Każdego dnia specjalistycznych kolonii z dietą bezglutenową 2019 staramy się zaskoczyć dzieci nowymi przekąskami i smakołykami na bufecie szwedzkim. Zależy nam, by rozpieszczać dzieci z celiakią oraz z dodatkowymi nietolerancjami, dlatego serwujemy zarówno produkty wegańskie, jak i bez cukru, kukurydzy czy czekolady. Dzięki temu każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Poznajcie dzisiejsze menu na koloniach Bezglutenowej Mamy. Tak jak wspominałam na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK – w naszej jadalni są dwa bufety szwedzkie: zwykły oraz magiczny, dla dzieci z celiakią i dodatkowymi nietolerancjami.
Grzana parówka Nik-Pol, ketchup i musztarda Roleski, zestaw wędlin drobiowych i wieprzowych Nik-Pol (100 % mięsa), ser żółty bezlaktozowy, masło bezlaktozowe, masło klarowane, herbata ziołowo – owocowa Kawon, chleb bezglutenowy Pan Multigrano Dr. Schär, zestaw warzyw: pomidor, ogórek zielony, papryka czerwona, oliwki, sałata lodowa
Bufet szwedzki: bezglutenowe płatki jaglane Balviten, bezglutenowe płatki teff Incola, jogurt bez laktozy, mleko bez laktozy, płatki kukurydziane z czekoladą Dr. Schär, serek wiejski bez laktozy, maślane ciasteczka bezglutenowe w czekoladzie mlecznej Glutenex, morele suszone BIO bezglutenowe Pięć Przemian, woda mineralna Staropolanka;
Magiczny bufet szwedzki: mleko ryżowe bezglutenowe, bezglutenowe ciasteczka kokosowe Glutenex, morele suszone BIO bezglutenowe Pięć Przemian, płatki jaglane Balviten, płatki teff Incola, daktyle w czekoladzie deserowej bez cukru Pięć Przemian, pieguski wegańskie bezglutenowe z kawałkami czekolady Zdrowa Micha;
II ŚNIADANIE: bezglutenowe jagodzianki Putka Bez Glutenu, domowe drożdżówki wegańskie bezglutenowe z borówkami i kruszonką PKLIKNIJ PRZEPIS, woda mineralna Staropolanka;
PROWIANT NA WYCIECZKĘ DO DUSZNIK: bezglutenowe bułki z ziarnami Putka Bez Glutenu z serem żółtym bez laktozy i z warzywami, kanapki z chleba bezglutenowego Pan Blanco Dr. Schär z wędliną, kabanosy, paluszki serowe z czarnuszką;
OBIAD: barszcz czerwony BIO Kowalewski z warzywami (bataty, marchew, por, pietruszka korzeń, buraki tarte), jajko sadzone na maśle klarowanym, ziemniaki, woda mineralna Staropolanka;
Bezglutenowe chrupki kukurydziane z kaszą jaglaną Tygryski, jabłka krojone, woda mineralna Staropolanka;
Kluski śląskie bezglutenowe JAWO, sos truskawkowo – borówkowy z cukrem kokosowym, herbata ziołowo – owocowa Kawon (bez cukru)
Bufet szwedzki: zestaw wędlin i serów bez laktozy, masło bez laktozy, masło klarowane, zestaw warzyw, chleb bezglutenowy Pan Rusticon Dr. Schär;
W dzisiejszym programie kolonii znalazły się m. in.: wycieczka do Muzeum Papieru w Dusznikach-Zdroju i warsztaty wykonywania papieru czerpanego (2 grupy), wycieczka do EKO Centrum w Kudowie-Zdroju (2 grupy), mini-dyskoteka na korytarzu, zajęcia na krytym basenie w naszym ośrodku Dom Wczasów Dziecięcych „Jagusia”, kolonijny chrzest;
KOMENTARZE