Blog

10

Sezonowy przepis: bezglutenowe drożdżówki z truskawkami, kruszonką i białą czekoladą

28/05/2023

Sezonowy przepis: bezglutenowe drożdżówki z truskawkami, kruszonką i białą czekoladą

28/05/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 6 sztuk
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Łap sezon! Oto przepis na bezglutenowe drożdżówki z truskawkami i białą czekoladą

Jeśli przechodzisz obok cukierni i tęsknie zerkasz na drożdżówki i marzysz o takich bezglutenowych, głowa do góry. Mam sprawdzony przepis, z którym poradzi sobie każdy. 

Moje bezglutenowe drożdżówki z truskawkami, chrupiącą kruszonką i lukrem z białej czekolady jest po prostu genialny! Nikt nie rozpozna, że to drożdżówki bezglutenowe, to gwarantuje przepis na bazie znakomitej mieszanki Mix It! Universal włoskiego producenta Schär. Dzięki temu zdobędziesz sławę genialnego cukiernika :)

Przepis jest prosty, naprawdę nie trzeba wielkiego doświadczenia w kuchni bezglutenowej. Zobacz to na filmiku, przeczytaj też instrukcje. 

Od razu życzę smacznego!

A przy okazji: mix It Universal najtaniej można kupić w internetowym sklepie ze zdrową żywnością Jedzbezglutenu.pl

Składniki ciasta

  • 380 g mixu do wypieków bezglutenowych Mix It! Universal Dr. Schär
  • 7 g suchych drożdży (np. Drożdże Babuni) lub 25 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • około 170 ml ciepłego mleka (lub roślinnego mleka bezglutenowego)
  • 30 g masła (lub margaryny bezglutenowej), rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru smakowego (waniliowy, cytrynowy, cynamonowy itp.)
Tu kupisz w najlepszej cenie Mix It! Universal Dr. Schär

Składniki kruszonki do drożdżówek bezglutenowych

  • około 200 g truskawek
  • 50 g zimnego masła lub margaryny
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki bezglutenowej

Składniki lukru z białą czekoladą

  • 2 łyżki wody
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 50 g białej czekolady bez glutenu

Wykonanie ciasta drożdżowego

  • W małej misce wymieszaj drożdże, 1 łyżeczkę cukru i ciepłe mleko. Pozostaw na około 5-10 minut, aż drożdże się aktywują i zaczną pienić.
  • W dużej misce wymieszaj mix do wypieków bezglutenowych Universal Schar, resztę cukru, rozpuszczone masło, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodaj aktywowane drożdże z mlekiem i dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą.
  • Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta przez około 5-7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
  • Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj masło, cukier i mąkę, aż powstanie kruszonka o konsystencji grudek. Odstaw na bok.
  • Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie odgnieć je, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
  • Formuj z kawałków ciasta kulki i umieszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.

Wykonanie kruszonki bezglutenowej

  • W misce wymieszaj mąkę bezglutenową i cukier.
  • Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.
  • Za pomocą palców lub widelca, rozgnieć masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka o konsystencji grudek. Możesz także użyć miksera z końcówką do kruszenia, aby ułatwić zadanie.
  • Gotową kruszonkę możesz przechowywać w lodówce, aż będzie potrzebna.

Formowanie i pieczenie

  • Na każdą kulkę ciasta nałóż kilka kawałków truskawek.
  • Na wierzchu każdej drożdżówki posyp kruszonką.
  • Ponownie przykryj drożdżówki ściereczką i pozostaw na około 15-20 minut, aby podrosły.
  • Nagrzej piekarnik do 200°C
  • Piecz drożdżówki przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy staną się złociste (lub do tzw. suchego patyczka)
  • Po upieczeniu wyjmij drożdżówki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Poznaj dokładny skład i inne zastosowanie mieszanki bezglutenowej Mix It! Universal Schär

Przygotowanie lukru

  • Do rondelka wsyp puder, wlej wodę.
  • Gotuj na malutkim ogniu, raz po raz mieszając.
  • Gdy powstanie szklisty lukier, zdejmij rondel z ognia.
  • Wsyp białą czekoladę połamaną na kosteczki i intensywnie zamieszaj, by połączyły się wszystkie składniki.
  • Teraz masz pyszny lukier z białej czekolady, cukru pudru i wody gotowy do udekorowania swoich bezglutenowych drożdżówek.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się bezglutenowymi drożdżówkami z truskawkami, kruszonką i białą czekoladą. Smacznego!

Nakładanie lukru

  • Nałóż lukier na ostudzone drożdżówki bezglutenowe.
  • Możesz go nałożyć na wierzch drożdżówek za pomocą łyżki lub plastikowej butelki z wyciętym końcem, aby uzyskać efektowne wzory.
  • Pozwól lukrowi zastygnąć na drożdżówkach przed podaniem.
  • Drożdżówki bezglutenowe z truskawkami można mrozić.
  • Przed podaniem wystarczy je odpiec 10 minut w około 160 st C lub rozmrozić naturalnie, w temperaturze pokojowej.

KOMENTARZE (10)

Daria 10/08/2023 17:03
Czy z mąki Mehl Farine ciasto też wyjdzie? :)
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:30
Teoretycznie wyjdzie, ale .... będą inne proporcje płynnych składników , a wypiek nie będzie tak puszysty, szybciej sczerstwieje ....
Roksolanka 10/08/2023 08:58
Mam w domu Dr. Schär Mix B, uda sie przepis na takiej mace?
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:32
Generalnie tak, ale mogą być delikatnie inne proporcje płynnych składników, musisz kontrolować konsystencję, by uzyskać elastyczne, ale nie gliniaste i nie płynne ciasto :)
Weronika 05/07/2023 10:17
Marto, upiekłam te drożdżówki razem z 3-latką. Dziecko było przeszczęśliwe, że mogło zjeść bezglutenowe drożdżówki, bo do tej pory przejście koło piekarni powodowało płacz i tęsknotę za glutenowymi pysznościami. Dzięki Twojemu przepisowi zgodnie stwierdziłyśmy, że bezglutenowe drożdżówki są tak samo pyszne jak te pszenne jedzone jeszcze przed diagnozą - celiakia. Drożdżówkami poczęstowałyśmy też tatę, któremu bardzo smakowały. Dziękujemy za przepis i pozdrawiamy serdecznie:)
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:44
Cudownie, że podejmujesz takie wyzwania dla córki :)
Magda 20/06/2023 15:23
Zrobiłam dzisiaj, wyszły obłędne!!! Dziękuję za przepis i inspiracje 😀
Bezglutenowa Mama 20/06/2023 19:03
O jak fajnie, rewelacja!!!! Jesienią zrób z dynią, ze śliwkami :)
Bezglutenowa Mama 09/06/2023 12:43
bardzo się cieszę :) Taki komplement od dziecka to najlepsza zachęta do kolejnych wypieków :)
Marta 06/06/2023 21:18
Wyszły przepyszne. Ciasto pięknie wyrosło. Córka nie wierzyła, że sama je zrobiłam. Zachwycona !!!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się