Blog

Przepis na wysokobiałkowe naleśniki bezglutenowe bez mixów

19/09/2023

Przepis na wysokobiałkowe naleśniki bezglutenowe bez mixów

19/09/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet Dość tanie

Na zdrowie: wysokobiałkowe naleśniki bezglutenowe bez mixów

Jeśli kochasz naleśniki, a jesteś na diecie bezglutenowej i chcesz się zdrowo odżywiać, ten przepis jest dla Ciebie. Stworzyłam go dla mojej licealistki z celiakią, która chodzi na siłownię, dba o dietę wysokobiałkową i unika pustych węglowodanów oraz mleka krowiego.

Jestem dumna, bo Zosia oceniła, że naleśniki smakują jak klasyczne, a są to naleśniki bezglutenowe bez mixów! Przygotowałam je na bazie mąk jednorodnych najbogatszych w białko (duży wybór tych mąk oferuje polska marka Balviten) i napoju sojowego, który ma aż 3 g białka w 100 ml.

Do rzeczy :) Oto przepis na wysokobiałkowe naleśniki bezglutenowe bez mixów.

Nie jest to danie tylko dla sportowców, wręcz przeciwnie: dla każdego. Dostarcza porządną porcję białka, doceni to każda mama niejadka z celiakią. Na dodatek wysokobiałkowe naleśniki bezglutenowe smakują jak klasyczne, przekonaj się o tym!

Jeśli masz celiakię, używaj wyłącznie mąk kupowanych w hermetycznym opakowaniu, oznaczonych na etykiecie jako BEZGLUTENOWE. 

Składniki 12 naleśników

  • po 40 g mąki z komosy ryżowej, teff, gryczanej
  • 20 g skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • około 250 ml napoju sojowego, mleka lub wody
  • 3 łyżki oleju
Tu zobaczysz i kupisz w dobrej cenie bezglutenowe mąki jednorodne od marki Balviten

Wykonanie

  • W dużej misce połącz mąkę teff, mąkę gryczaną, mąkę z komosy ryżowej i sól.
  • Wymieszaj.
  • Wbij jajka.
  • Porcjami wlewaj wodę/mleko i wyrabiaj ciasto mikserem przez około 1-2 minuty.
  • RADA: jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste naleśniki, połowę mleka lub napoju sojowego zastąp gazowaną wodą.
  • Pod koniec dodaj olej.
  • Odstaw ciasto na 20 minut.
  • Na patelni naleśnikowej rozgrzej odrobinę oleju.
  • Chochlą nakładaj porcje ciasta na patelnię.
  • Smaż cienkie naleśniki do momentu, aż zobaczysz bąbelki na wierzchu naleśnika, a następnie delikatnie przewróć go na drugą stronę.
  • Smaż do zrumienienia.

Propozycje podania

Wysokobiałkowe naleśniki bezglutenowe bez mixów już same w sobie mają moc wartości odżywczych i składników mineralnych, więc można je dla urozmaicenia zjeść ze słodkimi dodatkami: dżemem, miodem, syropem klonowym itp. 

Jeśli jednak chcesz stworzyć bardziej wartościowy i pożywny posiłek, podaj je z mięsem, serkiem lub jogurtem wysokobiałkowym, z hummusem czy po meksykańsku, z fasolą. Tak bogate naleśniki świetnie się sprawdzą w bezglutenowej śniadaniówce

Propozycje podania
Poznaj inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się