Blog

Przepis na najlepsze gofry bezglutenowe z nutką świeżej pomarańczy

05/02/2025

Przepis na najlepsze gofry bezglutenowe z nutką świeżej pomarańczy

05/02/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 6 porcji
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Najlepsze i chrupiące: gofry bezglutenowe z nutką świeżej pomarańczy

Szukasz łatwego przepisu na najlepsze gofry bezglutenowe? Te są mega chrupiące, z nutką świeżej pomarańczy - tak pyszne, że można je jeść bez dodatków! 

Powstają z kilku składników, które są w każdej kuchni bezglutenowej, a upiecze je nawet gofrownica o średniej mocy, nie musi być taka najdroższa.

Te chrupiące gofry bezglutenowe są pyszne również na drugi dzień, wystarczy je przechowywać w foliowym woreczku. Aromat pomarańczy sprawia, że smakują znakomicie na sucho, sprawdzą się więc w szkolnej śniadaniówce albo w lunchboxie na uczelnie czy do pracy.

Chodź, upieczemy je razem! Jak wiesz, moje przepisy bezglutenowe zawsze się udają!

najlepsze gofry bezglutenowe przepis

Składniki

  • 200 g bezglutenowej mąki Mix C Patisserie Schär
  • 100 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy (może być też gotowa skórka pomarańczowa np. z Lidla)
  • 2 duże jajka (od zaprzyjaźnionych kur) - osobno żółtka i białka
  • 150 ml letniego mleka
  • 70 ml oleju
  • szczypta soli
  • dodatki, np. marmolada, dżem, cukier puder, bita śmietana
  • owoce świeże lub mrożone
Nie lubisz piec? Możesz kupić gotowe gofry bezglutenowe marki Schär
najlepsze bezglutenowe gofry przepis

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wykonanie

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka jaj (białka wbij do osobnej miski)
  • Dodaj skórkę z pomarańczy lub cytryny
  • Wyrabiaj ciasto mikserem, porcjami wlewając mleko
  • Pod koniec dodaj olej
  • Odstaw miskę z ciastem
  • Gofrownicę posmaruj olejem i włącz, by się nagrzewała
  • W drugiej misce ubij białka z solą na puszystą pianę
  • Pianę porcjami dodawaj do ciasta i delikatnie mieszaj łyżką całość
  • Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę mąki i delikatnie wymieszaj łyżką
  • Nałóż porcję ciasta na gorącą gofrownicę i piecz zgodnie z instrukcjami producenta, zwykle przez około 10 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy)

Gorące gofry bezglutenowe odkładaj na metalową kratkę lub na drewnianą deskę, a gdy trochę przestygną dekoruj lub jedz od razu


Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama|przepisy bezglutenowe (@bezglutenowamama)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się