Gdy lato w pełni, żal nie korzystać z jego owoców, i to w doskonałym, chrupiącym zestawieniu. Dlatego od rana tworzyłam nowy przepis na bardzo chrupiące gofry bezglutenowe ze składników, które są w każdej kuchni bezglutenowej!
Przeczuwałam, że najbardziej chrupiące gofry bezglutenowe powstaną z powszechnie dostępnej mieszanki Mix C marki Schär, która ma w składzie dobrą proporcję mąki kukurydzianej. Nie myliłam się. Po trzech próbach przepis był gotowy, nakręciłam rolkę na Instagram, a teraz dzielę się tym dobrem z Wami :)
Zobaczcie poniżej, wystarczy kilka prostych składników, a bardzo chrupiące gofry bezglutenowe pojawią się na Waszym stole!
A jeśli mimo wszystko nie dasz się namówić na "robotę" w kuchni, możesz skorzystać z gotowych gofrów bezglutenowych! Są w sklepie Jedzbezglutenu.pl i smakują genialnie po krótkim podpieczeniu!
Zobacz poniżej filmik z Instagrama, jak smażyć bardzo chrupiące gofry bezglutenowe.
Chrupkości gofrom dodaje mąka i skrobia kukurydziana, obie są składnikami mieszanki Mix C Patisserie Dr. Schär.
Cukier pomaga gofrom zrumienić się i nadać im chrupkość. Nie dodawaj jednak zbyt dużo, ponieważ może to wpłynąć na smak.
Mleko o wyższej zawartości tłuszczu może dodatkowo przyczynić się do chrupkości gofrów bezglutenowych.
Nie mieszaj ciasta mikserem zbyt długo, ponieważ może to spowodować utratę chrupkości.
Zbyt rzadkie ciasto może sprawić, że gofry bezglutenowe będą miękkie. Stosuj się do przepisu, dodawaj mleko stopniowo. W razie potrzeby ratuj zbyt rzadkie ciasto odrobiną mąki.
Upewnij się, że gofrownica jest dobrze rozgrzana przed nałożeniem ciasta. Gofry wkładane na zimną gofrownicę mogą być mniej chrupiące.
Nie otwieraj gofrownicy zbyt wcześnie: Otwieranie gofrownicy przed upieczeniem gofra może spowodować, że gofry będą miękkie. Podążaj za wskazówkami producenta urządzenia. Aby gofry były jeszcze bardziej chrupiące, możesz podprażyć je na patelni z odrobiną masła tuż przed podaniem lub podpiec chwilę w piekarniku (3-4 minuty, 170 st C).
* współpraca reklamowa
KOMENTARZE