Blog

Bardzo chrupiące gofry bezglutenowe z prostych składników

05/08/2023

Bardzo chrupiące gofry bezglutenowe z prostych składników

05/08/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 6 osób
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Zdradzam sekret: jak zrobić bardzo chrupiące gofry bezglutenowe

Gdy lato w pełni, żal nie korzystać z jego owoców, i to w doskonałym, chrupiącym zestawieniu. Dlatego od rana tworzyłam nowy przepis na bardzo chrupiące gofry bezglutenowe ze składników, które są w każdej kuchni bezglutenowej!

Przeczuwałam, że najbardziej chrupiące gofry bezglutenowe powstaną z powszechnie dostępnej mieszanki Mix C marki Schär, która ma w składzie dobrą proporcję mąki kukurydzianej. Nie myliłam się. Po trzech próbach przepis był gotowy, nakręciłam rolkę na Instagram, a teraz dzielę się tym dobrem z Wami :)

Zobaczcie poniżej, wystarczy kilka prostych składników, a bardzo chrupiące gofry bezglutenowe pojawią się na Waszym stole!

A jeśli mimo wszystko nie dasz się namówić na "robotę" w kuchni, możesz skorzystać z gotowych gofrów bezglutenowych! Są w sklepie Jedzbezglutenu.pl i smakują genialnie po krótkim podpieczeniu! 

Składniki

  • 200-220 g mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków Mix C Schär (do kupienia w Rossmannie, Carrefour, Jedzbezglutenu.pl)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 2 duże jajka (u mnie wiejskie rozmiar L)
  • 70 ml oleju
  • 150 ml letniego mleka (zwykłe lub bez laktozy)
  • szczypta soli do białek
  • sezonowe owoce lub owoce z puszki
  • lub cukier puder
  • lub bita śmietana

Zobacz poniżej filmik z Instagrama, jak smażyć bardzo chrupiące gofry bezglutenowe.

Wykonanie ciasta

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka jaj (białka wbij do osobnej miski).
  • Wyrabiaj ciasto mikserem, porcjami wlewając mleko.
  • Pod koniec dodaj olej.
  • Odstaw miskę z ciastem.
  • Gofrownicę posmaruj olejem i włącz, by się nagrzewała.
  • W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę.
  • Pianę porcjami dodawaj do ciasta i delikatnie mieszaj łyżką całość.
  • Ciasto na chrupiące gofry bezglutenowe powinno być dość gęste. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę mąki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Nałóż porcję ciasta na gorącą gofrownicę i piecz zgodnie z instrukcjami producenta, zwykle przez około 5 minut, aż gofry będą złociste i chrupiące.
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama-Glutenfreemom (@bezglutenowamama)


Poznaj dokładny skład mieszanki bezglutenowej do słodkich wypieków Mix C Patisserie Dr. Schär

Porady: jak uzyskać chrupiące gofry?

Chrupkości gofrom dodaje mąka i skrobia kukurydziana, obie są składnikami mieszanki Mix C Patisserie Dr. Schär.

Cukier pomaga gofrom zrumienić się i nadać im chrupkość. Nie dodawaj jednak zbyt dużo, ponieważ może to wpłynąć na smak.

Mleko o wyższej zawartości tłuszczu może dodatkowo przyczynić się do chrupkości gofrów bezglutenowych.

Nie mieszaj ciasta mikserem zbyt długo, ponieważ może to spowodować utratę chrupkości.

Zbyt rzadkie ciasto może sprawić, że gofry bezglutenowe będą miękkie. Stosuj się do przepisu, dodawaj mleko stopniowo. W razie potrzeby ratuj zbyt rzadkie ciasto odrobiną mąki. 

Upewnij się, że gofrownica jest dobrze rozgrzana przed nałożeniem ciasta. Gofry wkładane na zimną gofrownicę mogą być mniej chrupiące.

Porady: jak uzyskać chrupiące gofry?

Nie otwieraj gofrownicy zbyt wcześnie: Otwieranie gofrownicy przed upieczeniem gofra może spowodować, że gofry będą miękkie. Podążaj za wskazówkami producenta urządzenia. Aby gofry były jeszcze bardziej chrupiące, możesz podprażyć je na patelni z odrobiną masła tuż przed podaniem lub podpiec chwilę w piekarniku (3-4 minuty, 170 st C).

bardzo chrupiące gofry bezglutenowe domowe
Mieszankę bezglutenową Mix C Patisserie i gotowe gofry bezglutenowe Dr. Schär najtaniej kupisz w sklepie Jedzbezglutenu.pl
chrupiace gofry bezglutenowe w 5 minut



* współpraca reklamowa



KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się