Blog

5

Rolada biszkoptowa

05/11/2016

Rolada biszkoptowa

05/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa biszkoptowa rolada jest dobra na każdą okazję i na każde święta. Łatwa, szybka i tania w przygotowaniu potrafi zaskoczyć niejednego smakosza. Od lat jest jednym z ulubionych ciast w naszej bezglutenowej rodzinie.

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Przygotuj dużą blachę  z piekarnika – wyłóż ją papierem do pieczenia (powinien wystawać poza blachę po około 3-5 cm). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka  wymieszaj z sokiem cytrynowym. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, wciąż ubijając. Do sztywnej piany dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj łyżką. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając i napowietrzając masę. Na końcu dodaj tłuszcz i ocet, wymieszaj. Przełóż na blachę, wyrównaj powierzchnię łyżką. Piecz biszkopt około 12 minut.

W tym czasie na stole rozłóż bawełnianą ściereczkę i ułóż na niej arkusz papieru do pieczenia. Posyp go przez sitko warstwą cukru pudru. Upieczony biszkopt przełóż do góry dnem na papier z cukrem pudrem (pomagając sobie w wystającymi kawałkami papieru) i zdejmij papier pozostały po pieczeniu. Zroluj ciasto wraz ze ściereczką wzdłuż krótszego boku i pozostaw w takiej pozycji do ostudzenia.

Składniki na biszkopt

  • 3 jajka
    osobno białka i żółtka
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki bezglutenowej skrobi
    lub mąki do słodkich ciast
  • 1/2 łyżeczka  proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki octu

Składniki na nadzienie

  • 500 ml śmietany kremówki 30-36%;
  • 250 serka marscapone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • miseczka dowolnych owoców do dekoracji
    świeże lub mrożone borówki, maliny, jeżyny, jagody, czerwone porzeczki
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu

Dekorowanie

Śmietanę ubij na sztywny krem, pod koniec dodaj łyżkę cukru pudru. Delikatnie wymieszaj z marscapone. Biszkopt rozwiń, posmaruj grubo kremem śmietanowym, posyp mrożonymi malinami i borówkami i ciasno zwiń wzdłuż krótszego boku. Wstaw roladę do lodówki na 2 godziny. Bezglutenową roladę biszkoptową posyp cukrem pudrem i podawaj na podwieczorek lub do gorącej kawy. Ciastem będą zachwycone bezglutenowe dzieci i bezglutenowi dorośli, ale równie Wasi glutenowi przyjaciele. I zapewniam, że nikt nie pozna, że to ciasto nie ma glutenu.

Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama piecze roladę

KOMENTARZE (5)

Kobieta 03/12/2023 14:43
Czy do przygotowania tego ciasta można użyć mąki MiX C Patisserie Schar? Jeśli tak w jakiej ilości? 3 łyżki tak jak w przepisie?
Malwina 29/04/2017 16:47
Szkoda,że nie ma jeszcze odpowiedników również bez laktozy :(
Bezglutenowa Mama 30/04/2017 10:39
W Kauflandzie można już kupić śmietanę do ubijania bez laktozy.
Bezglutenowa Mama 08/11/2016 23:13
Oj słodkie to jest Monika, jest :) Ale czymże sobie osładzać listopadowe dni? ;)
Monika 08/11/2016 13:56
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego polecam :) jak zawsze smacznie i bezpiecznie dla naszych brzuszków
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się