Blog

Malinowa szarlotka bezglutenowa

26/08/2016

Malinowa szarlotka bezglutenowa

26/08/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wiem, że nazwa „szarlotka” jest raczej zarezerwowana dla kruchego ciasta z jabłkami. Ale mnie bardzo podoba się określenie Magdy, mamy bezglutenowego Michała, która tak właśnie nazywa kruche ciasto z malinami. Sezon malinowy w pełni, polecam więc kolejny przepis z serii ekspresowych. Oto moja bezglutenowa szarlotka z malinami.

 

celikoaSkładniki:

Kruche ciasto:

 

malinyNadzienie:

Sos:

 

szarlotka malinowa (2)Formę do tarty (może być mała tortownica około 20 cm średnicy) posmarowałam masłem. Przygotowałam nadzienie: w rondelku w kilku łyżkach wody zagotowałam umyte maliny z cukrem i cukrem waniliowym. Gotowałam masę kilka minut, aby powstała dżemowa konsystencja. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C. Przygotowałam ciasto: zmieszałam i przesiałam mąki z sodą i solą, dodałam cukier. Dodałam masło i żółtka i zagniotłam ciasto. Wstawiłam je na pół godziny do lodówki.

 

szarlotka malinowa (3)Większością okruszków (3/4 porcji) wylepiłam spód i brzegi tortownicy. Piekłam przez kwadrans. Wyjęłam tortownicę i spód ciasta wyłożyłam plastrami brzoskwiń i dodałam rozgotowane, lekko przestudzone maliny. Obsypałam całość pozostałymi okruszkami. Formę wstawiłam do piekarnika i piekłam 45 minut w 180 stopniach C. Wyjęłam ciasto, by przestygło,  a następnie udekorowałam wierzch świeżymi malinami. W tym czasie przygotowałam sos: rozgotowałam maliny z cukrem i zblendowałam je na gęsty sos.

Za radą Magdy, mamy bezglutenowego Michała, serwowałam szarlotkę z bezglutenowymi lodami waniliowymi oraz z sosem malinowym na ciepło. Nie pytajcie, czy to bezglutenowe ciasto przetrwało do wieczora…. A glutenowi goście dziwili się, że w tej szarlotce w ogóle nie jest wyczuwalna bezglutenowość. Podpowiadam więc, by nie użalać się nad osobami z celiakią i na diecie bezglutenowej. My naprawdę mamy świetne wypieki :). A ta szarlotka bezglutenowa to tylko jeden z wielu przykładów.

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się