Przejście koło piekarni pachnącej świeżym pieczywem to dramat dla osoby z celiakią, wiem to od 1979 roku ;)
Weźmy na przykład kajzerki - białe, puszyste, z symetrycznym wzorkiem...Aż miło zatopić zęby w takim cudzie, prawda? Na szczęście można kupić gotowe kajzerki bezglutenowe, są m. in. w Carrefourze, w ofercie marki Incola. Smakują jak pszenne, tak uważa wiele osób na diecie bezglutenowej.
Jeśli jednak nagle najdzie Was ochota na pachnące, cieplutkie kajzerki, na dodatek bez miksów, mega sycące i pełne błonnika, a jednocześnie tak smaczne jak pszenne, mam super przepis, który zawsze się udaje!
To razowe kajzerki bezglutenowe z naturalnej mieszanki na chleb ciemny śniadaniowy (marka Dr Żurek bez glutenu), która ma w składzie bezpieczną dla celiaków skrobię pszenną bezglutenową. Ona nadaje charakterystyczny (glutenowy) smak i zapach pieczywu.
Wzorek można sobie odpuścić, zrobić nacięcia nożem lub za kilkanaście złotych kupić specjalną foremkę do kajzerek (ja mam i bardzo sobie chwalę).
Zapraszam do przepisu na razowe kajzerki bezglutenowe za 1,40 zł za sztukę. Tak, to tak tanio!
Uprzedzam: razowe kajzerki bezglutenowej bez miksów, z naturalnej mieszanki, nie są tak puszyste, jak znane Wam bułki ze sklepu. Po pierwsze, nie powstają z miksu zawierającego zamienniki glutenu, nadające pieczywu puszystość. Po drugie w składzie mieszanki marki Dr Żurek bez glutenu jest kilka rodzajów mak jednorodnych i trzy rodzaje błonnika, a to wszystko sprawia, że struktura pieczywa jest bardziej zwarta, mięsista, taka właśnie razowa.
Ma to wiele zalet: duże wartości odżywcze pieczywa, no i wystarczy jednak bułka, by się najeść do syta, sama sprawdziłam :)
[współpraca reklamowa]
KOMENTARZE