Blog

Racuszki z jabłkiem i makiem

23/03/2014

Racuszki z jabłkiem i makiem

23/03/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W naszym bezglutenowym domu jadamy czasem białą mąkę. Nie samą gryką i amarantusem człowiek żyje :). Gdy więc Zosia i Antek dzielnie zajadają gryczane gofry, amarantusowe ciastka i owsiane omlety, dla urozmaicenia serwuję im  kukurydziane racuszki z jabłkami i drobinami mielonego maku. Szkoda, że w moim dzieciństwie, z powodu sklepowej mizerii,  nie mogłam zaznać takich smaków…

 

racuchy ScharSkładniki:

– 250 g mąki Mix B Schar;

– opakowanie suchych drożdży lub 21 g świeżych;

– szczypta soli;

– 50 g cukru lub ksylitolu (daję zawsze 20 g mniej);

– 2 jajka;

– łyżka cukru waniliowego;

– łyżka oleju;

– 270 ml letniego mleka krowiego lub roślinnego;

– 2 jabłka;

– olej do smażenia;

– opcjonalnie 2 łyżki mielonego maku, 2 łyżki żurawiny lub rodzynek;

 

racuszki Schar (4)Gdy używam suchych drożdży, przesiewam je z mąką, dodaję pozostałe składniki (oprócz jabłek, maku, żurawiny) i miksuję przez 5 minut.

Jeśli użyję świeżych, przygotowuję rozczyn: pół szklanki z owych 270 ml mleka mieszam z łyżeczką cukru, kruszę drożdże, przykrywam i czekam do napęcznienia (5-10 minut). Rozczyn wlewam do miski, dodaję pozostałe składniki (oprócz jabłek, maku, żurawiny) i i miksuję przez 5 minut.

 

 

 

racuszki Schar (5)Do gotowej masy dodaję jabłka pokrojone w drobną kostkę, mak i żurawinę (można użyć samych jabłek). Mieszam łyżką, przykrywam miskę ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 45 minut.

Po tym czasie nagrzewam patelnię z olejem (dno patelni ma być całkowicie przykryte tłuszczem). Łyżką nakładam małe porcje ciasta i smażę z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu.

 

 

 

racuszki Schar (7)Gdy się zrumienią, wykładam je na blachę z papierem do pieczenia, by ociekły z tłuszczu. Jeśli domownicy nie są wściekle głodni, na czas usmażenia reszty ciasta gotowe racuszki wkładam do  piekarnika nagrzanego do około 100 stopni.

Jeśli domownicy stukają już łyżkami :), racuszki podaję na stół. Są wystarczająco słodkie, ale… cóż to za dzieciństwo bez racuszków posypanych cukrem pudrem? Sypiemy więc :).

 

 

racuszki Schar (15)Bezglutenowe racuchy są pożywne i słodkie. Można je podawać na obiad, świetnie też pasują na podwieczorek. Bezglutenowe dzieci będą zachwycone, smakując taki rarytas :).

Jako bezglutenowe dziecko nie jadałam takich smakołyków. Z zazdrością patrzyłam, jak siostry zajadały naleśniki albo jabłka w cieście, obficie posypane cukrem. Cóż, w latach 80-tych cudem było zdobycie choćby mąki kukurydzianej. A bezglutenowym mamom nie śniły się bezglutenowe naleśniki, bułeczki czy racuszki.

 

buleczki kukurydziane z serem (3)Pamiętam, jak moja mama co dwa dni piekła dla mnie biszkopt. W pierwszych latach dzieciństwa to był mój chleb powszedni. Nie istniały wtedy żadne bezglutenowe piekarnie, oferujące bułeczki albo chlebki: ciemne, jasne, gruboziarniste….

Mama na początku nie miała miksera, więc dzielnie ubijała jajka ręczną trzepaczką. Dzieło nie do pozazdroszczenia… A dzisiaj: proszę: racuszki, pierożki, drożdżówki – od wyboru, do koloru.

 

 

(*) Przepis pochodzi z gazetki firmy Schar.

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się