Blog

Przepis na zimowy chleb bezglutenowy - nie tylko Cię nakarmi, ale i pomoże jelitom

09/01/2025

Przepis na zimowy chleb bezglutenowy - nie tylko Cię nakarmi, ale i pomoże jelitom

09/01/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Zimowy chleb bezglutenowy, który smakuje, pachnie, chrupie i jeszcze pomaga jelitom

Ten zimowy chleb bezglutenowy nie tylko Cię nakarmi, nie tylko zachwyci smakiem, ale i wesprze Twoje jelita.

Bo to prawdziwa bomba zdrowia 🔥 pełna błonnika i prebiotyków 🌱 Poznaj mój przebojowy chleb bezglutenowy z cebulą, czosnkiem i selerem, pełen błonnika, na bazie naturalnej wysokobłonnikowej mieszanki Dr Żurek bez glutenu. Mieszanka nie zawiera gumy guar i innych zamienników glutenu.

Przepis na zdrowy chleb bezglutenowy zawsze jest na wagę złota, dlatego czym prędzej się nim dzielę. Przygotuj cebulę, czosnek, seler i mieszankę na ciemny chleb bezglutenowy od Dr. Żurka. 

A gdy już upieczemy razem ten zmowy chleb, zerknij na moje inne przepisy bezglutenowe.

Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Niezbyt drogie
przepis na zdrowy chleb bezglutenowy

Składniki - keksówka około 25 cm

  • 150 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g selera
  • 50 g oleju
  • 500 g mieszanki na ciemny chleb bezglutenowy Dr Żurek bez glutenu
  • 16 g suchych drożdży bez glutenu lub 32 g świeżych
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 ml letniej wody
  • opcjonalnie białko jaja i 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
Tu kupisz mieszanki i gotowe wypieki - piekarnia Dr Żurek bez glutenu
przepis na zimowy chleb bezglutenowy
Poznaj inne przepisy bezglutenowe na moim blogu

Wykonanie

  • zeszklij na oliwie posiekane warzywa, ostudź (jeśli chcesz, zblenduj je)
  • do miski wsyp mieszankę, sól i drożdże (świeże rozpuść w 3 łyżkach letniej wody z kranu) i wlej do mąki
  • dodaj warzywa i porcjami wlewaj wodę
  • wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • przełóż ciasto do keksówki o długości około 30 cm, wygładź powierzchnię mokrą łyżką; jeśli chcesz, posmaruj rozkłóconym białkiem jaja i posyp płatkami owsianymi
  • odstaw na około 30-50 minut, aż ciasto podwoi objętość (nie powinno wyrosnąć ponad brzegi formy)
  • piekarnik nasta na 250 st C, góra - dół, gdy się nagrzeje, wstaw formę
  • po około 15 minutach zmniejsz temperaturę do 230 stopni C i piecz jeszcze około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka
  • wyjmij formę z pieca, po około 10 minutach przełóż chleb na drewnianą deseczkę, a potem na metalową kratkę, by odparował

Dlaczego ten chleb bezglutenowy wspiera jelita? Cebula i czosnek to probiotyki, które stanowią “pożywkę” dla dobrych bakterii w jelitach, z kolei seler zawiera błonnik, który wspiera trawienie i działa przeciwzapalnie i pomaga obniżyć poziom glukozy i cholesterolu LDL

przepis na zdrowy chleb bezglutenowy

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Nie tylko smakuje, ale ma chrupiącą skórkę!

Przepis na zimowy chleb bezglutenowy z cebulą jest modyfikacją dawnego przepisu na blogu, który zniknął po modernizacji systemu....

Tamten przepis na bazie mieszanki mix B jest teraz dostępny tylko w mojej książce kucharskiej "W kuchni Bezglutenowej Mamy". Teraz odtworzyłam go na naturalnej mieszance na ciemny chleb z piekarni Dr Żurek bez glutenu. I powiem, że jest jeszcze ciekawszy w smaku, bo razowy!

Jak wspomniałam, ten chleb bezglutenowy nie tylko świetnie smakuje, nieziemsko pachnie i ma chrupiącą skórkę, ale na dodatek leczy jelita osób z celiakią. To zasługa błonnika, którego jest bardzo dużo już w samej mieszance, a my dodajemy przecież jeszcze seler!

Błonnik pomaga zapobiegać zaparciom, które są częste u osób z celiakią, poprawia trawienie i pomaga obniżyć poziom cukru i złego cholesterolu. 

Z kolei cebula i czosnek to prebiotyki, które pomagają namnażać się dobrym bakteriom w naszych jelitach. Taki chleb bezglutenowy naprawdę jest zdrowy!

Nie tylko smakuje, ale ma chrupiącą skórkę!
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama|przepisy bezglutenowe (@bezglutenowamama)


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się