Bezcenny jest uśmiech bezglutenowego dziecka, które otwiera śniadaniówkę i wszystkimi zmysłami „widzi” maleńką bezglutenową drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Właśnie wczoraj upiekłam taki smakołyk: pełen owoców i bajecznie miękki. Tak puszyste i delikatne drożdżówki, że zaprzyjaźniony (glutenowy) fotografik zjadł po sesji wszystko, co sfotografował….
Poznajcie mój sprawdzony przepis na bezglutenowe drożdżówki z truskawkami, z chrupiącą kruszonką, udekorowane lukrem z białą czekoladą. Jeśli użyjecie sprawdzonej, włoskiej mieszanki Mix It Universal Dr. Schär, nikt nie odróżni, że to drożdżówki bezglutenowe, gwarantuję!
Jeśli zdecydujecie się na mieszankę innej marki, sprawdźcie, czy w składzie nie ma ona już dodanych suszonych drożdży. Przy zamianie mąki zazwyczaj trzeba też zmienić proporcję płynnych składników, by uzyskać właściwą konsystencję. A jaka jest właściwa? Zobaczycie na filmiku pod przepisem.
Przy okazji: mieszankę Mix It! Universal najtaniej można kupić w internetowym sklepie ze zdrową żywnością Jedzbezglutenu.pl
Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z 3 łyżkami letniego mleka i wlej do miski z suchymi składnikami.
Więcej przydatnych informacji na ten temat konsystencji drożdżowego ciasta bezglutenowego znajdziesz w moim poradniku – książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”.
Ostudzone drożdżówki bezglutenowe z truskawkami i kruszonką polej fantazyjnie lukrem z biała czekoladą, zostaw do zastygnięcia.
Smacznego, od tej chwili prosty przepis na drożdżówki bezglutenowe z truskawkami, kruszonką i biała czekoladą będzie hitem podwieczorków.Uwierzycie lub nie, ale zapach tych drożdżówek będzie rozchodził się po całym domu i zwabi sąsiadów:). Biała czekolada, truskawki i drożdżowe ciasto – czegóż chcieć więcej?
Pamiętaj, że celiakia i dieta bezglutenowa w niczym nie ograniczają naszego menu. Możemy jeść to samo, co glutenożercy, ale czasem musimy używać nieco innych składników do stworzenia danej potrawy.
Przy okazji: po niemal 24 godzinach od wypieku te drożdżówki z Mix It Universal Dr. Schär nadal były miękkie – co jest przecież rzadkością w bezglutenowych wypiekach (zazwyczaj szybko czerstwieją). Nie dziwię się więc, że zaprzyjaźniony fotografik spałaszował wszystkie, co do jednej. I wcale mu nie żałuję – przepis na bezglutenowe drożdżówki z truskawkami jest naprawdę prosty, więc w mig mogę przygotować kolejną porcję.