Bezglutenowa biszkoptowa rolada jest dobra na każdą okazję i na każde święta. Łatwa, szybka i tania w przygotowaniu potrafi zaskoczyć niejednego smakosza. Od lat jest jednym z ulubionych ciast w naszej bezglutenowej rodzinie.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Przygotuj dużą blachę z piekarnika – wyłóż ją papierem do pieczenia (powinien wystawać poza blachę po około 3-5 cm). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszaj z sokiem cytrynowym. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, wciąż ubijając. Do sztywnej piany dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj łyżką. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając i napowietrzając masę. Na końcu dodaj tłuszcz i ocet, wymieszaj. Przełóż na blachę, wyrównaj powierzchnię łyżką. Piecz biszkopt około 12 minut.
W tym czasie na stole rozłóż bawełnianą ściereczkę i ułóż na niej arkusz papieru do pieczenia. Posyp go przez sitko warstwą cukru pudru. Upieczony biszkopt przełóż do góry dnem na papier z cukrem pudrem (pomagając sobie w wystającymi kawałkami papieru) i zdejmij papier pozostały po pieczeniu. Zroluj ciasto wraz ze ściereczką wzdłuż krótszego boku i pozostaw w takiej pozycji do ostudzenia.
Śmietanę ubij na sztywny krem, pod koniec dodaj łyżkę cukru pudru. Delikatnie wymieszaj z marscapone. Biszkopt rozwiń, posmaruj grubo kremem śmietanowym, posyp mrożonymi malinami i borówkami i ciasno zwiń wzdłuż krótszego boku. Wstaw roladę do lodówki na 2 godziny. Bezglutenową roladę biszkoptową posyp cukrem pudrem i podawaj na podwieczorek lub do gorącej kawy. Ciastem będą zachwycone bezglutenowe dzieci i bezglutenowi dorośli, ale równie Wasi glutenowi przyjaciele. I zapewniam, że nikt nie pozna, że to ciasto nie ma glutenu.
Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama piecze roladę