Pewnie często mijasz piekarnie, które kuszą wymyślnymi bułeczkami pszennymi, chlebami czy z apetycznymi przekąskami? Nie dla nas one, ale co stoi na przeszkodzie, by takie cuda stworzyć we własnej kuchni?
To naprawdę możliwe, bo mam genialnie prosty przepis na włoskie bułki bezglutenowe - one zawsze się udają i smakują nawet lepiej, niż pszenne! Nie musisz mieć żadnego talentu piekarskiego ani doświadczenia.
Jedyne, co jest potrzebne, to naturalna mieszanka bezglutenowa (uwaga, to nie jest mix) na śniadaniowy chleb ciemny, marki Dr Żurek bez glutenu. Do tego drożdże i słoiczek pomidorów suszonych. Mieszanka nie jest kapryśna jak wiele popularnych mixów, bo zawsze dodaje się do niej tyle wody, ile jest podane w przepisie. I ciasto wcale nie klei się do rąk czy do miksera!
Oto przepis na włoskie bulki bezglutenowe z suszonymi pomidorami - dla leworęcznych i nie tylko :)
Gotowe bułki studź na metalowej kratce, krój dopiero po ostudzeniu (inaczej powstanie tzw. wtórny zakalec).
Te bułki bezglutenowe są tak pyszne i mięsiste, że można je jeść z samym masłem, na sucho, ale i z dobrą oliwą z oliwek.
Tu naprawdę nie trzeba żadnych dodatków, same bułki są tak smakowite i pełne aromatu. Ich konsystencja i smak przypominają pszenne wypieki. To zasługa kilku rodzajów błonnika zawartego w mieszance, a także skrobi pszennej bezglutenowej, która jest bezpieczna dla osób z celiakią.
Jeśli unikacie tej skrobi, użyjcie innej mieszanki Dr. Żurka - też ciemnej, ale bez słowa "śniadaniowa" w nazwie.
Przepis na włoskie bułki bezglutenowe dla "leworęcznych" ma wiele zalet: prostota wykonania, idealny skład mieszanki i ciasta, bardzo wysoka zawartość błonnika, nieziemski smak, struktura, zapach ... Po prostu niebo :)
KOMENTARZE