Blog

2

Pyszne racuchy bezglutenowe na jogurcie

06/11/2018

Pyszne racuchy bezglutenowe na jogurcie

06/11/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mistrzem naleśników i tym podobnych „smażowideł” nie jestem, ale bezglutenowe racuszki na jogurcie wyszły mi dziś wybornie. Puszyste i delikatne, pyszne na słodko i wytrawnie, szybkie w przygotowaniu, z dodatkiem korzenia pietruszki. A zaczęło się od pytania czytelniczki o bezglutenowe racuchy bez drożdży i innych spulchniaczy. Poeksperymentowałam, zadbałam o dobre składniki i prostą recepturę. Czytelniczce zależało na szybkim przepisie bez konieczności samodzielnego mieszania mąk, dlatego użyłam nowego mixu na naleśniki. Tak  powstały bezglutenowe racuchy na jogurcie – bez drożdży i jakichkolwiek spulchniaczy. Dzięki dodatkowi jogurtu oraz startego korzenia pietruszki długo zachowują świeżość i naprawdę mogą konkurować z tradycyjnymi racuchami bezglutenowymi. Przepis przyda się osobom nie tolerującym dużych ilości mleka – bo część mleka zastąpiłam jogurtem (bez mleka w proszku). Tak przy okazji: zawarty w racuchach korzeń pietruszki pomaga w dolegliwościach trawiennych, ułatwia przyswajanie i trawienie pokarmów, zawiera cenny potas i kwas foliowy, a także działa moczopędnie. 

Składniki na pyszne racuszki bezglutenowe na jogurcie (około 30 szt)

Wykonanie

  1. Na tarce (drobne oczka) zetrzyj obrany korzeń pietruszki.
  2. W misce utrzyj mikserem jajka, mix bezglutenowy z solą, jogurt i pietruszkę.
  3. Dodawaj stopniowo mleko i dalej wyrabiaj ciasto na bezglutenowe racuchy na jogurcie. 
  4. Odstaw ciasto na kilka minut.
  5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu do smażenia. 
  6. Chochelką nakładaj niewielkie porcje gęstego ciasta.
  7. Przewracaj delikatnie drewnianą łyżką lub widelcem.
  8. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  9. Bezglutenowe racuszki bez spulchniaczy podawaj na słodko (miód, cukier puder, powidła).
  10. Świetnie smakują też w wersji wytrawnej: z dodatkiem jogurtu, twarożku ze śmietaną itp.

Te bezglutenowe racuchy nie czerstwieją

Bezglutenowe racuchy na jogurcie są delikatne, miękkie i puszyste, dzięki czemu długo zachowują świeżość. Można je przechowywać na blacie kuchennym lub w lodówce. Smakują świetnie na zimno, ale można je również podgrzać w piekarniku (3-4 minuty, 180 stopni C). Bezglutenowe racuchy bez drożdży sprawdzą się również jako przekąska w szkolnej śniadaniówce lub jako drugie śniadanie dla przedszkolaka na diecie bezglutenowej. Co ważne – smak i drobinki pietruszki są zupełnie niewyczuwalne, więc przemycamy dzieciom zdrowy składnik. Smacznego!

KOMENTARZE (2)

Bezglutenowa Mama 12/11/2024 22:51
Wiesz co, chyba nigdy nie mroziłam, ale myślę, że spokojnie można, potem po prostu odpiecz w małym piekarniku :) a piszę "w małym" bo warto taki kupić za 150 zł, by za każdym razem do odpiekania 1-2 porcji nie używać dużego i nie marnować prądu :)
Weronika 21/09/2024 16:16
Czy te racuchy można mrozić?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się