Blog

2

Razowy chleb bezglutenowy z mąką lnianą

02/11/2022

Razowy chleb bezglutenowy z mąką lnianą

02/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 60 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Dobry, razowy chleb bezglutenowy smakuje również glutenożercom

Wczoraj upiekłam razowy chleb bezglutenowy z gotowej mieszanki Ocelio - z drożdżami, mąką gryczaną i lnianą w składzie. Wyszedł pyszny! Chrupiąca skórka, a środek mięciutki, ale jednocześnie gęsty, sycący, pożywny.

Prawie cały bochenek zjedliśmy od razu, na ciepło! Na szczęście miękisz chleba jest na tyle zwarty, że nie zaszkodziło mu krojenie na ciepło. Gorące pajdy smarowaliśmy samym masłem i jedliśmy całą rodziną z wielkim apetytem.

Minusem jest kilkuetapowy proces mieszania ciasta i wypieku (zobaczcie na zdjęciu etykiety poniżej), a także obecność w mieszance emulgatora: mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mono- i diacetylowym. Zapewne nie jest to szkodliwy składnik, ale niespotykany w żadnych innych mieszankach piekarniczych na chleb bezglutenowy. 

mieszanka razowa bezglutenowa ocelio


Poznajcie przepis na razowy chleb bezglutenowy bez miksów



Razowy, ale mięciutki chleb bezglutenowy

Mieszanka na razowy chleb bezglutenowy marki Ocelio kosztuje w sklepie firmowym producenta 14 zł za 500 g. Z opakowania powstanie bochenek chleba o wadze blisko kilograma. Chleb zachowa świeżość przez 3-4 dni, a to za sprawą błonnika pochodzącego m. in.  z mąk jednorodnych. W składzie mieszanki jest bowiem mąka gryczana i lniana, dodano także łuskę babki płesznik. Głównym składnikiem jest natomiast skrobia tapiokowa, która gwarantuje puszystość i elastyczność wypieku.

Ważna informacja dla osób nie lubiących gryki: mąka gryczana nie jest wyczuwalna w smaku :) 

Razowy, ale mięciutki chleb bezglutenowy
razowy chleb bezglutenowy ocelio

Na zdjęciu powyżej widać dokładny skład mieszanki na razowy chleb bezglutenowy. Pomijając kwasy tłuszczowe, jest ok, a hydroksypropylometyloceluloza jako zamiennik glutenu zapewnia pieczywu puszystość, elastyczność i miękkość. Podoba mi się obecność mąk gryczanej i lnianej, praktyczna jest również obecność suchych drożdży. Dzięki temu do mieszanki wystarczy dodać wodę, olej i ocet (ja dałam zamiennie sok z cytryny).  

Pyszny chleb bezglutenowy

W moim domu jest dwóch glutenożerców: mąż i syn. Oni są najlepszymi testerami pieczywa bezglutenowego. Jeśli chleb przejdzie pozytywnie testy to jest raczej pewne, że zasmakuje większości osób na diecie bezglutenowej. Po 15 godzinach ten chleb nadal jest mięciutki, delikatnie wilgotny, puszysty. Zjadamy go z przyjemnością, a po południu muszę upiec kolejny bochenek!

Pyszny chleb bezglutenowy


[współpraca reklamowa]


KOMENTARZE (2)

Mediakon 03/11/2022 09:27
Wygląda przepysznie ;)
Bezglutenowa Mama 05/11/2022 20:30
Smakuje jeszcze lepiej :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się