Pozwalacie dzieciom eksperymentować w kuchni? Warto i to nie tylko na diecie bezglutenowej. To sprawdzony sposób na odciągnięcie dzieci od komputera, na zachęcenie do jedzenia zdrowszych słodyczy i na wspólne spędzenia czasu. Oto przykład. Mój 11-letni Antek od niedawna piecze najlepszy na świecie, puszysty biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej, idealny do jedzenia jako samodzielne ciasto. Ale ten prosty i tani biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej to również doskonały spód do tortów i wszelkich innych ciast. Doszedł do takiej perfekcji, że zastępuje mnie w kuchni, gdy trzeba zrobić bezglutenowy spód biszkoptowy lub po prostu pyszny biszkopt dla Dziadka. Specjalnością mojego syna jest bezglutenowy biszkopt kakaowy, ale kakao można zastąpić karobem (w razie uczulenia) lub w ogóle je pominąć. Dla mnie bardzo ważne jest, że Antek, wertując moje przepisy, sam stworzył przepis na biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej, a więc bez miksów, prosty, łatwy i tani. I udowodnił, że bezglutenowy biszkopt może upiec nawet dziecko. 

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi „W kuchni Bezglutenowej Mamy”

Składniki na biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej

tortownica około 20-25 cm

  • 6 jajek
    osobno białka i żółtka
  • szklanka mąki ziemniaczanej
    bez glutenu
  • szklanka cukru
    może być też ksylitol
  • 2 łyżki kakao
    bez glutenu

Wykonanie biszkoptu bezglutenowego z mąki ziemniaczanej

  • spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół
  • mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kakao
  • żółtka z 1/4 szklanki cukru utrzyj mikserem przez około 2 minuty 
  • czystymi mieszadłami ubij białka na sztywną pianę, pod koniec wsyp stopniowo pozostałe 3/4 szklanki cukru
  • do białek wlej żółtka i wymieszaj delikatnie drewnianą, dużą łyżką
  • następnie przesiej do masy suche składniki i mieszaj bardzo delikatnie dużą łyżką
  • powstałą pianę przełóż delikatnie do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw na środkową półkę piekarnika
  • bezglutenowy biszkopt z mąki ziemniaczanej piecz około 40 minut, do tzw. suchego patyczka
  • gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i zrzuć na podłogę lub drewnianą deseczkę z wysokości około 30 cm
  • po upływie około 20 minut otwórz tortownicę i wysuń bezglutenowy biszkopt
  • studź go na metalowej kratce

Bezglutenowy biszkopt z mąki ziemniaczanej – jak wykorzystać?

Podałam Wam cały sekret udanego biszkoptu bezglutenowego w wykonaniu mojego 11-letniego Antka. On nie ma celiakii i nie jest już na diecie bezglutenowej, ale ponieważ w domu nie mamy glutenu, wszystkie jego wypieki są gluten free. Antek upiekł już chyba z 15 takich biszkoptów i większość została zjedzona w naturalnej postaci. Wszystkim bardzo smakowały, również jego kumplom, a także Dziadkowi, które również ma celiakię i jest na diecie bezglutenowej i często rozpieszczamy go różnymi smakołykami. 

Ale zdarzyło się, że już dwa razy piekł dla mnie bezglutenowe spody biszkoptowe, a także kinderaki czekolaki, czyli super ciasto dla dzieci z mojej najnowszej książki „W Kuchni Bezglutenowej Mamy”, która jest do kupienia w Sklep.bezglutenowamama.pl

Bo ten biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej znakomicie sprawdzi się jako baza do wszelkich tortów, przekładańców i deserów. I  jak życie pokazuje, zawsze się udaje. Zwłaszcza dziecku 😎