Jesień to tradycyjnie czas na pieczenie ciast z jabłkami, czyli szarlotek, bezglutenowych w naszym wydaniu rzecz jasna. W tym roku polskie jabłka są bardzo drogie (nawet 6-7 zł za kg), ale przecież każdy ma jakiegoś znajomego działkowca lub dziką jabłoń przy polnej drodze. Niech drożyzna nie zepsuje zwyczaju jesiennych wypieków. Szarlotka bezglutenowa to proste kruche ciasto, które nie wymaga kulinarnego mistrzostwa ani finezyjnych dekoracji. Na blogu mam przynajmniej sześć przepisów na bezglutenową szarlotkę KLIK i nie zamierzam na tym poprzestać 😎. Dlatego dziś kolejna propozycja: bezglutenowa szarlotka z migdałami na nowym mixie uniwersalnym Incoli. Wpadł mi w oko, gdy robiłam zakupy internetowe. Ma prosty skład, dodatek wartościowej mąki jaglanej i świetną cenę. A szarlotka bezglutenowa wychodzi z niego fenomenalna. Wiem, sprawdziłam i od razu dzielę się przepisem.
tortownica o średnicy około 24 cm