Blog

Razowe kajzerki bezglutenowe - przepis bez mixów

15/11/2022

Razowe kajzerki bezglutenowe - przepis bez mixów

15/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 9 bułek
Czas 70 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Oto przepis na kajzerki bezglutenowe, których nigdzie nie kupicie....

Przejście koło piekarni pachnącej świeżym pieczywem to dramat dla osoby z celiakią, wiem to od 1979 roku ;)

Weźmy na przykład kajzerki - białe, puszyste, z symetrycznym wzorkiem...Aż miło zatopić zęby w takim cudzie, prawda? Na szczęście można kupić gotowe kajzerki bezglutenowe, są m. in. w Carrefourze, w ofercie marki Incola. Smakują jak pszenne, tak uważa wiele osób na diecie bezglutenowej.

Jeśli jednak nagle najdzie Was ochota na pachnące, cieplutkie kajzerki, na dodatek bez miksów, mega sycące i pełne błonnika, a jednocześnie tak smaczne jak pszenne, mam super przepis, który zawsze się udaje!

To razowe kajzerki bezglutenowe z naturalnej mieszanki na chleb ciemny śniadaniowy (marka Dr Żurek bez glutenu), która ma w składzie bezpieczną dla celiaków skrobię pszenną bezglutenową. Ona nadaje charakterystyczny (glutenowy) smak i zapach pieczywu.

Wzorek można sobie odpuścić, zrobić nacięcia nożem lub za kilkanaście złotych kupić specjalną foremkę do kajzerek (ja mam i bardzo sobie chwalę). 

Zapraszam do przepisu na razowe kajzerki bezglutenowe za 1,40 zł za sztukę. Tak, to tak tanio!

Przepis na klasyczne, białe, puszyste kajzerki bezglutenowe

Składniki 9 kajzerek

  • 500 g mieszanki naturalnej na ciemny chleb śniadaniowy Dr Żurek bez glutenu
  • opakowanie 8 g suszonych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 550 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Skład i cena mieszanki naturalnej na ciemny chleb śniadaniowy Dr Żurek bez glutenu

Wykonanie kajzerek

  • mąkę wymieszaj z drożdżami i solą
  • jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z 3 łyżkami wody i wlej do mąki
  • porcjami wlewaj wodę, miksuj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia
  • blachę wyłóż papierem do pieczenia
  • nabieraj porcje ciasta, delikatnie formuj kulki i układaj w odstępach na blaszce
  • jeśli chcesz, posmaruj rozkłóconym białkiem
  • zrób nacięcia nożem lub foremką, zostaw bułki na 15 minut do wyrośnięcia

Pieczenie

  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, opcja góra - dół
  • blachę wstaw na środkową półkę piekarnika
  • piecz około 30 minut - do suchego patyczka i zrumienienia
  • razowe kajzerki bezglutenowe studź na metalowej kratce, krój po ostudzeniu
  • bułki można mrozić
Poznajcie inne przepisy z naturalnych mąk bezglutenowych Dr. Żurka bez glutenu


Uprzedzam: razowe kajzerki bezglutenowej bez miksów, z naturalnej mieszanki, nie są tak puszyste, jak znane Wam bułki ze sklepu. Po pierwsze, nie powstają z miksu zawierającego zamienniki glutenu, nadające pieczywu puszystość. Po drugie w składzie mieszanki marki Dr Żurek bez glutenu jest kilka rodzajów mak jednorodnych i trzy rodzaje błonnika, a to wszystko sprawia, że struktura pieczywa jest bardziej zwarta, mięsista, taka właśnie razowa. 

Ma to wiele zalet: duże wartości odżywcze pieczywa, no i wystarczy jednak bułka, by się najeść do syta, sama sprawdziłam :) 

[współpraca reklamowa]


Nie lubicie piec? Cenicie dobre pieczywo bezglutenowe? Oto gotowe chleby z piekarni Dr Żurek bez glutenu


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się