Tak już mamy w polskiej tradycji, że w święta objadamy się niecodziennymi smakołykami. Bezglutenowe Walentynki, Wielkanoc czy Dzień Mamy – każda okazja jest dobra, by upiec coś pysznego. Jeśli macie mało czasu, zerknijcie na ten przepis: bezglutenowa biszkoptowa rolada straciatella z bitą śmietaną i okruszkami czekolady. Jest prosta w wykonaniu, niedroga i przepyszna. Można ją przygotować w wersji bez laktozy, wystarczy kupić bezlaktozową śmietanę 30% (np. SM Łowicz). A teraz zamknij oczy i zobacz to przed sobą, przy filiżance kawy: bezglutenowa rolada biszkoptowa straciatella!
Biszkopt:
Nadzienie:
Celiakia i dieta bezglutenowa nie oznaczają rezygnacji z pysznych wypieków. Bezglutenowe wypieki słodkie smakują identycznie, jak glutenowe – wiem co piszę, bona diecie jestem od 1979 r., niejedno jadłam i widziałam i piekłam 😍 Dlatego zachęcam Cię do eksperymentowania z wypiekami bezglutenowymi. Zamieniaj w razie potrzeby składniki: np. zwykłą śmietanę na bezlaktozową, kakao na karob, cukier na ksylitol itp. Dziś w sklepach jest naprawdę wszystko, nie ma kłopotu z zamiennikami cukru, mleka, glutenu, jaj itp.
Oto przykład moich eksperymentów. Bezglutenową roladę biszkoptową przygotowuję kilka razy w roku, za każdym razem coś zmieniam w przepisie. Niedawno zrobiłam polewę czekoladową, by jeszcze bardziej urozmaicić to znakomite ciasto bezglutenowe. Roztopiłam deserową czekoladę w kąpieli wodnej i polałam nią schłodzoną roladę (po godzinie od wstawienia do lodówki), ozdobiłam płatkami migdałowymi i żurawiną. Wstawiłam znów do lodówki.
A potem… syciliśmy z rodziną wszystkie zmysły! Kiedy indziej do bitej śmietany dodałam zmielone w młynku do kawy batony Frupp – tak powstała bezglutenowa rolada biszkoptowa z kolorową bitą śmietaną KLIK.