Blog

Przepis na włoskie bułki bezglutenowe z suszonymi pomidorami - dla "leworęcznych" i nie tylko

17/02/2023

Przepis na włoskie bułki bezglutenowe z suszonymi pomidorami - dla "leworęcznych" i nie tylko

17/02/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 2 godz.
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Zawsze się udają: włoskie bułki bezglutenowe

Pewnie często mijasz piekarnie, które kuszą wymyślnymi bułeczkami pszennymi, chlebami czy z apetycznymi przekąskami? Nie dla nas one, ale co stoi na przeszkodzie, by takie cuda stworzyć we własnej kuchni?

To naprawdę możliwe, bo mam genialnie prosty przepis na włoskie bułki bezglutenowe  - one zawsze się udają i smakują nawet lepiej, niż pszenne! Nie musisz mieć żadnego talentu piekarskiego ani doświadczenia.

Jedyne, co jest potrzebne, to naturalna mieszanka bezglutenowa (uwaga, to nie jest mix) na śniadaniowy chleb ciemny, marki Dr Żurek bez glutenu. Do tego drożdże i słoiczek pomidorów suszonych. Mieszanka nie jest kapryśna jak wiele popularnych mixów, bo zawsze dodaje się do niej tyle wody, ile jest podane w przepisie. I ciasto wcale nie klei się do rąk czy do miksera!

Oto przepis na włoskie bulki bezglutenowe z suszonymi pomidorami - dla leworęcznych i nie tylko :) 

Składniki na 8 bułek

  • 500 g mieszanki na śniadaniowy chleb ciemny Dr Żurek bez glutenu
  • 10 g suszonych drożdży bez glutenu (lub 30 g świeżych)
  • 2 łyżeczki soli
  • 550 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju po pomidorach
  • 140 g pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy
  • opcjonalnie 2 łyżeczki włoskiej przyprawy (marki Magros)
  • opcjonalnie jajko do posmarowania bułeczek
Tu poznasz skład i kupisz mieszankę marki żurek bez glutenu

Wykonanie

  • Pomidory odsącz na sitku i posiekaj (niezbyt drobno)
  • Do mąki wsyp drożdże (jeśli używasz świeżych, rozpuść je w wodzie), mieszankę włoską i sól - wymieszaj
  • Stopniowo wlewaj wodę (samą lub z rozpuszczonymi drożdżami) i wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec dodaj olej
  • Wsyp pomidory i wymieszaj całość łyżką
  • Przykryj miskę ściereczką lub folią i odstaw na około 30 minut; ciasto ma stać się puszyste i porowate
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Nabieraj porcje ciasta i delikatnie formuj duże bułki (by nie zniszczyć porowatej struktury ciasta)
  • Układaj je w odstępach na blaszce
  • Jeśli chcesz, posmaruj bułki rozkłóconym białkiem jaja i posyp zielonym pieprzem lub makiem
Inne przepisy na bułeczki bezglutenowe

Pieczenie bułek

  • Blachę wstaw do piekarnika, na środkową półkę
  • Ustaw temperaturę 200 stopni C, opcja góra dół
  • Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ustaw na 10 minut termoobieg
  • Po tym czasie wróć do opcji góra - dół i piecz jeszcze około 10 minut, do tzw. suchego patyczka
  • Można też piec bułki w termoobiegu, temp. 180 stopni C, przez około 25-30 minut, ale pierwszy system gwarantuje najbardziej puszysty i wilgotny wypiek

Gotowe bułki studź na metalowej kratce, krój dopiero po ostudzeniu (inaczej powstanie tzw. wtórny zakalec).

Włoskie bułki bezglutenowe z suszonymi pomidorami - na zdrowie :)

Te bułki bezglutenowe są tak pyszne i mięsiste, że można je jeść z samym masłem, na sucho, ale i z dobrą oliwą z oliwek.

Tu naprawdę nie trzeba żadnych dodatków, same bułki są tak smakowite i pełne aromatu. Ich konsystencja i smak przypominają pszenne wypieki. To zasługa kilku rodzajów błonnika zawartego w mieszance, a także skrobi pszennej bezglutenowej, która jest bezpieczna dla osób z celiakią. 

Jeśli unikacie tej skrobi, użyjcie innej mieszanki Dr. Żurka - też ciemnej, ale bez słowa "śniadaniowa" w nazwie. 

Przepis na włoskie bułki bezglutenowe dla "leworęcznych" ma wiele zalet: prostota wykonania, idealny skład mieszanki i ciasta, bardzo wysoka zawartość błonnika, nieziemski smak, struktura, zapach ... Po prostu niebo :)

Włoskie bułki bezglutenowe z suszonymi pomidorami - na zdrowie :)
Tu poznasz inne przepisy na bazie naturalnych mieszanek bezglutenowych marki Dr Żurek bez glutenu


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się