Gdy rabarbar kosztuje nawet 5 zł za kilogram, grzech nie skorzystać :) A jeśli dodatkowo marzą Ci się drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem, to teraz jest najlepszy czas na domowe wypieki!
I jeszcze jeden argument: skręcane drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem i kruszonką wyglądają jak od Putki, a jednak są domowe, z chrupiącą kruszonką, mięciutkie jak chmurki!
To zasługa dobrego przepisu Bezglutenowej Mamy :), ale też rewelacyjnej mieszanki Mix B - Bread Mix Dr. Schär, która gwarantuje wypieki bezglutenowe identyczne, jak pszenne.
A jeśli martwisz się brakiem zdolności kulinarnych, mam pocieszenie: poniżej jest filmik, gdzie krok po kroku pokazuję, jak wykonać skręcane drożdżówki bezglutenowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Uda Ci się!
Jeśli używasz świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach letniego mleka (odjętych z porcji w przepisie), dodaj łyżkę mąki (też odjętą z porcji w przepisie) i wymieszaj, odczekaj 10 minut, aż rozczyn spęcznieje - i wlej do suchych składników
Smacznego! Gdy drożdżówki ostygną, możesz je udekorować lukrem (cukier puder + odrobina wrzątku).