Blog

9

Puszysty, bezglutenowy biszkopt z mąki ziemniaczanej od Antka

17/04/2021

Puszysty, bezglutenowy biszkopt z mąki ziemniaczanej od Antka

17/04/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pozwalacie dzieciom eksperymentować w kuchni? Warto i to nie tylko na diecie bezglutenowej. To sprawdzony sposób na odciągnięcie dzieci od komputera, na zachęcenie do jedzenia zdrowszych słodyczy i na wspólne spędzenia czasu. Oto przykład. Mój 11-letni Antek od niedawna piecze najlepszy na świecie, puszysty biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej, idealny do jedzenia jako samodzielne ciasto. Ale ten prosty i tani biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej to również doskonały spód do tortów i wszelkich innych ciast. Doszedł do takiej perfekcji, że zastępuje mnie w kuchni, gdy trzeba zrobić bezglutenowy spód biszkoptowy lub po prostu pyszny biszkopt dla Dziadka. Specjalnością mojego syna jest bezglutenowy biszkopt kakaowy, ale kakao można zastąpić karobem (w razie uczulenia) lub w ogóle je pominąć. Dla mnie bardzo ważne jest, że Antek, wertując moje przepisy, sam stworzył przepis na biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej, a więc bez miksów, prosty, łatwy i tani. I udowodnił, że bezglutenowy biszkopt może upiec nawet dziecko. 

Tutaj kupisz

Najlepszą książkę z przepisami bezglutenowymi „W kuchni Bezglutenowej Mamy”

Składniki na biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej

tortownica około 20-25 cm

  • 6 jajek
    osobno białka i żółtka
  • szklanka (pojemność 250 ml) mąki ziemniaczanej
    bez glutenu
  • szklanka (pojemność 250 ml) cukru
  • 2 łyżki kakao
    bez glutenu

Wykonanie biszkoptu bezglutenowego z mąki ziemniaczanej

  • spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół
  • mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kakao
  • żółtka z 1/4 szklanki cukru utrzyj mikserem przez około 2 minuty 
  • czystymi mieszadłami ubij białka na sztywną pianę, pod koniec wsyp stopniowo pozostałe 3/4 szklanki cukru
  • do białek wlej żółtka i wymieszaj delikatnie drewnianą, dużą łyżką
  • następnie przesiej do masy suche składniki i mieszaj bardzo delikatnie dużą łyżką
  • powstałą pianę przełóż delikatnie do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw na środkową półkę piekarnika
  • bezglutenowy biszkopt z mąki ziemniaczanej piecz około 40 minut, do tzw. suchego patyczka
  • gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i zrzuć na podłogę lub drewnianą deseczkę z wysokości około 30 cm
  • po upływie około 20 minut otwórz tortownicę i wysuń bezglutenowy biszkopt
  • studź go na metalowej kratce

Bezglutenowy biszkopt z mąki ziemniaczanej – jak wykorzystać?

Podałam Wam cały sekret udanego biszkoptu bezglutenowego w wykonaniu mojego 11-letniego Antka. On nie ma celiakii i nie jest już na diecie bezglutenowej, ale ponieważ w domu nie mamy glutenu, wszystkie jego wypieki są gluten free. Antek upiekł już chyba z 15 takich biszkoptów i większość została zjedzona w naturalnej postaci. Wszystkim bardzo smakowały, również jego kumplom, a także Dziadkowi, które również ma celiakię i jest na diecie bezglutenowej i często rozpieszczamy go różnymi smakołykami. 

Ale zdarzyło się, że już dwa razy piekł dla mnie bezglutenowe spody biszkoptowe, a także kinderaki czekolaki, czyli super ciasto dla dzieci z mojej najnowszej książki „W Kuchni Bezglutenowej Mamy”, która jest do kupienia w Sklep.bezglutenowamama.pl

Bo ten biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej znakomicie sprawdzi się jako baza do wszelkich tortów, przekładańców i deserów. I  jak życie pokazuje, zawsze się udaje. Zwłaszcza dziecku 😎 

KOMENTARZE (9)

Stumilowy las 05/01/2024 20:19
Czy przydział przekrawaniu bardzo się kruszy? Wytrzyma masę maślaną?
Bezglutenowa Mama 19/01/2024 08:06
W ogóle się nie kruszy, wytrzyma każdą masę :)
Aga 25/05/2023 10:44
Ile gram ma u Ciebie szklanka mąki i cukru? ;)
Bezglutenowa Mama 19/01/2024 08:07
Dzięki za cenną sugestię, zaraz doprecyzuję przepis gramowo :) Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml :)
Justyna 28/01/2023 16:51
Skrobia ziemniaczana czy mąka ? To jest różnica. W przepisie mąka na zdjęciu skrobia ......zgubiłam sie
Bezglutenowa Mama 28/01/2023 18:12
Justyno, oczywiście chodzi o skrobię, ale w przypadku skrobi ziemniaczanej potocznie używamy też słowa "mąka". Bo nie istnieje jako taka MĄKA ZIEMNIACZANA. Inaczej w przypadku kukurydzy czy ryżu: tu mamy do czynienia z mąką i skrobią kukurydziana oraz z mąką i skrobią ryżową :) Przepraszam, że to rozdwojenie spowodowało pewien bałagan :)
Gosia 10/03/2022 10:44
Też mam pytanie, czy wyjdzie bez kakao...
Małgorzata 17/01/2022 15:14
Witam. Czy w wersji białej bez kakao też się uda ? W zamian dodać więcej mąki ?
Weronika 03/08/2022 14:24
Przy robieniu białego biszkoptu zastąpiłam kakao taką samą ilością mąki ziemniaczanej i wyszło super.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się