Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Tak już mamy w polskiej tradycji, że w święta objadamy się niecodziennymi smakołykami. Bezglutenowe Walentynki, Wielkanoc czy Dzień Mamy – każda okazja jest dobra, by upiec coś pysznego. Jesli macie mało czasu, zerknijcie na ten przepis:  bezglutenowa biszkoptowa rolada straciatella z bitą śmietaną i okruszkami czekolady. Po prostu: rolada straciatella!

 

 

warsztaty Schaer jelenia Gora 2015 (4)(*) Biszkopt:

– 180 g Schaer Mix it! Uniwersal;

– 150 g cukru;

– 6 jaj;

– 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;

– 4 łyżki bezglutenowego kakao;

– 2 łyżki cukru pudru;

Nadzienie:

– ½ l bitej śmietany;

– 2 łyżki cukru pudru;

– 2 łyżki bezglutenowego kakao;

– 2 płaskie łyżeczki żelatyny bez śladowych ilości glutenu;

– kilka kostek ciemnej czekolady bezglutenowej startej na dużych oczkach;

 

DSC01763Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj łyżką.

Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do masy, delikatnie mieszając. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Wstaw do piekarnika na około 10 minut. Ściągnij papier z blaszki i posyp ciasto pudrem. Przykryj folią spożywczą i odstaw.

 

 

DSC01779Żelatynę  rozrób w małej ilości zimnej wody i ociepl w naczyniu z ciepłą wodą, by się rozpuściła. Ubij śmietanę z trzema łyżkami pudru. Na koniec wlej małym strumieniem żelatynę i chwilę mieszaj, dodaj wiórki czekolady. Wyłóż na ciasto bitą śmietanę, posyp kakao i zwiń. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

W tym czasie bita śmietana i czekolada stężeją. Bezglutenowa rolada biszkoptowa będzie idealnym deserem, osłodzi też bezglutenowe Walentynki.

 

DSC01778Lubię eksperymentować z czekoladą, przygotowałam więc polewę, której nie ma w oryginalnym przepisie. Roztopiłam czekoladę deserową w małej ilości słodkiej śmietanki. Polałam nią schłodzoną roladę (po godzinie od wstawienia do lodówki), ozdobiłam płatkami migdałowymi i żurawiną.  Wstawiłam znów do lodówki.

A potem… syciliśmy z rodziną wszystkie zmysły!

 

 

(*) Przepis pochodzi z broszury firmy Schaer; Te bezglutenową roladę biszkoptową straciatella przygotowaliśmy na warsztatach bezglutenowych w Pile, organizowanych przez firmę Schaer, a prowadzonych przez Bezglutenową Mamę.

 

Zobacz na filmie , jak Bezglutenowa Mama piecze roladę straciatella

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-21T18:26:40+00:0018 marca 2015|

    2 komentarze

    1. Natalia Zawisza 28 marca 2015 w 19:54 - Odpowiedz

      Mam mąkę Schar mix B mogę taką dodać

    Zostaw komentarz



    Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019