Jeśli kochasz naleśniki, a jesteś na diecie bezglutenowej i chcesz się zdrowo odżywiać, ten przepis jest dla Ciebie. Stworzyłam go dla mojej licealistki z celiakią, która chodzi na siłownię, dba o dietę wysokobiałkową i unika pustych węglowodanów oraz mleka krowiego.
Jestem dumna, bo Zosia oceniła, że naleśniki smakują jak klasyczne, a są to naleśniki bezglutenowe bez mixów! Przygotowałam je na bazie mąk jednorodnych najbogatszych w białko (duży wybór tych mąk oferuje polska marka Balviten) i napoju sojowego, który ma aż 3 g białka w 100 ml.
Do rzeczy :) Oto przepis na wysokobiałkowe naleśniki bezglutenowe bez mixów.
Nie jest to danie tylko dla sportowców, wręcz przeciwnie: dla każdego. Dostarcza porządną porcję białka, doceni to każda mama niejadka z celiakią. Na dodatek wysokobiałkowe naleśniki bezglutenowe smakują jak klasyczne, przekonaj się o tym!
Jeśli masz celiakię, używaj wyłącznie mąk kupowanych w hermetycznym opakowaniu, oznaczonych na etykiecie jako BEZGLUTENOWE.
Wysokobiałkowe naleśniki bezglutenowe bez mixów już same w sobie mają moc wartości odżywczych i składników mineralnych, więc można je dla urozmaicenia zjeść ze słodkimi dodatkami: dżemem, miodem, syropem klonowym itp.
Jeśli jednak chcesz stworzyć bardziej wartościowy i pożywny posiłek, podaj je z mięsem, serkiem lub jogurtem wysokobiałkowym, z hummusem czy po meksykańsku, z fasolą. Tak bogate naleśniki świetnie się sprawdzą w bezglutenowej śniadaniówce
KOMENTARZE