu, aż zmiękną wszystkie składniki. Pod koniec włóż do garnka – surową (!) – białą kiełbasę bezglutenową. Musi być surowa, bo tylko taka odda zupie swój aromat, a jednocześnie nabierze głębokiego smaku bulionu. Transakcja wiązana 😁 Pamiętaj również, by sprawdzić na etykiecie, czy produkt można uznać jako bezpieczny w diecie bezglutenowej KLIK poradnik. Białą kiełbasę parz przez kilkanaście minut na maleńkim ogniu. zasada głosi, że nie należy jej gotować.
Ugotowane wszystkie składniki wyłóż na sitko, a bulion na bezglutenowy żur wielkanocny przecedź do osobnego garnka.
Następny krok to dodanie zakwasu. To bardzo proste, ale diabeł tkwi w szczegółach. Otóż:
Tutaj już trudno cokolwiek zepsuć 😁 Wystarczy biała kiełbaska, najlepiej pokrojona w kostkę i podmażona na maśle lub oleju (w zależności od dodatkowych alergenów występujących w diecie bezglutenowej). Do tego jajeczka przepiórcze lub kurze, ugotowane na twardo i pokrojone w połówki, ćwiartki lub w kostkę. Ciekawym dodatkiem (ale to raczej tylko dla dorosłych) jest posiekana natka pietruszki, świeżo wyciśnięty czosnek i kromka dobrego, naturalnego chleba bezglutenowego. W niektórych domach zamiast białej kiełbasy podaje się kawałki mięsa z bulionu i przyznam, że jest to pyszny dodatek.
Mega ekstrawaganckim dodatkiem są bezglutenowe miseczki chlebowe, które naprawdę łatwo upiec (KLIK). Można też skorzystać z gotowych chlebków, np. znakomicie się sprawdzi chleb bezglutenowy wegański klasyk Incoli KLIK, który ma kształt duuuużej buły 😁 Wystarczy go wydrążyć (miękisz wysusz i zetrzyj na bułkę tartą),a środek posmarować białkiem i zapiec przed wlaniem zupy (szczegóły w linku podanym wyżej). Jedyny mankament to cena. By podać czteroosobowej rodzinie bezglutenowy żurek w miseczkach chlebowych, trzeba wydać około 50 zł ….. Jeden chlebek kosztuje bowiem od 10 do 14 zł. Znacznie taniej upiec samemu dowolne bułki bezglutenowe KLIK: z 500 g mąki uformuj po prostu 4 gigantyczne bułki.
Od lat trwają dyskusje na grupkach fejsbukowych: czym różni się barszcz biały od żurku czy żuru bezglutenowego? Ha, Internet podaje, że barszcz biały przygotowuje się na zakwasie pszennym, a żurek – na żytnim. Przekładając to zatem na dietę bezglutenową można powiedzieć, że barszcz biały bezglutenowy można ugotować na zakwasie jaglanym lub ryżowym, a żur bezglutenowy – na gryczanym lub gryczanym pełnoziarnistym (domowym lub ze sklepu, np. Kowalewski BIO KLIK – zdjęcie obok).
Niedawno w marketach pojawił się również koncentrat bezglutenowy barszczu białego marki Krakus (foto poniżej). W składzie dość bogaty, w zasadzie to niemal gotowa zupa do wlania do wody. Nie kupowałam, nie jadłam, nie znam – zniechęcił mnie skład. Jednak wolę produkty o krótkim i prostym składzie, zwłaszcza takie jak zakwas na bezglutenowy żurek czy też barszcz.
KOMENTARZE