Chleb bezglutenowy szybko się nudzi dzieciom i dorosłym z celiakią, dlatego nieustannie wymyślam nowe receptury. Skąd pomysł na bezglutenowy chleb włoski z pesto? Jako fanka kuchni śródziemnomorskiej uwielbiam dobre, włoskie pesto, czyli zieloną pastę na bazie bazylii. Można jeść je z dobrym makaronem bezglutenowym, można posmarować nim tortillę lub kanapki z masłem.
Taka jest historia przepisu na włoski chleb bezglutenowy z pesto. Upiekłam go w Sylwestra i jem jeszcze dzisiaj. Jest nadal wilgotny i miękki, a smakuje oszałamiająco, nawet bez oliwy z przyprawami. I ten kolor! To chleb bezglutenowy, który nie potrzebuje żadnych dodatków. Perfezione! Zachwycił też wszystkich gości, którzy odwiedzili nas w Nowy Rok. Zgodnie potwierdzili, że nigdy nie jedli tak pysznego pieczywa – a to rzadka opinia wśród glutenożerców, prawda? Ten chleb bezglutenowy nazwałam włoskim, bo powstał na bazie najlepszych składników z Italii: nowej mieszanki chlebowej Mix Bread – Mix B Dr. Schär (bez alergenów) oraz świetnego pesto bezglutenowego alla genovese Barilla. Mix kupiłam w Rossmannie, a pesto – w Biedronce. Zobaczcie przepis i przekonajcie się, że ten nietuzinkowy, włoski chleb bezglutenowy z pesto powstaje zaledwie z pięciu składników ;)
Tortownicę lub formę keksową (wymiary 35 x 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę wymieszaj z suchymi drożdżami. Jeśli użyjesz świeżych drożdży, wymieszaj je z łyżką mixu, z łyżeczką cukru i 4 łyżkami wody. Gdy po 5-20 minutach rozczyn napęcznieje, dodaj go do mąki i wymieszaj. Dodaj sól i pesto i stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut. Pod koniec miksowania dodaj oliwę. Ciasto ma być elastyczne, ale gęste. Ciasto na włoski chleb bezglutenowy z pesto przełóż do formy (do połowy jej wysokości) i mokrą łyżką wygładź powierzchnię. Posmaruj wierz olejem i przykryj formę folią spożywczą lub mokrą ściereczką. Ciasto ma wyrastać w ciepłym miejscu (przy kaloryferze lub w nasłonecznionym miejscu) przez 40-60 minut, ma niema podwoić objętość, ale nie może wystawać z formy.
Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Na dolną blachę wlej szklankę wody, by nawilżyła powietrze w gorącym piecu. Wstaw formę i piecz włoski chleb bezglutenowy z pesto przez około 50 minut – do suchego patyczka. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwi, ale jeszcze przez 10 minut nie wyjmuj chleba.
Gdy chleb w formie lekko przestygnie, wyjmij go z formy i studź dalej na metalowej kratce lub na drewnianej desce. Przechowuj go w lnianej ściereczce lub w lnianym worku, nigdy w folii. Włoski chleb bezglutenowy z pesto zachowuje świeżość przez 4-5 dni, ale trzeba każdorazowo odkrawać pierwszą, podeschniętą kromkę. Chleb po ostudzeniu można również zamrozić w całości lub w kromkach.
Doskonale smakuje sam lub z oliwą z oliwek, ale świetnie pasują do niego również inne wytrawne dodatki: sery, wędliny, ryby i warzywa. To chleb na specjalne okazje, gdy chcecie zaskoczyć dzieci lub dorosłych na diecie bezglutenowej niecodziennym smakiem, kolorem i zapachem. Nas zachwycił i wchodzi na stałe do menu. A jeśli lubicie eksperymenty, polecam przepisy na inne kolorowe chleby bezglutenowe na blogu: