Blog

10

Skręcane drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem i kruszonką - jak od Putki!

07/06/2023

Skręcane drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem i kruszonką - jak od Putki!

07/06/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 80 minut
Poziom Średnio trudne
Budżet Tanie

Uda Ci się! Skręcane drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem!

Gdy rabarbar kosztuje nawet 5 zł za kilogram, grzech nie skorzystać :) A jeśli dodatkowo marzą Ci się drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem, to teraz jest najlepszy czas na domowe wypieki!

I jeszcze jeden argument: skręcane drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem i kruszonką wyglądają jak od Putki, a jednak są domowe, z chrupiącą kruszonką, mięciutkie jak chmurki!

To zasługa dobrego przepisu Bezglutenowej Mamy :), ale też rewelacyjnej mieszanki Mix B - Bread Mix Dr. Schär, która gwarantuje wypieki bezglutenowe identyczne, jak pszenne. 

A jeśli martwisz się brakiem zdolności kulinarnych, mam pocieszenie: poniżej jest filmik, gdzie krok po kroku pokazuję, jak wykonać skręcane drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Uda Ci się!

Składniki 8 drożdżówek

  • 300 g mix b - bread mix Schär (do kupienia w Rossmannie i w Jedzbezglutenu.pl)
  • 8 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych
  • 2 jajka (wiejskie, rozmiar L)
  • 50 g cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • około 160 ml letniego mleka (z laktozą lub bez)
  • opcjonalnie łyżka cukru z wanilią lub z cytryną
  • białko jaja
Tu najtaniej kupisz mieszankę bezglutenową Mix B - Bread Mix Schär

Składniki nadzienia

  • kilogram rabarbaru (5-6 łodyg)
  • około 4 łyżki cukru (może być mniej lub więcej - dopasuj do swoich upodobań)
skrecane drozdzowki bezglutenowe z rabarbarek

Składniki kruszonki bezglutenowej

  • 50 g zimnego masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki bezglutenowej

Wykonanie kruszonki

  • W misce wymieszaj mąkę bezglutenową i cukier.
  • Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.
  • Za pomocą palców lub widelca, rozgnieć masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka o konsystencji grudek. Możesz także użyć miksera z końcówką do kruszenia, aby ułatwić zadanie.
  • Gotową kruszonkę możesz przechowywać w lodówce, aż będzie potrzebna.
Dowiedz się więcej o mieszance bezglutenowej Mix B - Bread Mix włoskiej marki Dr. Schär

Wykonanie ciasta

  • W misce połącz suche składniki
  • Wbij jajka
  • Stopniowo wlewaj mleko i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) około 5 minut
  • Pod koniec dodaj miękkie maslo
  • Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut

Jak zrobić rozczyn drożdżowy do wypieków bezglutenowych?

Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniego mleka (odjętych z porcji w przepisie), dodaj łyżkę mąki (też odjętą z porcji w przepisie) i wymieszaj, odczekaj 10 minut, aż rozczyn spęcznieje - i wlej do suchych składników

Jak zrobić rozczyn drożdżowy do wypieków bezglutenowych?
Tu poznasz inne moje przepisy na bezglutenowe drożdżówki

Wykonanie nadzienia

  • Rabarbar umyj, odetnij końcówki (po około 2 cm).
  • Pokrój na kawałki około 2 cm długości.
  • Do rondelka wsyp na początek 4 łyżki cukru.
  • Włóż rabarbar i gotuj pod przykryciem na małym ogniu kilkanaście minut, raz po raz mieszając.
  • Nadzienie powinno być miękkie, nieco rozgotowane, bez twardych kawałków.
  • Dosłodź w razie potrzeby, odsącz na sitku (kompot zostaw!) i ostudź.
Skręcane drożdżówki bezglutenowe z różnym nadzieniem kupisz internetowo w piekarni Putka Bez Glutenu

Formowanie / skręcanie drożdżówek

  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia.
  • Stolnicę i wałek oprósz mąką (np. ryżową).
  • Ciasto delikatnie rozwałkuj na prostokąt (grubość ciasta około 0,3 mm).
  • Posmaruj je rozkłóconym białkiem oraz nadzieniem.
  • Zawiń oba boki prostokąta (zobacz na filmiku poniżej).
  • Nie martw się, jeśli powstaną dziury.
  • Nożem odcinaj porcje o szerokości około 3-4 cm i skręcaj w dłoniach.
  • Układaj na blaszce w niewielkich odstępach.
  • Posmaruj rozkłóconym białkiem i posyp kruszonką.
  • Zostaw na kilka minut do wyrośnięcia, w tym czasie nastaw piekarnik na 220 st. C, termoobieg.

Pieczenie

  • Piecz skręcane drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem około 10 minut w termoobiegu.
  • Na kolejne 10 minut zmień opcję na góra - dół.
  • Piecz do lekkiego zrumienienia.
  • Wyłącz piekarnik, po około 15 minutach wyłóż drożdżówki na metalowa kratkę, by ostygły.

Smacznego! Gdy drożdżówki ostygną, możesz je udekorować lukrem (cukier puder + odrobina wrzątku).

skrecane drozdzowki zawijane bezglutenowe z rabarbarem

KOMENTARZE (10)

Paulina 06/02/2024 12:55
czy można zastąpić mleko np. napojem ryżowym?
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 23:00
Tak, oczywiście :) Jest ryzyko, że drożdżówki bezglutenowe będą wtedy trochę szybciej wysychać, ale przechowuj je 1-2 dni w foliowym woreczku lub zamroź i po kłopocie :)
Magda 13/10/2023 20:42
Czy zamiast mixu Schar mogę użyć Balviten mix for bread? Akurat mam w domu ten drugi 😏 i jaka najlepsza będzie mąka do kruszonki? W przepisie bezglutenowa, tylko jaka? 🤔
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:57
Mix Balvitenu też będzie OK, ale mogą być nieco inne proporcje płynu :) Do kruszonki może być ta sama, co do ciasta albo owsiana, uniwersalna itd :)
Paweł 02/08/2023 21:02
A gdybyś miała zrobić te drodżówki z mieszanki mąk bezglutenowych bez mąki kukurydzianej? Bo z gotowej mieszanki to żaden wyczyn niestety..
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 21:58
Nie polecam mieszanki mąki kukurydzianej i ryżowej do wypieku drożdżowych ciast bezglutenowych - to się nie uda.... Często używam mąk jednorodnych, ale jeśli zakładam, e chcę upiec drożdżówki zbliżone do pszennych, to mix daje tę gwarancję :)
Anna 23/06/2023 13:51
A jajko można czymś zastąpić? Albo może jest szansa, że na samym żółtku wyjdzie... Niunia ma alergię na białko kurze (i gluten do kompletu😒)
Bezglutenowa Mama 25/06/2023 22:02
Ja bym zrobiła te drożdżówki na zastępniku jajka w proszku np. z Bezglutenu - wyjdą super; stosowałaś już kiedyś ten preparat?
Aneta 07/06/2023 10:57
Dzień dobry. Czy można zastąpić cukier erytrolem? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Dziękuję
Bezglutenowa Mama 09/06/2023 12:43
Nie robiłam ich na erytrytolu, więc nie mogę dać gwarancji, że wszystko wyjdzie tak samo, bo jednak cukier nie tylko słodzi, ale ma też wpływ na konsystencję ciasta i inne jego właściwości.... Spróbuj, daj erytrytolu około 20-30 więcej niż podane jest cukru. Na wszelki wypadek zrób z połowy porcji wszystkich składników, żeby za dużo nie zmarnować, jeśli coś pójdzie nie tak :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się