Na degustacji na warsztatach nikt nie domyślił się, co zjada naprawdę….
Wegańskie i bezglutenowe ciasto a’la czekoladowe przygotowaliśmy z fasoli, karobu, melasy. Nie zawiera cukru, mąki, jaj, mleka, a jest pyszne i ma znakomitą konsystencję.
Ciasto:
-200 g suchej fasoli adzuki (po ugotowaniu 450 g);
– 50 g płatków owsianych bezglutenowych
– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
– 2 łyżki bezglutenowego karobu w proszku;
– szczypta soli morskiej;
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 125 ml melasy z chleba świętojańskiego;
– 50 ml oleju (np. z pestek winogron, rzepakowego, kokosowego);
– opcjonalnie do obsypania formy: bułka tarta bezglutenowa
Na polewę karbową:
– 75 g cukru;
– 50 g margaryny lub masła klarowanego lub oleju kokosowego (w wersji NIE dla alergika: zwykłe masło);
– 2 łyżki bezglutenowego karobu w proszku;
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego Celiko);
– 4 łyżki mleka (roślinnego lub zwykłego);
Fasolę namocz na noc w wodzie. Rano odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości około 50 minut. Ostudź i dwukrotnie zmiel. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, przesiany karob w proszku, szczyptę soli. Ekstrakt waniliowy zmieszaj z melasą z chleba świętojańskiego i olejem, lekko podgrzej, wlej do pozostałych składników i zmiksuj na gęsty krem. Nagrzej piekarnik do 170 stopni C w opcji z termoobiegiem.
Małą formę (o wymiarach około 20×20 cm) posmaruj masłem (lub dozwolonym tłuszczem), obsyp amaratusem lub bułką tartą. Przełóż do formy ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Wyjmij formę i ostudź ciasto. Udekoruj polewą karbową: wszystkie składniki umieść w rondelku, rozpuść, mieszając gotuj około 5-7 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewą udekoruj ciasto, pokrój je w porcje i podawaj, nie zdradzając składu…
KOMENTARZE